donderdag 20 november 2014

Duorecensie 'Voorbedacht' - Loes den Hollander

Genre: Thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN 978-90-452-0498-7
Uitvoering; Paperback
Aantal pagina’s; 383
Uitgebracht; november 2014

Het is de nachtmerrie van iedere ouder, en het overkomt Marjon van Brienen. Haar vriend Philippe brengt hun dochter Carice niet terug na een familiebezoek. Maar waarom? Er bestaan geen onoverkomelijke problemen tussen Marjon en Philippe, er wordt nergens strijd over gevoerd. Wat heeft hem bewogen om hun dochter mee te nemen en wat heeft hij met haar gedaan? Een grootscheeps onderzoek levert niets op. Philippe en Carice zijn spoorloos verdwenen. Hoe moet je verder als wanhoop, woede en verdriet je leven beheersen? Wanneer erken je je verlies? Marjon kan nergens de antwoorden vinden. Tot ze bezoek krijgt van een vrouw, die haar iets te vertellen heeft.

Recensie-exemplaren beschikbaar gesteld door Karakter Uitgevers, waarvoor hartelijk dank!

Lezers van deze duorecensie; Charles Kuijpers en Hilde van den Bosch

Recensie samengesteld door Patrice (Team DPB)

Cover

Charles; De cover van het boek met een driewielertje en een kledingstuk in ondiep water is van pure schoonheid. De betekenis ervan blijkt in de loop van het verhaal. Prachtig, een 9.

Hilde; Een driewieler en een roze shirtje in het laagstaande water sieren de cover. De cover geeft exact de sfeer van het boek weer; radeloosheid, machteloosheid, verdriet. Toch gloort er aan de horizon hoop. Het bekende Loes den Hollander beeldmerk op de rug en op de voorkant zorgen voor herkenbaarheid. Een 10!

Samenvatting van het verhaal

Hilde; Dierenartsassistente Marjon van Brienen leeft een gelijkmatig leven samen met haar 3,5 jarige dochter Carice. De vader Philippe heeft Marjon ontmoet tijdens een feestje in Amsterdam. Philippe is een vreemde vogel en laat weinig van zijn verleden los. De ontmoeting met Philippe viel tegelijk samen met een afspraak voor kunstmatige inseminatie. Marjon beweert dat Philippe de echte vader van Carice is. Philippe wil het kind niet erkennen, geen financiële bijdrage leveren en geen omgangsregeling afspreken. Toch blijft hij af en toe langskomen om met Carice te spelen en leuke uitstapjes te maken. Goede vrienden Lindy en Henk Jan bieden hulp waar nodig en een luisterend oor voor Marjon. De band met haar veel oudere broer Joost en schoonzuster Vera is niet heel hecht maar wel goed te noemen.

Charles; In “Voorbedacht” van Loes den Hollander heeft Marjon van Brienen een wankele Latrelatie met Philippe. Als Philippe op een dag met haar dochtertje Carice naar zijn moeder gaat en aankondigt daar te blijven slapen, is Marjon het daar niet mee eens. Pogingen om de logeerpartij te voorkomen lijden schipbreuk omdat Philippe onbereikbaar blijkt. Dan verdwijnen Philippe en Carice spoorloos en verandert het leven van Marjon in een aanzwellende nachtmerrie. De logeerpartij is een verzinsel geweest en aanwijzingen dat er iets vreselijks is gebeurd, stapelen zich op.

Hilde; Op woensdag 12 februari komt er eind aan het gezapige leven van Marjon. De angst bekruipt Marjon als Philippe Carice niet terugbrengt op het afgesproken tijdstip na een familiebezoek. De grootste nachtmerrie van elke ouder begint. Marjon start een nasporing en ontdekt de eerste, van de zovele leugens van Philippe. Alle alarmbellen gaan rinkelen en met behulp van Joost, Lindy en Henk Jan wordt de politie ingeschakeld.

Charles; Familierechercheur Danique Brandt en onderzoeksleider Oscar van Danzig nemen de zaak hoog op en starten een intensief en tegelijkertijd meelevend onderzoek naar de verdwijning.

Hilde; Een grootscheepse zoektocht onder leiding van de familierechercheurs Danique en Oscar wordt onmiddellijk gestart. Een Amber Alert wordt afgegeven, berichten geplaatst op social media en op alle landelijke nieuwszenders is de verdwijning van Carice en Philippe het onderwerp van de dag.

Charles; Marjon leert in deze moeilijke tijd de steun van haar ogenschijnlijk afstandelijke oudere broer Joost en diens echtgenote Vera langzaam maar zeker kennen en waarderen, en ook haar vriendin Lindy en haar man Henk Jan bieden een luisterend oor. Niettemin raakt Marjon de wanhoop nabij omdat er steeds nieuwe onheilspellende gebeurtenissen plaatsvinden.

Hilde; Radeloos, geamputeerd, ontoombaar verdrietig voelt Marjon zich. Ze wil maar één ding haar dochter, haar eigen bloed, veilig thuis krijgen. Ze verliest zich in haarzelf en zoekt naar antwoorden.

Charles; Afwisselend worden de gebeurtenissen beschreven vanuit het perspectief van Marjon en Philippe.

Hilde; Als op een dag ook Lindy niet meer terugkomt kan Marjon de scheidslijn tussen waan en werkelijkheid niet meer onderscheiden. Heeft Lindy een aandeel in de verdwijning van Carice? Wie is er nog te vertrouwen?

Charles; Wat Marjon niet weet is dat Philippe verstrikt is geraakt in de netten van een aan lager wal geraakte adellijke dame en de zware crimineel Wolf die diverse aliassen gebruikt.

Hilde; Toch blijft ze geloof houden dat haar dochter leeft mede gesteund door de woorden van haar schoonzus Vera die beweert spirituele gaven te hebben. Uit onverwachte hoek komt het bevrijdende antwoord.

Charles; Het verhaal neemt een definitieve wending als Marjon onverwacht bezoek krijgt van een onbekende dame die haar iets belangrijks komt vertellen.

Oordeel;

Hilde; Voorbedacht is opgedeeld in korte, makkelijk leesbare hoofdstukken. De eerste hoofdstukken vertellen het verhaal vanuit het perspectief van Marjon. Aangenaam verrast werd ik doordat in hoofdstuk 39 de persoon Philippe begon te spreken. Dat gaf zo’n andere wending aan het verhaal. Vanaf toen was ik verk(n)ocht aan het verhaal, geen moment van verveling meer. Heel knap van Loes dat haar woorden de verbeelding voor zich kunnen laten spreken zonder teveel in detail te gaan.

Charles; Loes den Hollander heeft voor de zoveelste keer een zeer fraaie thriller geschreven met een originele plot die onverwachte wendingen te over kent. Haar taalgebruik is zoals altijd niet alleen onberispelijk maar ook van een hoog niveau. Dat kenmerkt zich door uiterst zorgvuldig woordgebruik in mooie korte zinnen. Die zijn beeldend waardoor de lezer het gevoel krijgt opgenomen te worden in het verhaal. De hoofdstukken zijn prettig kort.

Hilde; Wauw, wat een verhaal weer van Loes! Ongelooflijk hoe gemakkelijk Loes het ene na het andere prachtige verhaal uit haar mouw weet te schudden. Met haar manier van schrijven maakt ze haar boeken toegankelijk voor een groot publiek. Heel herkenbaar in ieder van haar boeken zijn de korte hoofdstukken die vloeiend in elkaar overlopen, geen onnodig veel personages, geen ingewikkelde schrijftaal maar duidelijk en beeldend. Voorbedacht is ook zo’n echt “Loes-boek”.

Charles; Op bijzonder fraaie en professionele wijze beschrijft Loes de vreselijke zielenroerselen die Marjon teisteren tijdens de vermissing van haar kind. Anderzijds wordt ook de vertwijfeling van Philippe in diens benarde omstandigheden prachtig weergegeven.

Hilde; Hoofdpersoon Marjon is zo goed neergezet; je voelt de snijdende pijn van het gemis van haar dochter. Philippe daarentegen is een van inborst helemaal geen verkeerde man; alleen een beetje vreemd. Voorbedacht is 383 pagina’s leesplezier met een heel pakkend einde, ik was erdoor geraakt.

Charles; Eenmaal begonnen met lezen is het bijna onmogelijk het boek nog weg te leggen alvorens bladzijde 383 is bereikt. Het verhaal is zeer boeiend en kent ook een voortdurende onderhuidse spanning. Het slot is zonder meer ontroerend.

Conclusie;

Hilde; ‘Voorbedacht’; alweer de achttiende thriller van schrijfkanon Loes den Hollander. Kenmerkend aan de boeken van Loes zijn actualiteiten uit het nieuws, welke als basis voor haar verhaal worden ingezet. Zo ook Voorbedacht, gebaseerd op de verdwijning van de twee vermiste broertjes Ruben en Julian in 2013. Hun verdwijning hield heel Nederland in de ban zoals ook Voorbedacht me uren in de ban hield.

Charles; Karakter Uitgevers B.V. verdient ten minste een tweeledig compliment. Niet alleen is het zeer lovenswaardig dat het boek –zoals heden ten dage helaas meer uitzondering dan regel- geen enkele zetfout bevat (het ontbreken van taalfouten is bij Loes al lang een vanzelfsprekendheid). 

Hilde; Wat een boek voor mij superieur maakt is als de volgende ingrediënten aanwezig zijn: Spanning, geloofwaardig, realistisch, vlot geschreven en ontroering. Vooral dat laatste geeft voor mij de doorslag om 'Voorbedacht' 5 sterren ***** toe te bedelen. Op enkele bladzijden zijn de sporen onuitwisbaar van mijn geplengde tranen…….

Charles; “Voorbedacht” is in het omvangrijke thrilleroeuvre van Loes den Hollander een absolute topper en verdient dan ook vijf fonkelende sterren.

Hier hoeft weinig meer aan te worden toegevoegd, twee van onze meest kritische lezers oordelen dat Loes met 'Voorbedacht' een meesterlijk boek heeft geschreven waarvoor 5 sterren eigenlijk nog aan de lage kant zijn. Waarvan akte. 

www.karakteruitgevers.nl
www.loesdenhollander.nl


Geen opmerkingen: