maandag 10 november 2014

‘De poppenmaakster’ – Max Bentow

Genre; Psychologische thriller
Uitgeverij; Querido
ISBN 9789021455815
Aantal pagina's; 376
Uitvoering; Paperback en E-Book
Uitgave; Juni 2014

De Berlijnse inspecteur Nils Trojan moet een macabere zaak onderzoeken. In een kelder is het lijk van een jonge vrouw gevonden in een sarcofaag van opgedroogd schuim. Trojan had al eens eerder met een soortgelijke zaak te maken. Poppenmaakster Josephin Maurer kon toen maar net van dit lot worden gered. De toenmalige dader is echter overleden. Is er sprake van een copycat? Of leeft de oorspronkelijke maniak toch nog?

Nog maar nauwelijks de gelegenheid gehad om bij te komen van zijn vorige zaak wordt Nils Trojan op een afschuwelijke manier in een heftig onderzoek getrokken. Deze keer heeft hij te maken met een moordenaar die zijn slachtoffers bekleed in pur. Het is al snel duidelijk dat er sprake is van telkens een afschuwelijke dood. Josephin is tot nu toe de enige die een dergelijke aanval heeft overleefd en Nils heeft zijn hoop op haar gevestigd. Maar al snel is duidelijk dat de moordenaar zijn pijlen weer op Josephin heeft gericht. Kan Nils dit nu al aan? Is hij sterk genoeg om deze jonge vrouw uit de handen te houden van deze psychopaat?

Een klein jaar geleden heb ik kennis mogen maken met “Bloed en veren” van Bentow. Een heerlijk, adembenemend spannend boek. Op het gruwelijke af. Destijds bij het dichtslaan van dat boek was al bekend dat zijn tweede boek in aantocht was. Ik heb daar oprecht naar uitgekeken. En daar was het dan; “ De poppenmaakster”, een akelige (goedgekozen) cover voorspelt al veel goeds.
Nils Trojan is nog maar net hersteld van een heftig onderzoek wanneer hij geconfronteerd wordt met een misselijkmakend scenario wat hij al eerder heeft gezien. Het is amper te bevatten wat hij ziet en wat er van hem wordt gevraagd. Het is té snel, té heftig. Hij kan dit niet alleen en roept de hulp in van Janna, zijn psychologe. De verstandhouding tussen Nils en Janna (ook getuige in de zaak van “De Verenman”) komt ietwat onhandig over, ze weten beide niet wat ze met hun gevoelens moeten doen, ze draaien een beetje om elkaar heen. Janna wil Nils graag helpen met zijn trauma’s en daarvoor moet ze afstand bewaren, niet té betrokken raken. Maar Nils is helemaal ondersteboven van haar en is ervan overtuigd dat ze er samen wel uitkomen. Hij doet echter wat ze vraagt in de hoop dat ze dichter bij elkaar zullen komen. Iets wat tijd nodig zal hebben. Intussen probeert Nils de zaak zo goed en kwaad als dat lukt te onderzoeken en de spil in het onderzoek, Josephin, te beschermen. Hij is ervan overtuigd dat zij de verbindende factor in dit zieke spel is. Maar is Nils wel in staat haar te beschermen terwijl zijn eigen demonen hem niet met rust laten?

En dan zijn dochter Emily, zijn alles. Maar ook dat contact gaat niet over een leien dakje. Nils wordt opgeslorpt door zijn werk en voornamelijk door dit soort zaken die wel heel dichtbij hem komen. Doordat hij ook worstelt met het verleden lukt het hem maar niet zijn toekomst goed op de rit te krijgen. Nils zal eerst het een en ander moeten gaan uitspreken om verder te komen. Om rust te vinden in zijn hoofd. Om deze verhaallijnen te herkennen adviseer ik om “Bloed en veren” als eerste te gaan lezen, “De poppenmaakster” is geen zogenaamde ‘standalone’.
Bentow heeft het bizarre en geniaal vermogen om het meest afschuwelijke tot een verhaal te brengen, dat blijkt nu ook weer. Hij beschrijft zaken die je doen walgen maar er tegelijk ook voor zorgen dat je wilt blijven lezen, het trekt je gewoon het boek in, je wilt meer en meer! Het is dan ook bijzonder hoe snel je dit boek uithebt….. Gelukkig krijgen de hoofdpersonages ook in dit boek volop de ruimte tot persoonlijke ontwikkeling, mooi en menselijk beschreven, precies goed. Het is duidelijk dat daar nog volop mogelijkheden zitten en er nog een aantal vervolgdelen te verwachten zijn. Het psychologische spelletje waarmee de dader in dit verhaal op de proppen komt is angstaanjagend. Je moet er toch niet aan denken? Het is dusdanig ziek dat je tot op het einde niet weet waar te zoeken, in welke richting en waarom. Meesterlijk geschreven, echt waar! De kans dat je het boek weglegt nadat je bent begonnen is nihil.

Als op een moment zijn manier van aanpak lijkt te mislukken zet Nils alles op alles om Josephin uit handen te houden van de superintelligente dader. Hij is Nils telkens een stapje voor en er verdwijnen mensen uit de directe omgeving van Josephin waardoor het net rondom haar zich steeds strakker aanspant. De spanning loopt voelbaar op. Door de passages met daarin de gedachten van de dader tussendoor meen je als lezer op een gegeven moment wel te weten hoe het zit. Maar helaas, dát is het dus niet! Het kan nóg erger, nóg spannender. En dat laatste doet Bentow op een manier zoals Sebastian Fitzek en Sabine Thiessler dat ook doen. Psychologische mindgames in 3-D! Heerlijk!

"Bloed en veren" was een verpletterende kennismaking met de griffel van Bentow. Mijn verwachtingen waren voor dit boek dan ook erg hoog. Met “De poppenmaakster” is nu het vervolg uitgekomen met rechercheur Nils Trojan in de hoofdrol. Een innemende, menselijke man. Op zich is het recept van dit verhaal geen uniek gegeven; een moord, een rechercheur, de jacht op de dader en zijn slachtoffers. Maar toch is "De poppenmaakster anders, weet Bentow met deze vaste ingrediënten met vlagen een bloedstollend psychologisch avontuur neer te zetten. Na een wat trage start dendert het in een rap tempo door om pas te stoppen als het verhaal is afgelopen, als een diesel. Dit boek bewijst ook weer eens dat het niet altijd nodig is om liters bloed te vergieten om spannend te kunnen zijn.. De pure psychische spelletjes die mensen tot waanzin drijven en ze aanzetten tot het uitvoeren van dergelijke gruwelijke plannen zou eigenlijk angstaanjagend moeten zijn. Vreemd genoeg is het meest angstaanjagende van dit boek dat je er zo van kan genieten.

4 ½ ster
Patrice


Geen opmerkingen: