donderdag 20 november 2014

'Rood als bloed' - Salla Simukka

Genre; Young Adult
Uitgever; Clavis B.V.B.A.
Uitvoering; ardcover 
Aantal pagina's; 207 
Uitgave; april 2014


Er was eens een meisje dat leerde om bang te zijn.

Het is de koudste winter in decennia, de straten van de stad zijn bevroren en bedekt met een witte laag sneeuw. De zeventienjarige Lumikki Andersson doet wat ze altijd doet: onopvallend naar school gaan en zich niet inlaten met andermans zaken. Maar die strategie wordt danig op de proef gesteld als ze toevallig een hele hoop briefjes van vijfhonderd euro aantreft in de donkere kamer van haar middelbare school. Waar komt al dat geld vandaan? En die rode vlekken op de briefjes? Voor ze het weet, wordt Lumikki meegesleurd in een levensgevaarlijk spel van rijke jongeren, drugshandel en internationale criminelen. Het is de koudste winter in decennia, en niets kleurt zo rood op witte sneeuw als bloed.

Lumikki is een sterk meisje, emotioneel en fysiek. Als ze op een normale schooldag naar haar favoriete plekje gaat is er een verrassing voor haar, de kamer hangt vol met geld. Het geld zit vol met rode vlekken en ze kan haar ogen niet geloven. Ze volgt haar lessen van de dag, maar kan alleen aan het geld denken. Na een lange  lesdag gevolgd te hebben wil ze toch nog even kijken of het geld er wel echt was. Onderweg wordt ze aan de kant geduwd door iemand. Bij de kamer aangekomen blijkt deze leeg.. waar is het geld naartoe? Ze volgt de persoon die tegen haar aan gelopen is en komt in een soort van restaurantje terecht, waar ze het drietal Kasper, Tuukka en Elisa ziet zitten met een rugzak. Ze probeert het gesprek af te luisteren en zo onopgemerkt te blijven als maar kan.  Tot ze op haar weg naar huis wordt tegen gehouden door Tuukka die haar dwingt om niks te zeggen van wat ze heeft gehoord.
Later als ze thuis is wordt ze gebeld door Elisa, omdat ze bang is om alleen te zijn. Als Lumikki eenmaal bij Elisa is vertelt ze het verhaal van wat er gebeurd is en hoe ze aan het geld komen, vanaf dat moment word Lumikki meegenomen in een draaikolk van drama en angst.

Ik vond het een heel spannend boek, ondanks dat het in de derde persoon geschreven is want daar heb ik meestal niet zo veel mee. Het boek was niet eng maar het was ook niet wat je zegt een ‘blij bloemetjes boek’ waar niks in gebeurt, je voelde soms wel de spanning die de personages ook ondergingen.
Ik geef het boek 3 sterren, het was een leuk boek. Minpuntjes zijn de twee verhaallijnen en de schrijfstijl.

Lisanne Blok


Geen opmerkingen: