dinsdag 15 juli 2014

Groepsrecensies "Noodtoestand" – Ellen den Hollander

Groepsrecensies "Noodtoestand" – Ellen den Hollander


Uitgeverij; Querido 
Release; Maart 2014
Uitgave; Paperback & E-book
ISBN 9789021454863
Aantal pagina's; 288 
Genre; Thriller 


“Wim Paardenkooper, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, wordt dood in zijn huis gevonden. Zijn partij moet met spoed op zoek naar een nieuwe bewindsman. Joost van Bronckhorst, criminoloog, lijkt de ideale kandidaat: hij is slim en kent het politieke bedrijf. Maar is hij opgewassen tegen de enorme taak die hem te wachten staat? En loopt hij zelf geen gevaar?”

Lezers; Miriam, Charles, Suzanne, Bianca en Patrice.
Groepsrecensie samengesteld door Patrice (Team DPB)

Cover;

Miriam; De cover spreekt mij niet aan, de gekozen kleurenstelling in combinatie met de foto op de voorkant vind ik niet mooi. Deze cover beoordeel ik met een 5.

Suzanne; Toen ik aan het begin de omslag zag, vond ik deze eerder vaag dan duidelijk. Maar al vrij snel naar het starten in het boek kun je de cover plaatsen. En daarom vind ik de cover herkenbaar en duidelijk voor dit boek. 7

Bianca; De cover vind ik meer passen bij een misdaadroman of een detective. In een winkel zou ik het boek niet snel gepakt hebben op basis van de cover, de titel zou daarentegen de beslissende factor zijn geweest. Ik geef de cover een 6.5.

Patrice; De cover vind ik echt niet mooi, verre van zelfs. Ik zou het boek nooit oppakken in de boekhandel of aanklikken op internet. De letters, de gebruikte kleuren en de stijl spreken mij niet aan. Een 5.

Samenvatting van het verhaal;

Charles; In het dagelijkse leven spelen allerlei digitale systemen veelal onopvallend een zeer grote rol. Zolang alles naar behoren functioneert, blijft dat vrijwel onopgemerkt. Maar als sprake is van uitval van systemen of van bijvoorbeeld cyberaanvallen, wordt de kwetsbaarheid van de samenleving genadeloos blootgelegd. Dit thema speelt de hoofdrol in de recentelijk verschenen intrigerende politieke thriller “Noodtoestand” van Ellen den Hollander.

Patrice; Joost werkt op de universiteit in Leiden en heeft het daar meer dan prima naar zijn zin. Ook al weet hij heel goed dat zijn vader het liever allemaal anders zou zien en dat Joost, net als vader destijds, een loopbaan in de politiek zou ambiëren. De relatie tussen vader en zoon is moeilijk.

Miriam; Het verhaal wordt verteld vanuit twee gezichtspunten: Het verhaal begint met Ann-Charlotte Bremmer, wanneer zij bij Wim Paardenkooper voor de deur staat. Ann-Charlotte is lid van de stichting FFCAC (Foundation Fight Crime Against Children). Een stichting die zich bezighoudt met het aanpakken van kindermisbruik. Voor de buitenwereld bestaat Ann-Charlotte niet. Het is vanaf het begin al duidelijk dat Ann-Charlotte Wim Paardenkooper vermoordt. Het waarom is iets waar zij in de loop van het verhaal zelf aan gaat twijfelen…

Bianca; Wanneer Wim Paardenkoper dood in zijn huis wordt gevonden moet zijn partij met spoed op zoek naar een vervanger. In het hele land zijn er overheidscomputers gehackt en er breekt vervolgens chaos uit in het hele land. Criminoloog Joost van Bronckhorst wordt gevraagd om Paardenkoper op te volgen. Zijn vader heeft in de politiek gezeten, en lijkt hij de ideale kandidaat voor de functie. Wanneer hij toestemt en staatssecretaris is breekt voor hem ook een spannende tijd aan.

Patrice; Als de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie onder zeer verdachte omstandigheden dood wordt gevonden wordt Joost, min of meer met wat subtiele dwang, gevraagd als opvolger. Joost ziet dat niet zitten maar merkt al snel dat er niet echt sprake is van een keuze. Hij zal, onder het mom van ‘vaderlandsliefde’, de uitdaging aangaan. Geen idee van het wespennest waarin hij zich gaat begeven neemt hij de uitdaging aan.
Suzanne; de rol van van Charlotte vind ik gelijk vanaf het begin duidelijk neergezet. Deze verhaallijn is daarom goed te lezen en te volgen.

Charles; De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Wim Paardenkoper wordt met een pistool in zijn hand dood aangetroffen in zijn woning. Het lijkt op zelfmoord. Zijn opvolger wordt de aan de Universiteit van Leiden verbonden criminoloog Joost van Bronckhorst. Hij acht zichzelf niet de aangewezen persoon voor de functie, maar onder druk van zijn partij aanvaardt hij het ambt en raakt al snel verzeild in een maalstroom van gebeurtenissen.

Miriam; Joost van Bronckhorst is criminoloog aan de Universiteit van Leiden, waar hij het prima naar zijn zin heeft. Joost heeft samen met zijn broer een zwaar ongeluk gehad, waarvan hij nog steeds niet alleen fysieke, maar ook psychische last heeft. Hij leidt een relatief rustig leventje…..totdat Wim Paardenkooper dood wordt gevonden. Hij wordt vrijwel direct daarna benaderd om zijn opvolger te zijn. Hij slaat het aanbod vriendelijk doch zeer beslist af. Hij vindt zichzelf alles behalve een geschikte kandidaat en voelt er niets voor. Zijn vader is premier van Nederland geweest en heeft destijds het land uit een diepe crisis gehaald, maar Joost acht zichzelf niet in staat om in de voetsporen van zijn vader te treden en een politieke carrière te beginnen. De band met zijn vader is wat je noemt moeizaam en Joost heeft het idee dat zijn vader niet erg trots is op zijn zoon.

Patrice; Als staatssecretaris van zijn departement wil hij op de hoogte worden gehouden van de omstandigheden waaronder zijn voorganger om het leven is gekomen. En al snel merkt hij dat zijn vragen naar verloop van het onderzoek niet op prijs worden gesteld. Tegelijkertijd vindt er een cyberaanval plaats die in eerste instantie de geldautomaten platlegt. Hierdoor ontstaat er onrust in het land. Kleine opstootjes en plunderingen zijn gevolg. De politie heeft haar handen vol en de druk is hoog. En dit is nog maar het begin van wat er Joost, en Nederland, te wachten staat.

Charles; Intussen komt in een tweede verhaallijn de meedogenloze killer Ann-Charlotte ten tonele, die al elf liquidaties op haar conto heeft. De slachtoffers hadden een bepaalde overeenkomst, die deels ook met digitale zaken te maken heeft.

Miriam; De partij van Paardenkooper geeft zich niet zo snel gewonnen en zet Joost onder druk om Paardenkooper op te volgen. Na een goed gesprek met zijn vader stemt Joost uiteindelijk toe. De dood van Wim Paardenkooper wordt afgedaan als een zelfmoord; het politieonderzoek loopt dood en men heeft geen enkele aanknopingspunten. Dan wordt er een cyberaanval gepleegd, waarbij eerst het volledige computernetwerk binnen het ministerie plat gelegd wordt. Vervolgens worden geldautomaten geblokkeerd, wat het begin is van een heleboel ellende. Plunderingen en opstootjes, de politie heeft haar handen vol. Joost en zijn collega-bewindslieden staan voor een raadsel.

Suzanne; Het is vooral een verhaal wat een politiek scenario omvat maar het is ook een boek wat aan het begin niet altijd even duidelijk wordt verteld. Sommige stukken bevat ook denkwerk om het verhaal te kunnen volgen. Het boek bevat zeker triller momenten maar is geen uitblinkende triller.

Miriam; Joost krijgt hulp uit onverwachte (en onofficiële) hoek en al snel wordt duidelijk dat de dood van Paardenkooper en de cyberaanvallen op Nederland meer met elkaar te maken hebben dan men in eerste instantie zou denken.

Patrice; Vervolgens blijkt dat de dood op Paardenkoper en de cyberaanvallen geen op zich staande gebeurtenissen zijn. Al heel snel wordt het Joost te groot om te behappen. Hij laat zich echter niet uit het veld slaan en bijt zich vast in het onderzoek. Dat hij op een plek zou belanden waar waanzin, intriges, en landsbelang bijeen komen had hij niet kunnen bedenken. Is hijzelf nog veilig en wie zit er achter de geniale opzet om het land op zijn kop te zetten. Wat is de gedachte achter dit alles?

Charles; De verhaallijnen van Joost en Ann-Charlotte groeien naar elkaar toe als het openbare leven totaal ontwricht raakt door sabotage van digitale systemen. Overheidssystemen worden onbereikbaar, verkeersnetwerken raken in de knoop, internetbankieren en pinnen werken niet meer. Het overheidscentrum voor Cyberveiligheid slaagt er niet in tot een oplossing te komen, en dan wordt de noodtoestand uitgeroepen.

Conclusie;

Suzanne; En dit boek heb ik aangeboden gekregen via de leesclub. Maar omdat het verhaal mij op de achterkant niet aansprak, maar de voorkant wel, ben ik blij dat de inhoud zo kloppend is. Het is dus duidelijk dat de verhaallijn en de inhoud kloppend en pakkend zijn bij dit boek.

Miriam; Het is een goed geschreven verhaal. Dat staat als een paal boven water. De hoofdpersonen worden goed beschreven, je leert Joost en Ann-Charlotte vrij goed kennen en je leeft met ze mee. Het verhaal werd voor mij nergens echt spannend. Ik heb het boek ook een aantal keren opzij gelegd, omdat het mijn aandacht niet kon vasthouden. Iets te veel politiek naar mijn smaak.

Charles; Ellen den Hollander heeft een uiterst vlotte schrijfstijl en weet de sfeer steeds goed en treffend te schetsen. De lezer zit snel in het verhaal en dat blijft tot het eind boeiend. Opmerkelijk is dat de lezer onwillekeurig een zekere sympathie ontwikkelt voor Ann-Charlotte, ofschoon zij toch op onaanvaardbare manier bezig is met “eigen richting”.

Patrice; Querido heeft een aantal recensie-exemplaren beschikbaar gesteld voor de leesclub, waarvoor dank. Gezien de huidige ontwikkeling in de samenleving en de bijna wekelijkse cyberaanvallen op banken en overheidsinstanties sprak het boek me wel aan.

Suzanne; Het verhaal geeft een realistisch en betrouwbaar beeld. Ik vind het boek zelfs beter als de omschrijving op de achterkant. Deze uitleg zou mij niet direct overtuigen.

Bianca; Ik had nog nooit van Ellen den Hollander gehoord. Het boek leek me op basis van de flaptekst wel goed, helaas is het wat mij betreft teveel politiek geneuzel. Ook vind ik het verhaal een beetje overtrokken, geloof nooit dat het zo compleet uit de hand kan lopen. Er zou dan op zijn minst sneller en beter op worden gereageerd….hoop ik.

Suzanne; ik vond dit een boek met ups en downs. Soms had je hele stukken die pakkend waren zoals gelijk het begin. En soms waren er stukjes wat langdradig en moet ik het boek inderdaad even wegdoen om het verhaal te blijven volgen.

Charles; De wijze waarop de verhaallijnen samensmelten, leidt tot enigszins onwaarschijnlijke situaties, maar dat mag de pret niet drukken. Sommige onderdelen van het verhaal riepen overigens een associatie op met de nog steeds niet vastgestelde weerzinwekkende intriges rond de zgn. “Demmink-doofpot”.

Patrice; al snel bekroop mij het gevoel dat het verhaal zo gek nog niet is. Het zou zomaar op een dag kunnen gebeuren. En wat dan? Wat doen we, als samenleving, in een dergelijke situatie? Het verhaal van “Noodtoestand” benadert voor mijn gevoel dus behoorlijk een mogelijke realiteit. De opbouw van het verhaal, die begint met de moord op Paardenkoper, begint meteen goed. De manier waarop Joost ‘gedwongen’ wordt om de aanstelling te aanvaarden, zonder enige politieke ervaring, lijkt mij ietwat onwerkelijk.

Miriam; Er wordt wel pijnlijk duidelijk wat een eventuele cyberaanval van dit kaliber voor Nederland zou kunnen betekenen. Zo zie je maar hoe afhankelijk we in deze tijd zijn van computersystemen en dat idee is behoorlijk angstaanjagend.

Suzanne; De ontknoping is dat het verhaal voltooid is, het is goed geschreven en een compleet verhaal, het is geen verhaal waar je een vervolg op verwacht of hoopt dat die er komt.

Bianca; Het boek is zeker niet slecht, het is alleen niet mijn ‘cup of tea’. Ellen heeft een prettige schrijfstijl, alleen werd ik doordat het onderwerp me niet kon boeien snel afgeleid. Ik heb dan ook ruim een week over het boek gedaan.

Patrice; De achterliggende organisatie die nodig is een noodtoestand uit te lokken vond ik geweldig gevonden. Ineens lijkt niemand onschuldig te zijn. Juist omdat het een verhaal betreft met een politieke strekking, heeft het me oprecht verrast. Ik heb niets met politiek. En dus heb ik wel wat momenten van verbazing gehad.

Charles; Het boek geeft een bijna huiveringwekkend beeld van wat er kan gebeuren als belangrijke digitale systemen ontwricht raken. Zulks geldt temeer omdat het relatief eenvoudig is om die ontwrichting opzettelijk te veroorzaken.

Suzanne; ja, ik zou het boek zeker aanraden, maar hierbij wel gezegd dat het een boek is dat je een kans moet geven en niet op de buitenkant en het verhaaltje op de achterzijde gelijk moet afkeuren. Als je eenmaal in het verhaal zit dan is het echt wel een mooi boek.

Charles; Dit boek is een aanrader in het genre rond digitale kwesties dat sterk in opkomst is. Denk aan boeken van bijvoorbeeld Charles den Tex, Bart Debbaut, Lincoln Child en Dave Eggers.

Patrice; Het plot wat niet echt verrassend. De opbouw naar de ontknoping liet naar mijn mening ook geen andere mogelijkheid. Maar desalniettemin een leeswaardig boek. 3,5 sterren

Charles; Ondanks één verschrijving waarin Joost minister wordt genoemd terwijl hij toch echt staatssecretaris is, verdient het boek maar liefst 4 sterren.

Miriam; Ik geef Noodtoestand 3 sterren!

Suzanne; Het is een goed denkend en compleet verhaal. 4 sterren

Bianca; Ik geef het boek 3 sterren.

Groepsbeoordeling;

Cover; 6 punten ( 1-10)
Conclusie;   ***(*) 3,5  (1 = slecht, 2= matig, 3= voldoende, 4= goed, 5= uitstekend)

Geen opmerkingen: