donderdag 27 november 2014

Duorecensie 'Het kwaad en de rivier' – R.J. Ellory

Genre; Thriller
Uitgever; De Fontein
ISBN: 9789026133916
Uitvoering; Paperback
Aantal pagina's; 448
Uitgave;  Oktober 2014

Op een mooie zomeravond in 1954 loopt de zestien jaar oude Nancy Denton de bossen bij het stadje Whytesburg, Mississippi in. Ze is nooit meer terug gevonden.

Twintig jaar later wordt in de oever van de rivier een lichaam gevonden. Het vertoont sporen van een gruwelijk misdrijf. Het onderzoek naar de vermissing van Nancy Denton wordt heropend en gaandeweg komt Sheriff John Gaines erachter dat er in de tussenliggende tijd meer meisjes zijn verdwenen. Het onderzoek richt zich meer en meer op de directe omgeving van Nancy.
Maar waarom weigeren haar vrienden te praten? Wat is de rol van de invloedrijke familie Wade? Is het toeval dat een belangrijke getuige bij een brand omkomt? En hoe betrouwbaar is het geheugen van de aan Alzheimer lijdende vader van een van de verdachten?

Duorecensie op verzoek van Uitgeverij De Fontein door Karin en Nancy (Team DPB)

Uitgeverij De Fontein heeft hiervoor recensie-exemplaren beschikbaar gesteld. Waarvoor hartelijk dank.

Recensie is samengevoegd door Patrice (team DPB)

Cover

Nancy; De cover is prachtig en geeft je al direct een gevoel van een duister iets, naarmate je het boek leest komt de titel van het boek tot zijn recht. Ik geef deze cover 8 punten.


Karin; Op de cover staat een meisje in de oever van een rivier. De kleuren zijn donker, doch vooral blauwtinten. De titel van het boek staat in redelijk grote, witte letters onderaan met daaronder in blauw de naam van de auteur. Toch springt het meisje op deze cover in het oog, wat volgens mij ook de bedoeling is. Na het lezen van het verhaal vind ik dit een zeer passende cover. Persoonlijk vind ik hem te druk, er staat teveel op. Om die reden zou ik hem niet uit de schappen nemen in een boekenwinkel. De titel vind ik ‘raar’ klinken, “Het kwaad en de rivier”, geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen? De cover geef ik een 7, omdat hij bij het verhaal past.

Samenvatting van het verhaal

Nancy; John Gaines is Sheriff in het rustige stadje Whytesburg, in het Zuiden van Amerika, waar eigenlijk geen misdaden worden gepleegd tot dat er een verminkt lichaam gevonden wordt aan de oever van de rivier. Deze moord doet al direct veel vragen rijzen aangezien het lichaam op een gruwelijke wijze is verminkt. De lokale arts Bob Thurston herkent onmiddellijk Nancy Denton omdat ze nog zo goed geconserveerd is gebleven en ze nog steeds het uiterlijk van haar tienerjaren heeft behouden.


Karin; In de modder aan de oever van de rivier wordt het lichaam ontdekt van de 16-jarige Nancy
Denton. Zij is 20 jaar geleden, in 1954, verdwenen na een picknick met vrienden. 

Nancy; John Gaines die oorlogsveteraan is en die de hel heeft gezien in Vietnam is toch heel overdonderd op de wijze waarop het lichaam is verminkt. Dit heeft met een occult iets te maken zoals Voodoo.

Karin; John Gaines, oud oorlogsveteraan en nu sheriff van Whytesburg, een dorpje in Mississippi wordt belast met het onderzoek. In zijn zoektocht naar de waarheid stuit hij op Michael Webster, ook oud oorlogsveteraan en de grote liefde van Nancy. Hij leert ook de anderen vrienden van Nancy kennen, waaronder de rijke familie Wade. Hun invloed op de kleine maatschappij is drukkend. 

Nancy; Gaines moet roeien met de riemen die hij heeft en dit samen met zijn drie deputies. Gaines heeft een gevoel dat hem niet loslaat en dat hij deze moorden tot op de bodem moet uitzoeken, ongeacht of hij daar ook mee ten onder gaat. Het lijkt wel of hij nu in een andere oorlog aan het vechten is om het kwade te bestrijden.

Karin; In zijn tocht naar de waarheid blijkt dat er in de tussenliggende periode meer meisjes verdwenen zijn. Na twintig jaar, haalt hij het verleden terug naar Whytesburg.

Nancy; Al snel heeft hij een verdachte in het oog maar als die dan ook vermoord wordt aangetroffen heeft hij nog minder antwoorden dan waarmee hij begonnen was. Gaines richt nu zijn onderzoek verder en meer bepaald naar de familie Wade. Deze familie is heel machtig en Gaines zal er een harde tegenstander aan hebben wil hij de moorden kunnen oplossen.

Beoordeling

Karin; Het is mijn eerste kennismaking met deze auteur, maar de manier waarop hij alles beschrijft is erg beeldend. Bij het lezen van dit boek voel je het verhaal in je kruipen. Het verhaal speelt begin jaren zeventig. Tijdens het lezen waan je je in de Verenigde Staten waar goed en kwaad, rassenhaat, Nixon en het Watergate schandaal zo levendig zijn.

Nancy; Op een bepaald moment gebeuren de dingen zo snel achter elkaar dat de puzzelstukjes in elkaar vallen wat op het eerste zicht een mission impossible zou zijn geweest voor Gaines.

Karin; Elk personage in het boek wordt op zo’n manier beschreven dat het echte mensen worden, waar je je als lezer makkelijk mee kan identificeren. Ellory beschrijft de Vietnamoorlog vanuit de belevingswereld van Gaines zo uitgebreid, dat je als lezer meegevoerd wordt in die tijd en beseft hoe onmenselijk die oorlog gevoerd werd.

Karin; Er lopen twee verhaallijnen dan ook erg dicht bij elkaar. Enerzijds het onderzoek naar de moord op Nancy, anderzijds de demonen waar Gaines mee te maken heeft na zijn terugkeer in de bewoonde wereld. Er waren verschillende stukken in het boek die mij erg hebben aangegrepen, maar dit stukje in het bijzonder is zo veelbetekenend;

“Gaines probeerde vooral te begrijpen hoe de jongen die hij ooit was geweest was veranderd in de man die hij nu was. Het verleden was een ander land en als je terugkwam, drong al snel het besef door dat ze een taal spraken die je niet langer beheerste”.

Nancy; Dit boek heeft 3 verhaallijnen:
Het eerste is dat van Gaines zelf, oorlogsveteraan en hoe zijn flashbacks en mentale toestand worden beschreven, zijn herinneringen en nachtmerries. Hij beschrijft zijn legertijd in Vietnam als “de negen cirkels van de hel”.
Het tweede is het verhaal uit Maryanne’s oogpunt en haar herinneringen van die bewuste periode van Nancy’s verdwijning.
Het derde is het verhaal rond de moord(en) die hebben plaats gevonden. Deze 3 verhaallijnen zijn prachtig in elkaar geweven zodat het je ook niet stoort tijdens het lezen.

Karin; Het onderzoek naar de moord op Nancy met alles wat daar rond gebeurt én het feit dat Gaines als enige van zijn eenheid de oorlog heeft overleefd, veroorzaken bij hem een zeer intense herbeleving. Zelf noemt hij dit ‘de negen ringen van de hel’.
Het verhaal springt dan ook van het heden, de moord op Nancy, naar het verleden, de
Vietnamoorlog. Daartussen is nog een derde, kortere verhaallijn verweven van Maryanne Benedict, de beste vriendin van Nancy. Zij vertelt het verhaal van de vrienden en wat er die bewuste avond gebeurd is.

Nancy; Het verhaal speelt zich af in 1974 en dan spreken we over het Nixon Watergate schandaal, de Klu Klu Klan, de machtige grootgrondbezitters en Voodoo wat nog veel gebruikt werd in New Orleans.

Eindoordeel 

Karin; Tergend langzaam werkt de auteur naar de plot toe. Ik zeg bewust ‘tergend’, want juist doordat alles zo in detail beschreven is, leest het verhaal niet echt vlotjes. Tijdens het lezen merk je dat Ellory weet waarover hij schrijft en dit niet enkel door zijn uitgebreide uiteenzetting van de Vietnamoorlog.


Nancy; Ellory beschrijft alles zo reëel dat je je echt in die tijd waant. Er worden ook dingen beschreven die gebeurd zijn in de jaren ‘50 en ’60 en het is precies of je kijkt naar een film.

Karin; Het is een literair hoogstandje voor de liefhebber. Zinnen van soms drie regels lang zijn helaas niet aan mij besteedt. Toch heb ik genoten van dit boek en zijn verhaal en weet Ellory een spanning op te bouwen met een plot die niet alleen verrassend, maar ook geloofwaardig is. Ik geef het boek 4 sterren, ****

Nancy; Ik kan niets anders zeggen dat dit boek een topniveau heeft, de schrijfstijl, de plaatsen waar dingen zich hebben afgespeeld en de hoeveelheid research erin dit boek zit. Kortom een Must Read en ik geef het dan ook 5 *****


"Het kwaad en de rivier" blijkt een verrassend boek te zijn voor onze twee recensenten. Karin spreekt van een 'literair hoogstandje'. Nancy roemt hem om zijn schrijfstijl en research. Beide dames waarderen het boek hoog, 4,5 ster gemiddeld. 
< DPB teamlid Brigitta met R.J. Ellory tijdens het Thrillerfestival in Zoetermeer  26/10/2014Geen opmerkingen: