zaterdag 8 november 2014

'Twee keer sterven' – Dirk van den Eede

Genre; Thriller
Uitgever; Kramat
ISBN;9789462420069
Uitvoering; Paperback
Aantal pagina's; 349
Uitgavedatum; november 2013


Een man die niet durfde leven moet een leven redden. Hij koopt een wapen. Zijn bestaan, een kabbelend beekje, wordt een maalstroom.
Een man kuiert in een winkelstraat. Een vrouw ziet hem, en raakt helemaal ontregeld. Ze verliest zelfs het bewustzijn. Zo eenvoudig begint “Twee keer sterven”, het verbluffende debuut van Dirk Van den Eede. Meteen wordt de nieuwsgierigheid van de lezer gewekt. Wie is die man? Wie is die vrouw? Wat hebben ze met elkaar te maken? De spanning wordt niet alleen vastgehouden, maar geleidelijk opgevoerd. Het verhaal dat zo simpel begon, eindigt met een gijzeling waar de speciale eenheden aan te pas komen.

“Kritisch en afstandelijk lezen, dat moet een uitgever doen. Dat lukte me niet met “Twee keer sterven”, wat een debuut. Zo meeslepend.” - Wim Urgel, uitgever.

Als jong meisje is Eva getraumatiseerd geraakt door toedoen van haar leraar. Nu dertig jaar later tekent dat haar bestaan nog steeds, ze is nooit meer dezelfde Eva geworden. Haar klasgenoot en inmiddels vriend voor het leven Marcel D’Hooge maakt haar al die jaren mee en kan door hetgeen wat is gebeurd niet toegeven aan zijn gevoelens voor haar. Wanneer Eva aan Marcel vraagt haar te helpen de oorzaak van dit trauma aan te pakken neemt hij deze kans met beide handen aan en hoopt op deze manier haar uiteindelijk toch voor zich te winnen. Goed doordacht en met de nodige hulpmiddelen gaat D´Hooge op pad. Maar dan loopt de situatie volledig uit de hand en begeeft hij zich ineens in een slechte film.

Eva runt met haar broers een bedrijf wat in slecht weer verkeert. Ze hebben hulp van een investeerder gezocht maar wanneer deze komt te overlijden zijn de problemen totaal niet meer te overzien. De broers en Eva verschillen teveel van standpunten en hebben de neuzen totaal niet in dezelfde richting. Intussen moet Eva zich ook bezig houden met de consequenties die Marcel blijkbaar op zich af heeft geroepen.

Het debuut van Dirk van den Eede is iets waar hij zeer zeker heel trots op mag zijn. Het is goed geschreven, onderhoudend en intrigerend. Het is een goed opgebouwd psychologisch verhaal met de nodige humor. De personages Eva en Marcel D´Hooge zijn opvallend en allesbehalve alledaags te noemen. Soms is het verhaal hard en meedogenloos maar tegelijk ook menselijk en mysterieus. Ondanks dat het verhaal meteen bekend maakt hoe de vork aan de steel zit is het geweldig om te lezen dat het politieonderzoek intussen geen enkel idee heeft waar de dader gezocht moet worden. Het is voor de lezer geen raadsel, voor de politie wel. Je voelt je als lezer haast bevoorrecht, heel bijzonder. Het is duidelijk een keer wat anders. Een andere benadering vooral vanwege de manier waarop dit alles is neergezet. Ik heb genoten al vond ik de plot ietwat minder spectaculair dan ik had gehoopt. Maar dat is Dirk vergeven, ik kijk uit naar zijn tweede boek!

4 sterren
Patrice


Geen opmerkingen: