donderdag 11 september 2014

"De overgave van Floor" - Renee van Amstel

"De overgave van Floor" - Renee van Amstel

Categorie: Erotische roman
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
Aantal pagina´s: 256
ISBN: 9789045204192
Uitvoering: Paperback & E-book
Prijs: €12,95 / € 4,49
Verschijningsdatum: augustus 2014 (eerdere uitgave november 2012)

Floor is een succesvolle high potential bij een telecombedrijf. Ze is begin dertig, leuk om te zien en gezegend met een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen. Op een feestje ontmoet ze Rick, een paar jaar ouder, aantrekkelijk en als registeraccountant bezig met een veelbelovende carrière. Binnen een uur is Floor hopeloos verliefd en binnen een week hebben ze een relatie. Rick is in alle opzichten de ideale man: aantrekkelijk, succesvol, lief en attent. Ze hebben grenzeloze seks.

Gaandeweg ontdekt Floor dat Rick een tot dan toe nauwelijks ontwikkelde fascinatie heeft voor sm. Het begint met de simpele mededeling tijdens een intense vrijpartij dat hij wil dat ze alles voor hem doet. Daarna geeft hij haar opdrachten, onder meer om zich bij hem (alleen bij hem?) te melden in een hotelkamer. Op zijn initiatief bezoeken ze een parenclub. Ze doen dingen waarvan Floor nooit gedacht had ze te zullen doen, maar ze doet het met verbazing en ze geeft zich over zonder terughoudendheid. Maar wel met een steeds sterker wordende vraag waar haar eigen grenzen liggen...

Met De overgave van Floor schreef Renee van Amstel de eerste erotische roman van Nederlandse bodem die zich mag vergelijken met toppers in het genre als Vijftig tinten grijs en Negentig dagen Genevieve!

Floor heeft zich volop in haar werk gestort en ze is niet eens bewust op zoek naar een relatie wanneer ze Rick ontmoet. Ze is meteen onder de indruk van deze knappe verschijning en valt als een blok voor hem. Hij ook voor haar. Wat haar totaal verrast is dat Rick er nogal bijzondere wensen op nahoudt als het op seks aankomt. Maar ze is zo gek op hem dat ze zich volledig aan hem overgeeft en zich hiermee in een totaal andere wereld begeeft. Ondanks dat deze wereld haar totaal overdonderd is ze wel nieuwsgierig en laat dit alles haar niet onberoerd. Aan de hand van Rick gaat ze nieuwe dingen ontdekken maar leert ze ook zichzelf op een totaal andere manier kennen. Maar hoe reageert haar omgeving op haar persoonlijke metamorfose en deze relatie? Tot hoever gaat ze in haar vertrouwen, in de lichamelijke maar vooral geestelijke overgave ten aanzien van Rick?

Floor komt in eerste instantie op mij over als een onzekere en snel te beïnvloeden jonge vrouw. Ondanks dat ze qua carrière gestaag aan de weg timmert en daarin wel vertrouwen uitstraalt, geeft ze zich vrijwel meteen en volledig over aan de plannen van Rick. Vertrouwen, overgave en het opzoeken van grenzen staan centraal vanaf het allereerste begin van hun relatie. En dat terwijl ze dan nog nagenoeg vreemden zijn. Soms komt dit allemaal een beetje naïef en ongeloofwaardig over. Alsof ze heel labiel in de handen van een alles overheersende Rick valt. En dat is natuurlijk ook wel een beetje zo. De vergelijking met de Vijftig tintentrilogie snap ik wel. Dit verhaal gaat tenslotte ook over overgave, vertrouwen en seks. De aanwezigheid van SM en bondage is ook hier vertegenwoordigd en dus is die vergelijking wel te begrijpen. Maar ik mis een beetje de persoonlijke diepgang die in de wereldberoemde tegenhanger wel ruimschoots de aandacht kreeg en mede daardoor de reden van het doorlezen was. Want het waarom iemand zich zo laat overdonderen is misschien nog wel interessanter dan al het andere er omheen. Althans dat is mijn mening. Dit is geen complex verhaal, niet schokkend of vrouwonvriendelijk. Als je Vijftig tinten hebt gelezen dan is dit minder schokkend en ook niet zo vernieuwend. De sterke psychologische uitdieping van de hoofdpersonages mis ik duidelijk in dit boek. Zie het als een verhaal dat is geschreven in een prettige schrijfstijl en wat lekker leest.

Voor liefhebbers van dit genre is het absoluut de moeite waard.


3 sterren

Patrice


Augustus 2014 is de film De Overgave in première gegaan,gebaseerd op De Overgave van Floor.

Renee van Amstel is een pseudoniem van René Brouwer, die eerder de literaire thriller De vrouw van de ambassadeur publiceerde.

Geen opmerkingen: