dinsdag 28 oktober 2014

DPB teamlid Brigitta zit in de Kernjury NS Publieksprijs 2014

Het verslag van onze Brigitta die in de NS Kernjury zit van de NS Publieksprijs 2014.

Vandaag, 23 oktober 2014, is het weer zover. De installatie van de Kernjuryleden van de NS Publieksprijs 2014. En ik ben 1 van de 275 bofbipsen die jurylid mag zijn. Dit genoegen is me ook in 2012 al als geschonken en ik heb daar toen enorm van genoten.


Als je als jurylid wordt uitgekozen krijg je een NS-OV-ticket om gratis met bus en trein naar Utrecht te komen. Daar begint om 16:45 het programma in het hoofdkantoor van de NS. Karin de Groot is onze gastvrouw, zij doet dit al jaren met heel veel plezier. De spanning wordt opgevoerd en er volgt een heuse beëdiging, geleid door Eppo van Nispen (directeur Stichting CPNB). Wanneer iedereen de belofte heeft gedaan om de boeken te lezen en zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om ook te stemmen worden de schrijvers en hun genomineerde boeken voorgesteld.Esther Verhoef mag het spits afbijten, gevolgd door Saskia Noort, Michel van Egmond en Bart Wagendorp. Helaas was Herman Koch er niet bij, hij zat in Canada. Isa Hoes was verlaat omdat zij een draaidag had voor de nieuwe serie van “celblok H”.

Vervolgens werd iedereen uitgenodigd om de felbegeerde tas met boeken te halen en bij het lopend buffet. Onder het genot van een hapje en een drankje was het wachten op je beurt bij de signeersessie. 

Omdat het alleen voor genodigden is, kent niemand elkaar. Maar al wachtend in de rij leer je vanzelf gezellige mensen kennen. De mensen zijn allemaal verschillend qua leeftijd (leuk om te zien dat er ook veel jongeren waren) en in tegenstelling tot 2 jaar geleden waren de mannen ook rijk vertegenwoordigd.

Vlak voordat ik aan de beurt was kwam dan ook Isa Hoes binnen dus kon ik ook haar boek gelijk signeren. 


Er was een erg gezellige sfeer en er was ruimte voor een praatje met de schrijvers. Er werd voor iedereen ruim de tijd genomen. En er mochten foto’s gemaakt worden…
Natuurlijk heb ik bij iedereen bekend gemaakt dat de foto’s gepubliceerd zouden gaan worden bij “De Perfecte Buren”, dit in de hoop er misschien nog een leuk “in gesprek met…”-interview uit te halen. En wie weet nieuwe boeken voor groepsrecensie ’s? En omdat de NS 175 jaar bestaat kregen we bij vertrek nog het gouden boekje “Feest in de trein”.

Dat ik gekozen ben als Kernjurylid is natuurlijk geweldig voor een “Lettervreter” als ik. Je krijgt alle boeken en je moet mensen enthousiast maken, daar weet ik natuurlijk wel weg mee. Maar ook voor jullie is er goed nieuws want als je stemt kun je een jaar lang gratis boeken EN vrij reizen winnen. Wie wil dat nu niet? 


En wil je mij helpen met stemmen gebruik dan deze link: https://nspublieksprijs.nl/jurylid/B8P5RV BVDMeer foto’s zien van de installatie? https://www.flickr.com/photos/cpnb/sets/72157648533874908/Geschiedenis NS-publieksprijs.

Publieksprijs voor het Nederlandse Boek:

De Publieksprijs voor het Nederlandse boek, ook Boek van het jaar genoemd, is een literatuurprijs die in 1987 werd ingesteld door de Stichting CPNB en sindsdien jaarlijks wordt uitgereikt. Tot en met 1991 was het een oeuvreprijs. Sindsdien worden afzonderlijke boeken bekroond. Anders dan bij veel andere literatuurprijzen, wordt voor deze prijs geen speciale jury ingesteld. Iedere lezer kan zijn stem uitbrengen en hoewel er door boekverkopers en bibliothecarissen een lijst van 6 boeken wordt genomineerd, hoeven de kiezers zich niet tot deze keuze te beperken. Voor de prijs komt niet alleen oorspronkelijk Nederlands werk in aanmerking, maar ook buitenlandse schrijvers van wie vertalingen in het Nederlands zijn verschenen, kunnen de prijs ontvangen. Van 1992 tot 2000 heette de prijs de Trouw Publieksprijs. Sinds 2001 zijn de Nederlandse Spoorwegen sponsor van de prijs en is de naam NS Publieksprijs.
Drie auteurs hebben de prijs tweemaal gewonnen (in chronologische volgorde): Annie M.G. Schmidt, Hella Haasse en Geert Mak.

Winnaars:

1987 - Kees van Kooten oeuvreprijs
1988 - Annie M.G. Schmidt oeuvreprijs
1989 - Marjolein Bastin oeuvreprijs
1990 - Jean M. Auel oeuvreprijs
1991 - Annie M.G. Schmidt oeuvreprijs
1992 - Betty Mahmoody voor Uit liefde voor mijn kind
1993 - Hella S. Haasse voor Heren van de thee
1994 - Tessa de Loo voor De Tweeling
1995 - Adriaan van Dis voor Indische duinen
1996 - Connie Palmen voor De vriendschap
1997 - Anna Enquist voor Het geheim
1998 - Marianne Fredriksson voor Anna, Hanna en Johanna
1999 - Yvonne Keuls voor Mevrouw mijn moeder
2000 - Geert Mak voor De eeuw van mijn vader
2001 - J.K. Rowling voor Harry Potter en de Vuurbeker
2002 - Judith Koelemeijer voor Het zwijgen van Maria Zachea
2003 - Hella S. Haasse voor Sleuteloog
2004 - Geert Mak voor In Europa
2005 - (verschillende auteurs) voor de Nieuwe Bijbelvertaling
2006 - Kluun voor Komt een vrouw bij de dokter
2007 - Joris Luyendijk voor Het zijn net mensen (Beelden van het Midden-Oosten)
2008 - Arthur Japin voor De overgave
2009 - Herman Koch voor Het Diner
2010 - Simone van der Vlugt voor Op klaarlichte dag
2011 - Esther Verhoef voor Déjà Vu
2012 - A.F.Th. van der Heijden voor Tonio. Een requiemroman
2013 - Michel van Egmond voor GijpDoor: Brigitta Dielman-Bleeker.

Geen opmerkingen: