woensdag 6 augustus 2014

Groepsrecensie "Het chateau" Jet van Vuuren

Groepsrecensie "Het chateau" Jet van Vuuren

Categorie:Thrillers en Spannende boeken
ISBN:978 90 4520 765 0
NUR:305
Aantal Pagina's:336
Uitvoering:
Paperback
Prijs: € 15,00
Verschijningsdatum6 mei 2014


Margo, Alice en Debby zijn weduwen. Ze hebben elkaar leren kennen op een ‘zeven-jaar-jonger dag’ voor lotgenoten. Debby vat het idee op om er gezamenlijk op uit te trekken. De keus valt op een chic chateau in Limburg. En hoewel ieder zo zijn eigen rouwproces doormaakt, vertrekken ze vol goede moed naar het zonnige heuvelland. Ze schrijven zich in voor een cursus wildborduren. De cursus wordt door de ietwat zonderlinge kunstenaar Christiaan Boon gegeven. Al snel komen de vrouwen erachter dat niet alleen hun karakters botsen, ook ontdekt een van hen dat ze Christiaan Boon nog van vroeger kent. Ooit woonden ze als kinderen in het zelfde dorp. Deze op het eerste gezicht onschuldig lijkende ontdekking krijgt dramatische gevolgen. Zowel voor Christiaan als voor de vrouwen. Een van hen zal de korte vakantie niet overleven. Een van hen is de moordenaar….

Lezers:

Sarah Verhoeven, Cindy Knoop, Adi van Popering, Linda Hilgers en Patrice (heeft de groepsrecensie gemaakt)

Cover:

Cindy; De cover ziet mooi uit. (past ook goed bij de andere boeken van Jet.) Ik houd ook wel van rood, dus dat helpt natuurlijk ook. Op de voorkant is het alsof je vanuit de bossen naar het kasteel kijkt. Ook de drie hoofdpersonages staan afgebeeld. Een plaatje wat later terugkomt in het verhaal.

Adi; De cover van het boek spreekt mij erg aan, het is een boek wat ik zou lezen alleen al bij het zien van de buitenkant.

Sarah; Ik geef de cover van het boek een 7. (Het geeft al duidelijk aan waar zich het verhaal afspeelt) Verder niet heel bijzonder. Kleurencombinatie is een beetje saai. Zo ook het lettertype.

Adi; Het heeft iets mysterieus met het chateau in de mist en de drie personen op de voorzijde. Bij de inhoud van het boek past het erg goed.

Linda; De cover vind ik een beetje mysterieus, niet heel uitnodigend. Wel een mooie quote onderaan de cover van Crimeblogger; ”Jet van Vuuren is de nieuwe Suzanne Vermeer”. De lettergrootte van de beschrijving op de achterzijde vind ik erg klein. Ik geef de cover een 7.

Cindy; Op de achterkant een mooie foto van Jet en een stukje over eerdere boeken. Ook de korte inhoud van dit boek staat er vermeld. Dit staat in een andere kleur zodat het een duidelijk geheel is. Na het lezen van de korte inhoud kun je niet wachten om met het lezen te beginnen. Een 8.

Adi; Ik geef de cover een 8

Samenvatting van het verhaal:

Cindy; Na een krantenbericht, over een dode vrouw en gewonde man, begint het verhaal. In het eerste deel maak je kennis met Margo, Alice en Debbie. Drie zeer verschillende vrouwen die elkaar ontmoet hebben op een weduwe lotgenoten dag. Deze dag krijgen ze een make-over. Zodat ze zeven jaar jonger ogen.

Linda; De thriller gaat over drie weduwen, Margo, Alice en Debby, die elkaar ontmoet hebben bij een fotoshoot van een tijdschrift. Ze wisselen telefoonnummers uit om nog een keer af te spreken. Debby oppert om met z’n drieën een paar dagen weg te gaan naar een chic chateau in Limburg.

Sarah; 3 weduwen, Debby, Margo en Alice leren elkaar kennen op een zeven jaar jongere dag voor lotgenoten en kiezen voor een tripje naar Limburg in een chic chateau/kasteel. Ze hebben weinig met elkaar gemeen en verschillen dan ook enorm met elkaar.

Adi; Het boek gaat over drie weduwvrouwen die elkaar kennen van een 7 –jaar- jonger- dag. Ze besluiten, nu ze alleen zijn een weekje op vakantie te gaan naar een chic chateau in Limburg.
 -Debby was getrouwd met een dronkenlap met losse handjes die een eigen horecabedrijf had. Over zichzelf was ze erg onzeker doordat ze nogal gezet was.
-Alice was getrouwd met een narcistische dominee die heel vroom was en buitenechtelijke relaties had. Zelf was ze na de dood van haar man helemaal los gekomen en wilde met het geloof niets meer te maken hebben.
-Margo had een goed huwelijk maar had heel veel moeite ermee om nu alleen door te gaan zonder echtgenoot.
-Christiaan Boon is kunstenaar en is vroeger door zijn moeder opgevoed als meisje, nu heeft hij er veel moeite mee om als man verder te leven.

Cindy; Samen gaan ze er even tussenuit in een chic chateau in Limburg. Ze schrijven zich in voor een cursus bij de plaatselijke kunstenaar. Een cursus wildborduren. Hoewel de dames ieder hun eigen verdriet heeft, zou het toch een leuk verzetje moeten worden. Maar als in deel twee een van de dames dood aangetroffen wordt, lopen de emoties steeds verder op. En de lotgenoten dag was niet voor iedereen de eerste ontmoeting.....

Linda; In Limburg gaan ze in de buurt van het chateau de cursus wildborduren volgen. De cursus wordt door de merkwaardige kunstenaar Christiaan Boon gegeven, met cursief gedrukte alinea’s kom je langzaam achter de achtergrond van Christiaan Boon.

Adi; De vrouwen gaan een workshop volgen en twee van de vrouwen en de kunstenaar kennen elkaar nog van vroeger. Tijdens het verblijf komt een van de vrouwen om het leven en de andere drie zijn ze verdacht van moord.

Linda; De drie weduwen worden uitgebreid beschreven qua achtergrond, persoonlijkheid, uiterlijk en hoe hun mannen zijn omgekomen. Ze zijn alle drie totaal verschillende types en gaan heel verschillend met de dood van hun man om.

Sarah; De hysterische en tikkeltje overdreven Debby- fragiele onzekere Margo en botte ontspoorde Alice gaan samen een creatieve cursus volgen en ontmoeten daar freaky Christiaan. Deze jongen heeft het nodige vroeger meegemaakt door zijn inmiddels overleden moeder.

Linda; Langzaam haakt het verhaal in elkaar, een van de weduwen kent Christiaan Boon van vroeger en een van de weduwen kent de andere weduwe van vroeger. Uiteindelijk zal een van de weduwe de korte vakantie in Limburg niet overleven.

Cindy; In deel drie lees je hoe de hoogzwangere rechercheur Britt van Dijk dit mysterie probeert op te helderen. Door zieke collega's is de rust die ze eigenlijk nodig heeft nog ver te zoeken.

Conclusie:

Cindy; Omdat ik eerder een boek van Jet van Vuuren gelezen heb was ik erg nieuwsgierig naar dit verhaal. De hoofdpersonen zijn erg goed neergezet. Drie totaal verschillende vrouwen, een rare kunstenaar en een zwangere rechercheur. Het chateau en de omgeving, je ziet ze zo voor je.

Adi; In het begin moest ik erg opletten over welke vrouw ik aan het lezen was, soms pakte ik wel eens terug naar de eerste hoofdstukken waar de vrouwen werden voorgesteld om te lezen wie, wie was. De stukjes over de kunstenaar waren in een ander lettertype gedrukt en deze maakte me wel nieuwsgierig met wat er met hem in het verhaal ging gebeuren.

Linda; Ik heb niet eerder een boek van Jet van Vuuren gelezen dus ik was vooral nieuwsgierig naar haar schrijfstijl. Vooral hoe de achtergrond van Christiaan Boon wordt beschreven vond ik heel pakkend, het is een einzelgänger en hij zet je een beetje op het verkeerde spoor met zijn merkwaardige gedrag.

Cindy; Mooi beeldend en vlot geschreven. Je leest telkens een stukje vanuit een ander persoon. Dit staat netjes met een naam aangegeven boven de tekst. Doordat je het vanuit meerdere oogpunten leest, bouwt de spanning extra op.

Sarah; Wat ik persoonlijk mooi vind is dat de auteur telkens een personage laat spreken in het boek. Zo ook bij Christiaan. Het lettertype is bij hem ook anders als bij de andere personages uit het boek en bij hem kreeg ik letterlijk de rillingen over me rug.

Cindy; Het einde is deels verwacht en deels onverwacht. Met een zucht sla je het boek dicht. Fijn dat je eindelijk weet hoe het zit en jammer dat het boek al weer uit is.

Adi; Het boek sprak me aan omdat ik van spannende boeken houd en van deze schrijfster al meer boeken gelezen heb. Zij heeft net een andere schrijfstijl dan dat een Loes den Hollander of Suzanne Vermeer hebben, met deze schrijvers ben ik wel een beetje klaar.

Sarah; Eén van de personages heeft een hekel aan het christelijke geloof en uit zich hierin zeer grof wat ik persoonlijk jammer vind.

Linda; De ontknoping laat wat lang op zich wachten, de hoogzwangere Britt van Dijk neemt het onderzoek bij de recherche voor haar rekening.

Adi; Toen ik eenmaal goed in het boek zat moest ik me bedwingen niet het einde te lezen om te zien hoe het zou aflopen.

Sarah; In het algemeen is het boek lekker te lezen, zit er een duidelijke spanningsopbouw in het verhaal en kon ik moeilijk het boek weg leggen!

Cindy; Gelukkig zijn er nog andere boeken van deze auteur die ik nog niet gelezen heb.

Sarah; Zelf ben ik niet echt een trillerlezer maar heb dit boek zeker weten te waarderen.

Linda; het boek leest makkelijk weg en boven ieder hoofdstuk staat de naam vanuit wie zijn perspectief je het verhaal leest.

Adi; Het mooie van een spannend boek is dat het altijd anders afloopt dan dat jezelf in gedachten hebt over wie de dader zou kunnen zijn. Een dergelijk verrassende plot is wat me aantrekt in zulk soort boeken.

Sarah; Ik heb het boek gewonnen met een prijsvraag bij de leesclub De perfecte buren!

Linda; Het plot vond ik niet heel spannend, het is een beetje onwerkelijk hoe lang de andere twee weduwen nog in het chateau verblijven om verhoord te worden.

Adi; Het boek leest lekker weg en is zeker een aanrader voor andere lezers. Vaak kiest men een boek uit om de buitenkant en dit boek ziet er erg aantrekkelijk uit.

Sarah; Ik geef dit boek toch 4 sterren en beveel dan ook echt aan!

Adi; Ik zou het boek 4 * willen geven

Cindy; ik geef het boek 4 sterren.

Linda; Ik geef het boek 4 sterren.

Groepsbeoordeling:

Cover; 7 ½ punten ( 1-10)
Conclusie; **** 4 sterren

(1 = slecht, 2= matig, 3= voldoende, 4= goed, 5= uitstekend)

Geen opmerkingen: