zondag 26 oktober 2014

"Anders" - Anita Terpstra

"Anders" - Anita Terpstra

Categorie: Thriller
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023488538
Aantal pagina's: 304 
Uitvoering: Paperback & E-book
Prijs: €18,90 / €14,99
Verschijningsdatum: mei 2014


Je eigen kind herken je altijd. Toch?
Alma Meester en haar man Linc vormen met hun kinderen Iris en Sander op het eerste gezicht een normaal en gelukkig gezin. Maar dan verdwijnen de elfjarige Sander en zijn vriendje tijdens een vakantiekamp. Het lichaam van het vriendje wordt gevonden, Sander is spoorloos verdwenen.
Zes jaar later meldt Sander zich bij een politiebureau in Duitsland. Dolgelukkig sluiten Alma en Linc hun zoon weer in de armen, maar de hereniging verloopt allerminst vlekkeloos. De twijfel slaat toe: is Sander wel wie hij zegt te zijn? In een poging de waarheid te achterhalen moet het gezin voor eens en voor altijd uitzoeken wat er tijdens het kamp precies is gebeurd.

Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis, en werkt als freelance-journalist voor onder meer de Leeuwarder Courant. In 2009 debuteerde ze met Nachtvlucht, waarmee ze genomineerd werd voor De Schaduwprijs. Anders is haar vierde boek. Van haar eerdere thrillers werden ruim 20.000 exemplaren verkocht.

De nachtmerrie voor iedere ouder wordt waarheid voor Linc en Alma als hun zoon verdwijnt. Samen met zijn vriendje Maarten is hij op kamp wanneer hij samen met zijn zus Iris en haar vriendje Christiaan aan een dropping meedoet en ze samen achterraken op hun groepje. Al heel snel wordt er alarm geslagen en start er een zoekactie. Maarten wordt als snel dood gevonden maar van Sander geen enkel spoor. Er worden valselijke beschuldigingen geuit, de verkeerde man wordt opgepakt en vastgezet. Intussen zijn ze geen stap dichterbij Sander. Waar is hij?

Hoe kun je als gezin overleven wanneer je een dergelijk iets overkomt? Alma heeft altijd hoop gehouden, heeft alles gedaan om de verdwijning van Sander niet te doen vergeten en is de publiciteit blijven opzoeken. Linc is daar heel anders mee omgegaan, zo anders dat het huwelijk is gestrand. Ook bij Iris heeft dit zijn sporen achtergelaten en ze is veranderd, ze is al lang niet meer het meisje van toen. Iedereen is getekend door het verlies van Sander. Iedereen op zijn eigen manier en om zijn eigen redenen.

En dan ineens staat Sander op de drempel bij een politiebureau in Duitsland. Hij geeft aan dat hij vanuit het bos is komen lopen. De politie heeft natuurlijk veel vragen. Hoe kan dit nu ineens gebeuren? Waar is de ontvoerder? Sander geeft de antwoorden die hij wil geven. Alma en Linc worden vervolgens gebeld om Sander te komen halen, hun geluk kan niet op en ze nemen hem vervolgens mee naar huis. Maar het loopt niet zoals ze hadden gedacht, het is niet wat ze hadden gehoopt. Sander is veranderd. Maar is dat ook niet logisch? Ze zijn 6 jaar verder, hij is nu 17 jaar en het is niet bekend wat hij allemaal heeft meegemaakt in al die jaren, hij praat daar niet veel over. Hij lijkt ogenschijnlijk erg rustig en gelaten laat hij alles over zich heen te laten komen. Iris merkt al snel dat er iets niet klopt, maar wat is dat dan? De relaties onderling komen ook maar moeizaam op gang. Wat speelt er tussen Iris en Christiaan en wat weet Linc wat Alma niet weet? Er is volop achterdocht en geheimzinnigheid in dit gezin. En waar zijn die videofilmpjes van Sander? Zoveel vragen, zoveel onduidelijkheid.

“Anders” is inderdaad anders. Het gegeven van een kindermoord en een verdwijning in een verhaal samen is nogal wat, meestal is het óf het een of het ander.  Al vrij snel is de spanning aanwezig en kabbelt deze rustig door. Hoe het ook gaat, je blijft je continue afvragen waar het heen gaat. Dat kan alleen maar als de auteur dit op de juiste manier kan opbouwen. En dat lukt dus meer dan prima in “Anders”. Het gegeven dat je als ouders je kind kwijt kan raken tijdens iets wat leuk moet zijn, het feit dat je letterlijk gek wordt van wanhoop omdat je maar niet weet waar je kind al die jaren is. Is hij dood of levend? Vreselijk natuurlijk! En precies dat gevoel, die frustratie weet Terpstra feilloos te beschrijven. De personages zijn mooi neergezet. Vooral moeder en dochter, de verschillen en de strijd die ze voeren met zichzelf en wat er allemaal speelt is ontzettend boeiend om te lezen. Het zal je maar gebeuren!

Mijn eerste kennismaking met deze auteur is een geslaagde te noemen. Ik heb genoten van de spanning, de frustratie en de onbeantwoorde vragen die daarmee de constante spanning hebben gegarandeerd tot bijna het einde. Dat plot had van mij nog wel wat spectaculairder gemogen, het gehele boek heeft naar mijn gevoel naar een heftiger einde toegewerkt. Op zich is het al erg genoeg hoor, daar niet van, maar het had nóg een tikje meer, nóg een tikje heftiger gemogen. Ik kan verder niets bedenken wat niet kloppend is, of iets wat nog vragen onbeantwoord laat. En dus kan ik niet anders dan het boek van harte aan te raden! Cargo bedankt voor het recensie-exemplaar!

“Anders” krijgt van mij 4 sterren!

Patrice


Geen opmerkingen: