zondag 28 december 2014

'ALEX' - Pierre Lemaitre, gelezen door Paul

Genre; Thriller
Uitgever; Xander B.V.
ISBN; 9789401601689
Uitvoering; paperback
Uitgave; december 2013
Mijn ex-werkgever had een lengte van ongeveer 1.65 meter en vond het dan ook vanzelfsprekend zijn gebrek aan gestalte goed te maken door het voeren van een regelrechte 'dictatuur' binnen het bedrijf. Bij mij pakte dat geen verf, maar ik kan jullie verzekeren dat zowat 90 % binnen het bedrijf gewoon angst had van de man. Misschien klikte het daarom niet meteen tussen mezelf en inspecteur Camille Verhoeven, met een lengte van zowat 1.45 meter en ongeveer dezelfde attitude. Maar bij Camille komt er meer kijken : zijn vrouw werd ontvoerd en vermoord en soms houdt hij zich ook op de achtergrond, bezig met zijn favoriete hobby : tekenen. En heel eerlijk : kon geen enkele sympathie opbrengen voor deze inspecteur, noch voor zijn twee assistenten : Louis, rijk als de zee diep is en zijn beroept uitoefent voor de 'fun' en Armand, gieriger dan de zoon van een Nederlander en Schot ! Maar laat jullie dàt jullie vooral niet weerhouden om "Alex" van Pierre Lemaitre te lezen !
In 't kort : Alex Prévost, een uitzendverpleegkundige van 30 jaar met een complexe persoonlijkheid, wordt ontvoerd en in een verlaten pakhuis opgesloten in een boven de grond hangende kooi. Haar ontvoerder wil maar één ding : Alex zien sterven...aan honger, dorst...of komen de ratten toch als eerste aan de beurt ? Er wordt geen enkel aanknopingspunt gevonden, hoewel Camille, gezien het verleden, een strijd tegen de klok levert om haar te redden...Maar Alex...mooi, vindingrijk en met een eigen moraal is geen gewoon slachtoffer...Is ze feitelijk wel een slachtoffer ?

Boeken uitgeven kàn geen makkelijke taak zijn : "Alex" (2011) maakt deel uit van een trilogie over inspecteur Camille Verhoeven, en werd in 2013 uitgegeven. Helaas, het eerste boek uit de serie 'Irene' (uit 2006 !) verscheen pas dit jaar op de markt, wat Camille's rouw om zijn echtgenote (Irene) duidelijk maakt dat je iets hebt gemist en daar word je de eerste 30 pagina's dan ook met de neus op gedrukt. Maar laat ook dàt geen spelbreker zijn : het eerste deel van "Alex" bevat voldoende 'Hannibal Lecter'-passages om je te doen huiveren ! En wat enorm knap is van Pierre Lemaitre : rond de helft van het boek lijkt de zaak te zijn geklaard...maar dàn begint het pas ! Lemaitre zet je voortdurend op het verkeerde been, iets wat ik in een thriller best wel kan appreciëren. Het is zeker geen hap-slik-weg boek en de arbeiders in je hoofd zullen overuren moeten draaien. Het boek blijkt zelfs verschillende malen tot een einde te komen, maar steeds is Lemaitre weer daar om in te grijpen...en zeker niet tegen je zin ! Het plot is schitterend en brengt je naar de duistere krochten van een familierelatie. Het is onverwacht, complex, aangrijpend en erg filmisch geschreven. De laatste 50 pagina's zijn indrukwekkend en doen sterk denken aan de film 'Garde à vue' met Lino Ventura en Michel Serrault ! Eén ondervraging, die ons tenslotte naar het schrijnende einde van dit boek brengt !
Laat het duidelijk zijn : ik zal ongetwijfeld de twee andere boeken van deze trilogie lezen ! Maar zijn jullie eventueel geïnteresseerd in dit drieluik, maak dan niet dezelfde fout als ik en begin met 'Irene' ! Het zal jullie ongetwijfeld veel raadsels besparen voor jullie aan het schitterende 'Alex' beginnen ! Absolute aanrader voor alle liefhebbers van thrillers waar de butler eens niet de schuldige is !
Paul Smeyers

Geen opmerkingen: