donderdag 13 november 2014

Groepsrecensie “Woede” van Arne Dahl

Genre; thriller
Uitgeverij; De Geus
ISBN 978 90 445 2429 1
Uitgave: paperback
Aantal pagina’s: 504
Verschenen: oktober 2014


Een gerenommeerde plastisch chirurg wordt opgehangen in zijn huis aangetroffen. In een Stockholmse kroeg sterft een Albanese wapenhandelaar in een hagel van kogels. En op het voormalige gevangeniseiland Capraia vindt een hooggeplaatste politicus de dood. De leden van het Europese Opcop-team moeten de samenhang tussen deze moorden aan het licht brengen. Ze ontdekken dat twee seriemoordenaars tegelijkertijd actief zijn. En dat een van hen het op een medewerker van het politieteam heeft voorzien…


Lezers: Petra Boerboom, Linda Zweep, Patrice van Trigt, Brigitta Dielman-Bleeker en Nancy De Brucker

Groeprecensie gemaakt door Nancy (Team DPB)


Cover;

Petra; De cover van het boek is even simpel als doeltreffend, eigenlijk conform de titel; een woord says it all! Het woord 'woede' zit door het hele verhaal verweven. Het slaat op de daders, omdat zij hun daden vanuit deze emotie begaan, en op de Opcop-groep, omdat ze geen vat krijgen op de dader (s) en hun motieven. De eenvoud van de zwart met gele omslag wekte mijn nieuwsgierigheid en de cover krijgt van mij daarom een 7.

Patrice; Ik vind het veelzeggend, ik hou van dat mystieke zwart en dan die knalgele kleur. Ik geef de cover een 8.

Brigitta; Dit is het derde boek in een serie. Daarom past de cover erbij. Als individueel boek vind ik de cover echter niet zo aanspreken. Wel is het heel duidelijk en ook wel agressief dus dat past zeker bij de titel. Ik geef de cover een 6,5.

Linda; De cover is aantrekkelijk en stijlvol en de gele letters spreken me aan ! ik geef deze cover 8 punten.

Nancy; Cover vind ik heel mooi en opvallend en nodigt ook uit om op te nemen, de gele letters zijn ook zeer opvallend. Achterflap is ook heel duidelijk en geeft een gedegen uitleg waar het verhaal over gaat en maakte me dus ook direct nieuwsgierig. Ik geef de cover 7 punten.

Samenvatting van het verhaal;

Nancy; Dit boek bestaat uit 6 delen en 3 verhaallijnen.
1e verhaallijn is vanuit het Opcop-team, dit team bestaat uit 12 leden van over heel Europa en ieder blinkt uit in zijn specialiteit en zodoende vormt deze groep één geheel.
2e verhaallijn is van het eiland en beschrijft het leven van Deda.
3e verhaallijn zijn de rapporten van een zekere “W” die wordt geschaduwd. In totaal zijn er 5 rapporten.

Petra; Het betreft een zelfmoord die geen zelfmoord lijkt te zijn op een plastisch chirurg, een schietpartij in een louche kroeg op een berucht wapenhandelaar en de moord op een hooggeplaatst politicus. De Opcop-groep start een onderzoek naar de samenhang tussen deze drie gevallen, met als thema's communisme, verraad en genetica. Gaandeweg komen ze erachter dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben. Halverwege het boek lijkt het alsof een en ander een uitgemaakte zaak is, maar er blijven een aantal zgn. 'losse eindjes' ... Al snel blijkt dat er nog een seriemoordenaar in het spel is en dat niet alleen: deze heeft het op een lid van het Opcop-team voorzien!

Patrice; Opcop, een geheime eenheid van Europol, wordt ingeschakeld wanneer een bekend plastische chirurg opgehangen in zijn huis wordt aangetroffen. Er zijn een aantal dingen die meteen de aandacht trekken van het onderzoeksteam waardoor de aanwijzingen van een zichtbare zelfmoord veranderen in het vermoeden naar een moord. De reden hiervoor is dat Massicotte door zijn werk een bekende was in het criminele circuit. Criminelen hebben ook weleens een ingreep nodig om uit het gezichtsveld van de autoriteiten te geraken.

Brigitta; Opcop, een uiterst geheime, gespecialiseerde groep voortgekomen uit Europol, krijgt te maken met de zelfmoord van Udo Massicotte. Een 67-jarige plastisch chirurg die werkte aan een geheim EU-project aangaande herkenning van terroristen die plastisch chirurgie hebben ondergaan.

Linda; Een team van topagenten neemt de zaak van de zelfmoord op een gerenommeerde plastische chirurg in behandeling. Dan wordt er een politicus vermoord op een voormalig gevangeniseiland. Ook deze zaak nemen ze in behandeling. Ze komen erachter dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben.

Nancy; Het Opcop-team wordt samengeroepen door hun Chef Paul Hjelm omdat een professor zich heeft opgehangen. Is dit een moord of een zelfmoord? Professor Udo Massicotte, befaamd plastisch chirurg, wonende in Charleroi werkte aan een geheim EU-project betreffende herkenning van terroristen die plastische chirurgie hebben ondergaan. Het wordt al direct duidelijk voor het team
dat dit geen zelfmoord is als ze een grondig onderzoek verrichten in de woning. Maar waarom wordt juist deze oude dronkenlap vermoord? Meteen wordt er een verband gelegd met de criminele onderwereld waar de zware misdadigers nogal terug grijpen naar de plastische chirurgie om hun uiterlijk te laten veranderen.

Petra; 'Woede' speelt zich af in meerdere plaatsen in Europa, met als hoofdrolspelers de leden van de Opcop-groep - een uiterst geheim onderdeel van Europol - gevestigd in Den Haag. De groep bestaat uit diverse agenten c.q. rechercheurs van zeer verschillend pluimage. Wanneer er binnen afzienbare tijd drie sterfgevallen plaatsvinden, die enerzijds niets en anderzijds alles met elkaar te maken hebben, gaan bij de groep alle alarmbellen rinkelen.

Patrice; Even later wordt er een louche Albanees in een dito kroeg koelbloeding neergeschoten. Het toeval wil dat er een oud-medewerker van Opcop daar aanwezig was. Tijdens onderzoek blijkt hij een gouden aanwinst te zijn. Hierdoor ontstaat al snel het vermoeden dat de twee zaken weleens iets met elkaar te maken hebben.
Kort hierna is daar een derde dode die de aandacht trekt. Ditmaal de politicus Vacek die onder wel heel bijzondere omstandigheden aan zijn einde is gekomen. Hij blijkt een lekkere hap te zijn geweest voor zijn moordenaar. Wat is er aan de hand? Is er een seriemoordenaar aan het werk? Zijn het op zich staande moorden? Het meer dan gespecialiseerde team gaat aan het werk en gaandeweg komen ze steeds dichter bij de fel begeerde antwoorden.

Brigitta; Daarnaast is er een zaak omtrent de vermoorde maffiosi Isli Vrapi en een onbekende zwerver, beide omgekomen in een louche kroeg in Stockholm. En vervolgens wordt er ook een hoogstaande politicus Roman Vacek in koele bloede vermoord op het verlaten gevangeniseiland Capraia.

Nancy; Een Zweeds echtpaar gaat na een cinemabezoek nog iets drinken in een kroeg. De man van het echtpaar is een gepensioneerd politieagent en als hij naar de bar gaat om iets te bestellen vind er een schietpartij plaats. Er wordt voor deze zaak veel achtergrond research gedaan met als getuige een gepensioneerde politie agent Viggo Norlander. Een belangrijk figuur, Isli Vapri, in de onderwereld een van de belangrijkste officieuze wapenleverancier wordt vermoord in het café. De Zweedse tak van het opcop-team storten zich op de zaak maar al vlug blijkt dat er meer achter zit en wordt het hele team aangespoord om zich ook met deze zaak bezig te houden.
Tijdens het onderzoek blijkt dat één lid van het opcop-team ook op de lijst staat van de moordenaar. Dit lid is er zich terdege van bewust dat dit wel eens het einde van zijn leven zou kunnen zijn omdat ze met zo’n geraffineerde moordenaar te maken hebben.
Het wordt als snel duidelijk dat ze niet met één maar met twee seriemoordenaars te maken hebben. Wie zijn deze twee moordenaars en wat is hun achterliggende reden om deze moorden te plegen?

Beoordeling;

Petra; In het boek lopen verschillende verhaallijnen naast elkaar. Als eerste het verhaal van Deda, een 10-jarig jongetje dat in Rusland wordt opgepakt en vervolgens op een eiland voor de kust van Siberie wordt gedumpt, samen met honderden andere gevangenen. Ten tweede is er het verhaal van de Opcop-groep. Hier tussendoor gevochten zijn de onderzoeksrapporten betreffende een zekere 'W'. Hoewel later in het boek helemaal duidelijk wordt hoe deze verhalen met elkaar verbonden zijn en je steeds meer in het boek gezogen wordt, vond ik dit in het begin erg verwarrend.

Patrice; Het eerste wat me opvalt aan het boek is de lijst met medewerkers die je krijgt voorgeschoteld als je het boek openslaat. Twee teams in twee landen; Nederland en Zweden. De namen ben je vrijwel meteen weer kwijt, laat staan de bijbehorende uitleg. Het legt voor mij persoonlijk nogal een druk op het lezen, geregeld moet ik terugbladeren en dat haalt me dan weer uit het verhaal. Het boek is opsommend geschreven, als zijnde een onderzoek wat op een whiteboard wordt uitgewerkt. Het leest daardoor niet echt vloeiend, althans niet in de eerste helft van het boek. Het verhaal is zeer zeker niet slecht, nee dat niet! Maar ik mis een vloeiend verhaal, het doet soms aan als een rapport met wat extra zinnen. Toch ben je nieuwsgierig en lees je door, de schrijfstijl is zeer zeker niet verkeerd. Het is voor mijn gevoel echt door een man geschreven. Ietwat grootspraak en stoer neergezet. Ik heb niet eerder een boek van Dahl gelezen en ik ben wel heel nieuwsgierig geworden naar de rest.

Brigitta; Al snel blijkt dat de zaken meer met elkaar gemeen hebben dan in eerste instantie leek. Wanneer de eerste verbanden gelegd worden lijkt het te gaan om een seriemoordenaar. De motieven zijn echter zo verschillend dat het moeilijk is er 1 lijn uit te trekken. Gaat het nu om communisme of wetenschappelijk gen-onderzoek? De moordenaar lijkt zich verraden te voelen en zint op wraak. Gaandeweg het onderzoek stapelen de vragen zich op. Antwoorden leveren vaak nog meer vragen op. Zijn er wellicht meerdere moordenaars aan het werk? En zijn de mensen van Opcop mogelijk zelf ook in gevaar?

Linda; De start was erg demotiverend. Een hele opsomming als soort van rolverdeling. Ik kreeg het er Spaans benauwd van. Kreeg een studieboekgevoel. In het begin is het allemaal niet echt duidelijk en lijkt er geen verband te komen tussen W.,Deda en de zaak van Opcop. Toch doorgegaan en dan wordt het interessant. Lekker onverwachte wending maakt het dat je toch wilt doorlezen.

Nancy; Beetje per beetje wordt de lezer meegevoerd in het onderzoek wat zich over de hele wereld afspeelt en waarbij de leden van het Opcop-team zich in een onontwarbare kluwen van intriges, moorden en politieke overtuiging een weg moeten banen om de moordenaars te vinden. Geen gemakkelijke taak als je bedenkt dat de moordenaars niet aan hun proefstuk toe zijn.

Eindoordeel;

Petra; 'Woede' is een volgend deel in een serie omtrent de Opcop-groep. Ik heb de eerdere delen niet gelezen, waardoor ik het aantal personen erg 'veel' vond, ondanks de lijst voorafgaand aan het verhaal. Daarnaast vond ik de opbouw van het verhaal, bestaande uit meerdere lijnen, zoals ik hierboven al aangaf, erg verwarrend. Het duurde hierdoor erg lang voor ik goed in het verhaal zat.
Ondanks het feit dat het uiteindelijke plot erg kunstig in elkaar steekt, is 'Woede' door de eerder gegeven motivatie en de bombastische schrijfstijl, voor mij slechts 2** sterren waard.

Leuk om te vermelden vind ik nog dat Arne Dahl pseudoniem is voor Jan Arnald; die schreef romans onder eigen naam, tot het moment dat hij schrijven niet langer leuk vond ... hij besloot zichzelf opnieuw uit te vinden en 'bedacht' Arne Dahl, een auteur die misdaadromans schrijft. :)
Toch bedank ik de uitgeverij en DPB voor het ter beschikking stellen van dit boek; het is altijd fijn om een - voor mij - nieuwe auteur te mogen ontdekken.

Patrice; De boeken van Dahl met betrekking tot Opcop zijn geen standalone boeken om te lezen. Je moet naar mijn mening beginnen met het eerste deel. Puur ook om inzicht te krijgen in de personages en organisatie. Nu had ik soms het gevoel een voorgeschiedenis te missen, verhaallijnen die niet helemaal duidelijk werden of die ik niet kon plaatsen. Pas over de helft van het boek komt het goed op gang en komt er een meer vloeiend verhaal uit, dan is het rapportagegevoel minder aanwezig. De schrijfstijl is uitvoerig en langzaam opgevoerd richting ontknoping. Deze is niet spectaculair te noemen maar zeker goed uitgedacht en origineel. Ik geef dit boek 3*** sterren.

Brigitta; Ik had van mijn groepsgenoten gehoord dat dit boek een kluif was om in te komen. Het is het derde boek in deze serie daarom was het moeilijk om erin te komen met alle namen, ik had het idee zo nu en dan iets te missen. Omdat ik gewaarschuwd was ben ik gelijk met notitieblok gaan lezen. En ik moet zeggen dat ik er vanaf het begin wel redelijk in kwam. Echter vind ik het taalgebruik erg hoogdravend (termen als hypermedialiteit -zelfs de spellingchecker herkent dit woord niet…-  en diminutief gebruik ik niet dagelijks) en zinnen worden soms afgekapt, verbasterd. Het was me al snel duidelijk dat hier 3 verhalen door elkaar lopen. Niets is wat het lijkt. Het duurde lang voordat er verband in kwam en dat maakt het boek erg lastig om in te komen, je moet continu schakelen. Maar ik hou wel van een beetje puzzelen, het hoeft van mij niet te makkelijk. En als de vaart in het verhaal komt en de puzzelstukjes in elkaar vallen ontpopt het zich tot een geweldig clou. Mooi om te zien hoe er uit de chaos een uiterst intrigerende verhaallijn ontstaat die gewoon klopt. Erg knap gedaan! Sterren: 4****.

Linda; De schrijver heeft verstand van zaken dat merk je wel. Niet alleen van Zweden maar ook van Europa. Het geeft je een reisgevoel. Hij beschrijft alles tot in het detail. Goede verhaallijnen. Maar het duurt best een poos voordat je erin zit. Heb ook echt een paar keer gedacht niet verder te gaan lezen. Toch gedaan. Geen spijt. Ik geef het boek 3*** sterren. Niet mijn categorie thriller maar desalniettemin knap gedaan!

Nancy; Dit is het eerste boek dat ik lees van Arne Dahl en zijn schrijfstijl was in het begin van het boek helaas niet mijn ding, naarmate ik verder las begon ik er toch aan gewend te geraken maar het is en blijft een moeilijk boek, dit boek leg je niet opzij voor 1 à 2 dagen want dan kan je niet meer volgen met al die personages die erin voorkomen. Vooral bij sommige stukken vond ik de woordenschat bij tijden moeilijk om te begrijpen maar lang leve het woordenboek ! Ook heel politiek getint en dan spreken we hier over één partij die in de tijd van het IJzeren gordijn heel machtig was. Ik breek absoluut dit boek niet af hoor, naarmate je verder leest wordt het echt heel spannend en de verhaallijnen vielen als puzzelstukjes in elkaar. het was een zeer leerrijke ervaring om zo’n boek te lezen. Dat is er het enige spijtige aan dat we dit boek hebben gelezen zonder echt de achtergrond te kennen bij zijn vorige boeken, het was daarom met momenten ook moeilijk omdat ik niet goed kon volgen wanneer hij sommige dingen uit het verleden beschreef in zijn boek. Dit boek is dus geen stand alone en ik raad iedereen aan om toch eerst de vorige delen te lezen zodat je weet hoe het team tot stand is gekomen en ook omdat je dan al beter inzicht hebt hoe iedereen binnen dit team is gevormd tot wat ze nu zijn.
Ik moest in het begin dikwijls terug kijken naar de lijst met leden van het team die vooraan in het boek vermeld staan. Je moet er wel goed je aandacht bijhouden omdat het verschillende verhaallijnen zijn maar ze worden goed uitgewerkt en op het einde vormt het een mooi geheel. Ik heb echt genoten van dit boek, zoals gezegd een moeilijk begin maar naarmate je verder las was het echt spannend en zeer goed uitgewerkt, daarom geef ik dit boek 4**** sterren


Wij hebben ervaren uit de groep-chat dat het begin niet gemakkelijk was maar desalniettemin wel een zeer spannend boek met een goed plot.
Dit boek krijgt een gemiddeld van 3 ***sterren.

Wij willen Uitgeverij de Geus hartelijk bedanken voor het leveren van deze recensie exemplaren.

Geen opmerkingen: