zaterdag 29 november 2014

'Slaap' - Haruki Murakami


Genre;  Literatuur
Uitgever; Atlas-Contact
ISBN; 9789045019352
Uitvoering; Paperback
Aantal pagina's; 80 met illustraties van Kat Menschik
Uitgave; september 2011


Het is alweer even geleden dat de naam van de Meester is gevallen : Haruki Murakami, de man waar men nooit genoeg van kan lezen ! En dit boekje (90 pagina's) komt niet enkel zelden aan bod, maar is tevens een erg mooie passage tussen bijvoorbeeld 'De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn Pelgrimsjaren' en 'De opwindvogelkronieken' of het meesterwerk '1Q84' !


In't kort : 'Ze' lijdt aan slapeloosheid. Al 17 dagen ! Oh, het is tijdens haar studiejaren ook wel eens gebeurd over een periode van maar liefst een hele maand, maar dit is anders...erger ! Terwijl man en zoon zich zorgeloos bewegen in hun droomwereld, verdiept zij zich in 'Anna Karenina' van Tolstoj, met chocolade en cognac binnen handbereik. En dan volgen de nachtelijke ritten in haar 'Honda City'. De nachten zijn immers veel opwindender dan haar eentonige dagen...maar ook veel gevaarlijker !

"Slaap" werd reeds geschreven in 1990 ('Nemuri'), maar in 2009 voorzien van absoluut prachtige illustraties van de Duitse Kat Menschik en vervolgens in 2011 in vertaling van Elbrich Fennema uitgegeven. Natuurlijk is het geen bedreiging voor '1Q84', onveranderlijk in mijn"Leven met boeken top-10" op de eerste plaats ! Maar méér dan onderhoudend is het wèl ! Wisten jullie trouwens dat het voortdurend wakker houden van gevangenen bij de nazi's een marteling was die leidde naar waanzin en uiteindelijk de dood ? "Ze" heeft problemen met de aansluiting tussen lichaam en bewustzijn en begint met zich vragen te stellen over haar huwelijk en zoon. Alles wordt eentonig en plichtmatig : het huishouden, de zorg van man en kind, de seks die ooit zo door haar gewenst was... Een mens creëert neigingen in gedachten en handelingen, die zelden of nooit meer verdwijnen. Wat dat alles in balans houdt, is slaap. Maar als er geen slaap meer is, wat blijft er dan nog over van haar leven ? Ze voelt alsof haar leven voor de slapeloosheid, niet haar èchte leven was...niemand kan begrijpen wat ze voelt. En naarmate de tijd vordert, voelt ze zich steeds beter...mooier...vitaler ! En dat terwijl haar man steeds ouder, lelijker wordt...versleten ! Is haar huwelijk een gedoemde liefde, net als die van Anna Karerina en Wronski ? "Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar maar alle ongelukkige gezinnen zijn elk op hun eigen wijze ongelukkig." Ook haar zoon begint haar op de zenuwen te werken. En waarom keert ze terug naar de plek waar onlangs een jong koppel is vermoord ?
Ik kreeg eventjes een koude rilling en verfoeide vertaler en uitgeverij voor het woord "ongelovelijk"... Maar voor de rest kunnen jullie het al raden : PRACHTBOEK !! En een extraatje bestaat inderdaad uit de prachtige illustraties, die het boek nog meer diepgang geven. Dus...lezen, die hap ! Het kost enkele prachtige uren uit jullie ongetwijfeld gelukkige bezigheden...of niet ?


Paul Smeyers

Geen opmerkingen: