dinsdag 28 oktober 2014

De waanzinnige boomhut deel 2 - Andy Griffith

Uitgeverij Lannoo
Adviesverkoopprijs €9,99

“Deel 2 van de waaaaaaaaaaanzinnig succesvolle boomhutreeks. Ga op bezoek bij Andy en Terry in hun uitgebouwde boomhut, nu met 13 gloednieuwe verdiepingen, waaronder een botsautobaan, een skate-ramp, een arena voor moddergevechten, een antizwaartekrachtkamer, een ijssalon met 78 smaken, waar een ijs-opscheppende robot werkt, die Edward Schephand heet, en het Labyrint des Doods, dat zo ingewikkeld is dat niemand die er naar binnen is gegaan er ooit weer uit is gekomen... althans, tot nog toe niet. Dus waar wacht je op? Kom naar boven!”


Wonen in een boomhut, wie wil dat nou niet? En al helemaal een boomhut zoals deze! Dat is toch de droom van ieder kind? Een boomhut voor jou en je vriendjes, slapen onder de sterren, het beleven van een spannend avontuur, verhalen bedenken en vertellen. En dát is precies wat Andy en Terry dus ook doen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in deze super-spannende-knotsgekke boomhut. Skaten, haaien die je onderbroeken opeten of een robot die je ijsbollen op het hoorntje schept. Alles kan en mag. Niets is te gek in deze bijzondere boomhut.

Terry en Andy wonen in deze waanzinnige boom. Behalve het maken van veel plezier schrijven deze twee vrienden ook boeken. Andy vertelt en Terry tekent. Het resultaat daarvan was het eerste deel in deze serie in 2013 en nu dus deel 2. Het eerste deel telde 13 verdiepingen, maar na een flinke verbouwing nu in deel 2 zelfs 26! Nóg meer té gek lees –én visueel plezier!

De cover is stevig en felgekleurd. “Een attractiepark in een boom” Dit is de omschrijving die mijn 9 jarige dochter geeft bij het in handen krijgen van dit dikke kinderboek. Meteen slaat ze het boek open en begint enthousiast te lezen, lachen en vertellen. Bladzijde na bladzijde, want zo nieuwsgierig is ze naar dit tweede boek. Meteen al volop lachend om de schaatsende pinguïns, meneer Grootneus en de haaien die de onderbroeken van Terry hebben opgegeten. De illustraties in het boek zijn zwart/wit en uit de vrije hand getekend.

Ik had bij de aanschaf van het eerste deel toch wel een beetje het idee dat mijn dochter de ongekleurde tekeningen wat saai zou vinden. Maar in tegendeel! En ook nu weer verslindt ze dit dikke boek. Waarom spreken de illustraties haar zo aan? Heel simpel. Kijk naar een plaatje en ontdek dat iedere tekening een ontdekking is, een puzzeltje, een miniverhaal op zich. Iedere pagina heeft een klein stukje tekst, de illustraties vertellen het verhaal verder maar zijn meteen ook een aanmoediging om zelf te gaan vertellen, een uitnodiging om je fantasie op de vrije loop te laten gaan. Als je naar een tekening kijkt zie je ineens van alles, ook wij als ouders. De details zijn zo geniaal weergegeven, op een manier dat iedere bladzijde weer een verrassing blijft! Het boek verveelt op geen enkel moment, het is grappig, leerzaam en krijgt zelfs mijn dochter, die niet graag leest vanwege haar dyslexie, enthousiast. 

Vorig jaar met het eerste deel en nu dus weer. Ze noemt het haar “lievelingsboek” en vraagt nu al om deel drie. Het is ook niet gek natuurlijk dat als de meest bijzondere en toch wel rare avonturen ervoor zorgen dat er volop afwisseling is en dat daardoor de drang om tóch nog even snel een bladzijde extra om te slaan ontstaat. Mijn dochter is elke keer weer zo nieuwsgierig dat we dit boek per hoofdstuk hebben gelezen, vaker 2 of 3 dan 1. Om daarna weer enthousiast opnieuw te gaan beginnen. Er is ook zoveel te zien! Iedere keer roept mijn dochter dat ze weer iets ziet wat ze de keer daarvoor niet heeft gezien, om in lachen uit te barsten. Hoe leuk is dat!? Hoe leuk is lezen dan?! Superleuk dus!

In de omschrijving van het boek staat vermeld dat het ook geschikt is voor kinderen die niet graag lezen of wat leesproblemen hebben. Ik kan dat volmondig beamen gezien mijn dochter dyslectisch is en beelddenker, ze is er ontzettend enthousiast over en dan ben ik dat als ouder automatisch ook.
Want niets zo belangrijk als het plezier in lezen én dus leren. Misschien lijkt het na het lezen van deze recensie nu wat overbodig om een oordeel te hangen aan dit boek. Vooral gezien onze omschreven ervaringen met deze boekenserie maar we doen het toch. Zowel mijn dochter als ikzelf vinden dit een geweldig leuk, grappig en leerzaam boek. En bevelen het dan ook van harte aan, aan iedere lezer (jong én oud!)

Patrice

Geen opmerkingen: