donderdag 6 november 2014

"65" - Billy Chrystal

Genre; Non Fictie
Uitgever; A.W. Bruna
ISBN; 9789400503991
Uitvoering; Paperback `Nu ik vijfenzestig ben, kan ik alles nog wat ik op mijn vijfendertigste deed. Als ik kon onthouden wat die dingen waren.
Billy Crystal en miljoenen babyboomers hebben dit keerpunt in hun leven bereikt of zullen het binnenkort bereiken. Vol humor en mededogen beschrijft Crystal de absurditeiten en uitdagingen van het ouder worden aan de hand van de sprekendste gebeurtenissen uit zijn eigen, memorabele leven. Hoe koop je je eigen plekje op een begraafplaats? Hoe lang kun je wakker blijven tijdens een theatervoorstelling? Dit boek is een directe aanval op de vernederingen van het ouder worden door een comedian die al veertig jaar het lief en leed van een generatie weet te vangen.

`Billy Crystal is een monument. Ik dank God dat hij dit hilarische en emotionele boek heeft geschreven. Nu hoef ik het tenminste niet meer te doen en kan ik iedereen nog steeds iets persoonlijks geven met kerst. Bette Midler'

`Dit boek is ongelooflijk grappig en echt uniek. Een Hollywood-autobiografie met slechts één vrouw, geen rehab, een liefdevolle familie en trouwe vrienden. Robin Williams'

Wie kent ‘m niet? Zijn soms ronduit hilarische aandelen in de films ‘When Harry met Sally’, ‘Analyze this’ of in ‘City Slikkers’. Of op zijn geheel eigen, ietwat satirische, wijze de Oscars presenteren, 9 keer!!  Wat die man ook doet, ik ben fan! En dus was ik maar wat blij met de mogelijkheid om dit boek te mogen lezen en recenseren! Na ontvangst ben ik er meteen eens goed voor gaan zitten. Eerst heb ik de foto’s die door het boek verspreid staan afgedrukt bekeken. Herinneringen aan films komen dan vanzelf naar boven. Ik heb zelfs weer de dvd van ‘Analyze this’ uit de kast gehaald. Zijn stemgeluid is zowat net zo apart als zijn gehele verschijning.

Ik heb dingen gelezen, ik zal ze niet verklappen, die ik niet wist. Die ik ook nooit ergens heb gelezen. Verrassend dus. Maar ook zijn manier van denken over het ouder worden, het leven wat achter hem ligt en hopelijk ook nog een heel stuk voor hem. Zijn glanzende carrière en wat hij heeft meegemaakt. Hij spreekt het uit op een manier die me laat lachen, met het boek in de hand. Sommige dingen die hij uitspreekt zijn ook voor mij, met het ouder worden, niet onbekend. De vraagstukken over de ‘oude dag’ waarmee iedereen te maken krijgt. Ook beroemdheden, al denken sommigen waarschijnlijk dat zij er aan ontkomen.

Een heerlijk boek, ik kan er alleen niet teveel over vertellen zonder teveel informatie weg te geven.
Ik heb er van genoten, een bijzondere samenvatting van het leven van een bijzondere man. Als je van een oprecht, menselijk en herkenbaar verhaal houdt, móet je dit echt lezen. Je zult zien dat ook Hollywoodsterren ‘alleen maar’ mensen zijn!


PatriceGeen opmerkingen: