zaterdag 19 juli 2014

Groepsrecensie “Weekend Terschelling” van Els Kerkhoven

Groepsrecensie “Weekend Terschelling” van Els Kerkhoven

Uitgeverij; Luitingh-Sijthoff B.V.
Release; juni 2014
Uitvoering; paperback & E-book
ISBN13: 9789021809182
Aantal pagina's; 286 
Genre; Literaire Thriller

Voordat Isa naar het buitenland vertrekt, gaat ze met haar zusje Daan en hun beste vriendin Sylvie nog een keer terug naar Terschelling. Het vakantie-eiland van hun jeugd. De trip down memory lane krijgt een dramatische wending als Sylvie spoorloos verdwijnt. De enige getuige is de oude Jannetje, maar zij heeft een beginnende vorm van Alzheimer. Hoe betrouwbaar is haar getuigenis? Daan en Isa zetten alles op alles om Sylvie te vinden, maar dan verandert de zoektocht op het eiland in een regelrechte nachtmerrie.

Lezers; Sylvia van Elzelingen, Linda Hilgers, Sonja Koster en Nancy De Brucker.
Groepsrecensie gemaakt door Nancy De Brucker

      Cover

Silvia: De cover trok me meteen aan, heerlijk zomers en warm. Een lust voor het oog! De cover geef ik daarom een 8.

Linda: De cover ziet er mooi uit. Wel doet het eerder denken aan een roman dan aan een thriller. Een duidelijke beschrijving op de achterzijde met een leuke foto van de schrijfster. Ik geef de cover een 8.

Sonja: Wanneer ik denk aan Terschelling denk ik aan zee, strand en ruimte. Het strand op de cover kan ik goed plaatsen het (halve) meisje in het zomerjurkje minder en zie ook de link met het verhaal niet. Ik had, gezien het verhaal voor iets anders gekozen. Ik geef de voorkant een 6.
Nancy: vind ik niet direct een cover voor een thriller, is meer voor een roman. Ik zou het wel opnemen omdat het waarschijnlijk bij de thrillers zal liggen. Mijn score is een 6

       Samenvatting

Silvia; Isa vraagt haar zus Daan en hun vriendin Sylvie, die haar vriend verloren heeft door een noodlottig ongeval, of ze zin hebben om een weekendje mee te gaan naar Terschelling. Isa vertrekt binnenkort naar Zweden en wil nog graag wat jeugdherinneringen ophalen op het eiland waar de zussen vroeger vaak met hun ouders kwamen. 
Isa, Daan en Sylvie hebben een huisje gehuurd via Loek. Loek en Gerben zijn twee broers waar de zussen vroeger veel mee optrokken. Loek regelt voor de meiden een huisje via zijn goede vriend Frank.
Als Sylvie aan het einde van de middag nog even gaat pinnen in het dorp verdwijnt ze spoorloos. De zussen zijn erg ongerust en als Daan Gerben de volgende dag per toeval ontmoet vertelt ze hem over de verdwijning van Sylvie en gaan de twee op onderzoek uit. Zo komen ze ook terecht bij Jannetje, Gerbens moeder, die licht dementerend is en tegenover de pinautomaat woont. Daan probeert erachter te komen of Jannetje misschien iets gezien kan hebben. Annemarie, de huisarts van Jannetje, geeft Daan wat tips hiervoor.
De onderlinge spanning tussen de zussen loopt hoog op als Isa vreemd gedrag vertoont door gewoon te willen gaan genieten van hun weekend en Daan niet ondersteunt in haar zoektocht naar Sylvie.

Linda; Twee zussen, Daan en Isa, gaan een weekendje naar Terschelling en vragen hun beste vriendin Sylvie mee omdat Isa eerdaags voor haar werk naar Zweden verhuisd. De zusjes willen herinneringen ophalen aan de vakanties die ze in hun jeugd op Terschelling doorbrachten en Sylvie heeft een zware tijd omdat haar vriend Martijn net is omgekomen bij een verkeersongeval.
Ze hebben een huisje gehuurd via Loek bij Frank. Loek en Gerben zijn twee broers die al hun leven op Terschelling wonen en vroeger huurden de ouders van Daan en Isa altijd een vakantiehuisje van Jannetje en Gerrit, de ouders van Loek en Gerben. 

Al snel als de meiden op het eiland zijn gaat Sylvie in de namiddag nog even alleen op de fiets naar het dorp om geld te pinnen. Onderweg gebeurd er iets waardoor ze niet meer terug komt naar het huisje. De zussen worden ongerust en gaan haar zoeken. Ze vinden haar niet en krijgen ook een SMS van haar dat “ze met rust gelaten wil worden”.
De volgende dag komt Daan Gerben tegen en neemt hem in vertrouwen en samen zoeken ze verder. Ze bezoeken ook zijn moeder Jannetje die precies tegenover de pinautomaat woont maar zij is aan het dementeren dus kan ze zich niet herinneren of ze Sylvie heeft gezien.

Langzamerhand worden de onverwerkte frustraties uit het verleden bij de hoofdrolspelers duidelijker en wordt het duidelijk wat er met Sylvie is  gebeurd en waarom. Maar zitten ze de daders wel dicht genoeg op de hielen? Kunnen ze Sylvie nog redden?
Sonja; Het boek gaat over de zussen Isa en Daan die samen met hun beste vriendin Sylvie een weekendje naar Terschelling gaan omdat Isa gaat emigreren naar Zweden. Sylvie heeft kortgeleden haar vriend verloren en de zussen zorgen ervoor dat ze haar geen weekend alleen laten. Dat is ook de reden dat ze mee naar Terschelling wordt gevraagd. Eenmaal op Terschelling aangekomen, komen de jeugdherinneringen van Isa en Daan bovendrijven. Jaren hebben ze samen met hun ouders de zomervakantie op Terschelling doorgebracht. De meeste herinneringen zijn positieve, hoewel er in het hoofd van Isa ook een zwartgekleurde herinnering rondzwermt.
Omdat Sylvie vergeten was te pinnen, gaat ze terug in haar eentje naar het dorp om te pinnen, Het loopt anders dan ze verwacht en ze raakt zoek. De zussen Isa en Daan gaan allebei op hun eigen manier met de verdwijning om. Niet zo gek als je weet dat ogenschijnlijke perfecte Isa en de chaotische Daan erg van elkaar verschillen. Daan gaat hard op zoek naar haar vriendin samen met de jongen die haar vroeger behoorlijk irriteerde. Het is een grote verrassing om te ontdekken wat er van hem en zijn broer en moeder geworden is. Helaas heeft zijn moeder Jannetje Alzheimer en is het lastig om te beoordelen wat wel en niet klopt van haar verhalen. 
Nancy; Isa en Daan zijn twee zusjes maar wel elkaars tegenpolen wat betreft uiterlijk, kledij en instelling. Jaren geleden toen ze nog kind waren gingen ze iedere zomer naar Terschelling met hun ouders. Isa wil nog een keer terug naar het eiland omdat ze binnen vier weken naar Zweden verhuist voor haar nieuwe baan. Ze kan Daan over de streep trekken om mee te gaan nu Daan weet dat haar achtjarig zoontje Billy bij opa en oma zal logeren.

Sylvie en de zusjes zijn hartsvriendinnen en de meiden nodigen haar uit om mee te gaan op weekend. Sylvie is nog altijd in de rouw want haar echtgenoot Martijn is onlangs verongelukt. Sylvie heeft veel angsten en ze neemt ook een geheim met zich mee naar Terschelling waar de zusjes niet vanaf weten. Ze houdt dit angstvallig voor zichzelf. Het is haar geheim, haar probleem.
Aangekomen op het eiland nemen ze de sleutel in ontvangst van Frank die hen het vakantiehuisje verhuurt. In hun oude vakantiehuisje kunnen ze niet terecht omdat er werkzaamheden bezig zijn nadat het huisje bijna is afgebrand. Nog geen uur later lopen ze al in het centrum om hun inkopen te doen. Als ze terug thuiskomen is Sylvie vergeten te pinnen en ze wil per se nog terug om dat te gaan doen. Hoewel dit niet hoeft van de zusjes gebruikt ze toch dit excuus om eens even alleen te zijn.
Jannetje zit ondertussen voor haar venster sperziebonen te kuisen en van hieruit ziet ze iedereen voorbij lopen. Ze merkt Sylvie op en stiekem hoopt ze dat Gerben en Loek, haar twee zonen, eens met een schoondochter zullen verschijnen. Jannetje worstelt enorm met zichzelf omdat ze Alzheimer heeft en ze probeert zo goed en zo kwaad als ze kan dit te verbergen voor haar zonen. Ze vindt het maar niets dat haar zonen Annemarie laat komen. Annemarie is de huisarts van Jannetje en daar is ze totaal niet mee opgezet omdat ze Annemarie al van kindsbeen af kent. Ze mist ook enorm haar echtgenoot Gerrit en zoontje Wietse die al overleden zijn. Moedig als ze is probeert ze toch haar dagen te slijten op een normale manier.
Sylvie wordt ontvoerd en als ze ergens wakker wordt op de grond heeft ze geen idee wie haar ontvoerders zijn en wat ze eigenlijk willen van haar. Ze begrijpt het helemaal niet, is het echt persoonlijk tegen haar gericht of is ze juist een willekeurig slachtoffer?

Als Sylvie na anderhalf uur nog altijd niet terug is worden de zusjes ongerust en besluiten haar te gaan zoeken. Dit levert echter geen resultaat op. Daan krijgt eventjes telefonisch contact met Sylvie maar het enige dat ze hoort is gekreun. Niet veel later ontvangt ze een sms van Sylvie met de woorden “laat me met rust”. Daan begrijpt er totaal niets van en is woedend. Isa wuift het weg en denkt dat Sylvie gewoon een leuke vent tegen het lijf is gelopen en dat ze wel terug tevoorschijn zal komen als ze terug huiswaarts keren. Daan heeft hier gewoonweg geen goed gevoel bij, dit is echt niet de Sylvie die ze kent.
Daan besluit om verder op zoektocht te gaan in plaats van met Isa een huifkartocht te doen. En dan komt ze Greben tegen die ze jarenlang niet gezien heeft. Daan besluit om alles op te biechten tegen Greben en hij besluit om mee te gaan helpen zoeken naar Sylvie.
Isa komt terug thuis en ontdekt dat er iemand in het huisje geweest is, Isa is zeer ongerust en als Daan eventjes later thuis komt wuift die dat weg. De zusjes hebben weer een onenigheid en Daan en Greben vertrekken terug om alle bars af te gaan in de hoop dat toch iemand Sylvie heeft gezien. Daan besluit dan ook vanaf nu naar Sylvie te gaan zoeken zonder de hulp van haar zusje.
Daan is verbijsterd dat de politie nog altijd geen actie wil ondernemen. De vermoeidheid begint haar parten te spelen en ze wordt echt moedeloos. Greben moedigt haar aan om toch maar verder te zoeken. Samen zetten ze verder hun zoektocht voort.

     Conclusie

Silvia; Het boek begint als een omhulsel van veiligheid en jeugdsentiment, loopt uit in een nachtmerrie van opgekropte haat, chantage en lafheid. Dat is de achterliggende gedachte van ‘Weekend Terschelling’. Het verleden speelt een grote rol in deze thriller. Ik heb gekozen voor dit boek omdat het in de leesclub kwam en ik uitgekozen werd om mee te mogen lezen. Ik was nog niet bekend met deze schrijfster en het stukje op de achterflap triggerde me meteen, dus twee vliegen in één klap.

Linda; Het boek leest heel vlot weg, je ziet al het moois van Terschelling zo voor je en krijgt een goed beeld van de kleine gemeenschap op het eiland. Vooral de verschillende karakters van zowel de zussen Daan en Isa als de broers Loek en Gerben zijn goed weergegeven. Wat me opvalt, is dat de zussen de vermissing van Sylvie zo laat melden bij de politie, zo'n 24 uur nadat ze niet thuis gekomen is. Het plot vond ik heel spannend, de onderlinge verhoudingen en afspraken uit het verleden worden door iedereen nagekomen.
Sonja; Ik heb het boek gekozen omdat ik van literaire thrillers houd en omdat ik het leuk vind om iets te lezen van een schrijver die nog niet veel boeken heeft geschreven. Weekend Terschelling is het tweede boek van Els Kerkhoven die in 2012 debuteerde met Gifdochters. In het dagelijks leven maak ik veel mee dat dingen anders in elkaar zitten dan ogenschijnlijk lijkt. Mensen doen zich vaak veel beter voor en je weet nooit echt wat er in iemands hoofd omgaat. Het raakt me dan ook dat de zussen eigenlijk jaloers op elkaar zijn en dat het leven van de ogenschijnlijke perfecte Isa helemaal zo perfect niet is. De ontknoping was zeer verrassend en zag ik niet aankomen. Dat maakt dat het boek tot op het einde spannend is en ik het erg moeilijk vond om het weg te leggen. De uitvoerige beschrijving maakte dat ik me op Terschelling waande en ik van een afstand keek wat er gebeurde.
Ik heb van het boek genoten hoewel het even duurde voordat ik helemaal goed in het verhaal kwam. Toen het verhaal wat gevorderd was, vond ik het moeilijk om me van het verhaal los te rukken omdat de nieuwsgierigheid en spanning het steeds won van mijn vermoeidheid.
Nancy; Het plot was een echte verrassing voor mij en hoe alles verliep en alle puzzelstukjes in elkaar pasten. Sommige dingen hebben mij enorm ontroerd wat de ziekte van Alzheimer met zich meebrengt, ook al is dit een thriller, hier sta je toch eventjes bij stil wat voor een verschrikkelijke ziekte dit is. En ook hoe je denkt iemand zo goed te kennen en het dan nog bij het verkeerde eind te hebben. Het spreekwoord “Wie een put graaft voor een ander valt er zelf in” kwam ook spontaan bij mij naar boven.

Eindoordeel

Silvia; Ik heb erg genoten van deze thriller en het is zeker een aanrader voor mijn vriendenkring! Ik geef dit boek daarom 4,5 sterren.
Linda; Ik geef het boek 5 sterren. Een spannende thriller en dat als tweede boek van deze schrijfster! Ik ben heel benieuwd naar haar volgende boek!
Sonja; Als trouwe lezer van o.a. Saskia Noort, Nicci French en Esther Verhoef kan ik je deze thriller zeker aanraden. Het is verrassend en bouwt de spanning goed op. Ik geef dit boek 4 sterren.
Nancy; Dit boek heeft mij aangenaam verrast qua schrijfstijl, de vele emoties die dit boek teweeg brengt en het plot, mede daarom geef ik het 4 sterren.

Groepsbeoordeling; 

Cover;  7 punten ( 1-10)
Conclusie; **** (1 = slecht, 2= matig, 3= voldoende, 4= goed, 5= uitstekend)
Geen opmerkingen: