woensdag 5 november 2014

Binnenkort in de leesclub; "Made in Sweden" - Roslund & Thunberg

Vanaf nu ligt Made in Sweden van het Zweedse schrijversduo Roslund Thunberg eindelijk in de boekhandel. Anders Roslund zal u bekend zijn: de boeken die hij samen met Börge Hellström schreef, zijn zowel in Nederland als daarbuiten allemaal bestsellers geworden.
Nu heeft Roslund dus een andere schrijfpartner, en wel een heel bijzondere, want Stefan Thunberg is niet zomaar iemand. Als zeer succesvol scenarioschrijver (o.a. van Wallander en Van Veeteren) weet hij hoe hij een verhaal kan vertellen en overbrengen, maar belangrijker nog: het verhaal van Made in Sweden is het verhaal van zijn familie. De overvallen die Zweden in de jaren negentig schokten, werden gepleegd door zijn broers; de moeilijke omstandigheden waaronder de kinderen in het gezin opgroeiden, is het verhaal van zijn jeugd.
Het boek begint met de uitspraak: ‘Dit is een roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.’ En wat voor een verhaal! We waren van begin tot eind aan de bladzijden gekluisterd: het is bijzonder spannend om te lezen hoe drie broers – die tot dan toe nog nooit iets strafbaars hadden gedaan – besluiten om onder de naam Militaire Liga de grootste bankovervallers van Zweden te worden – en daar ook in slagen. Stefan was het buitenbeentje: wanneer hij thuiskwam, hingen de biljetten thuis te drogen of toonden zijn broers-bankovervallers trots de plek waar ze de ruim 200 van de nationale veiligheidsdienst gestolen wapens verborgen hielden. Thunberg was een geprivilegieerd getuige van een van de meest ophefmakende bendes uit de misdaadgeschiedenis, een perspectief dat hem als auteur van deze misdaadroman bijzonder goed van pas komt.
Made in Sweden is een bijzonder pakkend verhaal en een fantastisch boek. We hopen dat u er net zo van zult genieten als wij hebben gedaan. Laat het ons vooral weten via e-mail (publiciteit@degeus.nl) of social media.

Geen opmerkingen: