donderdag 4 september 2014

Kinderboekenweek 2014: 1 t/m 12 oktober

Kinderboekenweek 2014: 1 t/m 12 oktober

Dit jaar een wel heel speciale editie van de Kinderboekenweek! Voor de 60e maal vieren we in Nederland de aandacht voor het kinderboek. En dus is het feest! En laat dat meteen ook het thema zijn voor de Kinderboekenweek 2014; “FEEST”. Ook wij staan stil bij dit bijzondere evenement.


Het is bekend dat lezen de basis is voor alles wat je leert in je leven. Zonder het kunnen lezen wordt het allemaal toch allemaal stukken complexer. En toch gaat de kwaliteit van lezen er niet op vooruit. Integendeel zelfs. Nederland scoort een voldoende v.w.b. het leesniveau, ruimte voor verbetering te over. En waar kun je beter beginnen dan bij het begin? Bij onze jonge lezers. De Kinderboekenweek is een mooie aanleiding voor ouders, scholen en bibliotheken om lezen weer extra onder de aandacht te brengen. Want lezen is niet alleen leren, lezen is leuk! Bij de Kinderboekenweek hoort het Kinderboekengeschenk en wat is er nu leuker dan het krijgen van cadeautjes?

O.a. op de website van De Kinderboekenweek is er volop aandacht voor dit bijzondere jubileum. 

“Met de 60ste Kinderboekenweek vieren we het kinderboek. En hoe kan dat in een jubeljaar beter dan het vieren zelf centraal te stellen, met het motto Feest! Want er wordt flink gefeest in kinderboeken: verjaardagen, Sinterklaas, Suikerfeest, schoolfeestjes enzovoort. Pippi Langkous maakt van iedere dag een feest en ook in de boeken van Toon Tellegen wordt flink gevierd.
Maar niet ieder feest verloopt even makkelijk of feestelijk. Denk aan Caro in Verboden voor mij van Maren Stoffels, Bram Botermans in Het leven van een Loser. Zwaar de klos! of aan de 111e verjaardag van Agaat in de Zuurtjes van Jaap Robben en Benjamin Leroy. Niet voor niets luidt het spreekwoord: het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Tijdens de Kinderboekenweek 2014 gaan we dat juist met zijn allen doen!”

De Kinderboekenweek start zoals ieder jaar met het Kinderboekenbal. Een knalfeest dat op dinsdag 30 september a.s. het startschot zal zijn voor 12 dagen kinderboekenfeest.  Het bal is alleen toegankelijk op uitnodiging.

Kinderboekenweekgeschenk:

"Zestig spiegels" - Harm de Jonge

Jurre is een verlegen jongen die nooit meer dan zes woorden achter elkaar zegt. Dat is niet zo erg, maar wel als je een spreekbeurt moet houden. Daar ziet hij vreselijk tegenop. Maar dan ontmoet hij prinses Sippora von Singapoor, het meisje met de blauwe ogen en de zwarte vlecht. Zij leert Jurre de wereld anders te zien dan ze is en brengt hem naar de zeven torens van het Prinsenhuis. Daar komt hij in een wonderlijke wereld van kermisgasten en straatartiesten terecht. Hij krijgt er bijzondere adviezen voor zijn spreekbeurt. En als Sippora hem dan ook nog eens met zestig spiegels te hulp schiet, kan er eigenlijk niets meer misgaan.

Tijdens de Kinderboekenweek (1 t/m 12 oktober 2014), gratis bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken tegen de vaste boekenprijs.

Prentenboek van de Kinderboekenweek:

"Fabians Feest" - Marit Törnqvist

Fabian en zijn moeder staan op het punt om samen naar een groot feest te gaan. Fabian fantaseert er op los. Het zal het leukste feest van de wereld worden, dat weet hij zeker. Misschien is er een taart zo groot als het plein en zijn er grachten vol limonade, olifanten om op te rijden en muziek waar je vanzelf van gaat dansen. Moeder bibbert eerst nog een beetje als alles wat Fabian bedacht heeft echt waar blijkt te zijn. Maar samen vieren ze uiteindelijk het feest van hun leven!

Bij het Prentenboek van de Kinderboekenweek verschijnt ook dit jaar weer een vrolijke app. Een mooie aanvulling op het Prentenboek!

Geen opmerkingen: