woensdag 3 december 2014

´De Ingreep´- Carla de Jong

Genre; Thriller
Uitgever; A.W. Bruna Uitgevers
ISBN; 9789044969894
Uitvoering; Paperback  
Aantal pagina's; 304
Uitgave; februari 2014 

Een dodelijke val in een ziekenhuis wordt afgedaan als een ongeluk. Inspecteur Birgitta Reva denkt daar anders over.
Wanneer psychologe Mensje Kramer een baan krijgt aangeboden in het managementteam van het ziekenhuis waar ze net zelf een ingrijpende operatie heeft ondergaan, neemt ze die na enige twijfel aan. Uit haar rechterborst is een grote tumor weggehaald, met een groot litteken en gevoelens van onzekerheid tot gevolg.
Bovendien levert de baan algauw veel meer spanning op dan ze had voorzien. Rita Jansen, een onlangs aangestelde manager, spaart niets en niemand in haar poging het ziekenhuis te verjongen door de oude garde eruit te werken. Maar de gevolgen van haar kruistocht zullen vele malen erger zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden, niet alleen voor de artsen, maar ook voor haarzelf en Mensje. Eerst valt er één slachtoffer, dan nog één…

Het verhaal begint met een schokkend tafereel wat zich in ‘het nu’ afspeelt, in 2013. Het lichaam van een jonge vrouw dat onderaan een trap in het ziekenhuis wordt gevonden. De situatie wordt niet juist ingeschat en als ongeluk weggeschreven. Toch denken Inspecteur Reva en haar collega er heel anders over en stellen een onderzoek in. Dit terwijl er geen bewijzen zijn dat het ongeluk géén ongeluk was. Het is meer het gevoel dat er iets niet klopt. En dat laatste blijkt maar al te waar te zijn. Er kloppen wel meerdere dingen niet, zaken die het daglicht nauwelijks kunnen verdragen. Maar dat het één het ander niet uitsluit mag duidelijk zijn.

`De ingreep` wordt in korte hoofdstukken geschreven wat op zich lekker vlot leest. Ieder hoofdstuk vertelt vanuit een ander persoon zijn/haar verhaal. Wat ik niet prettig vond was dat de tijdlijnen soms door elkaar lopen. B.v.; er  wordt een stuk vanuit Mensje geschreven en dat gaat over vandaag, terwijl in het volgende hoofdstuk vanuit Wim geschreven het ook over gisteren kan gaan. Je moet dus wel kunnen schakelen en kunnen inschatten op welk moment beide personen bijeen komen in de tijdslijn en dus in de verhaallijn, dat is namelijk niet altijd duidelijk. Ik kan me zo voorstellen dat het niet meteen voor iedere lezer als prettig wordt ervaren. Gelukkig doet het verder niets af van de inhoud van het verhaal zelf!  De personages worden goed uitgediept waar nodig en de spanning wordt goed opgebouwd. De personage Wim is erg intrigerend, het is een zeer intelligente maar rare man, gebukt onder de druk van een aantal demonen uit het verleden maar zeker ook uit het heden. 

Het hoofdthema in het leven van Mensje vond ik in het begin toch wel schokkend, gewaagd en behoorlijk gedetailleerd. De nachtmerrie voor iedere vrouw.
Je moet dus wel bij de les blijven, het schakelen tussen de hoofdpersonen, gelukkig wel per hoofdstuk, is iets wat rommelig. Er zijn gelukkig geen moeilijke medische termen in het verhaal gebruikt, zodat het voor iedereen een begrijpelijk geheel is geworden. Wat ik wel heel goed vond is dat het heel lang duurt eer je een beetje in de gaten krijgt in welke richting het verhaal gaat. Alleszins verrassend is dan ook het slotstuk. Het boek leest gemakkelijk, snel en is niet moeilijk qua woordgebruik of eindeloze monologen. De spanningsboog is goed opgebouwd en daarmee is het boek, naar mijn mening, voor een breed publiek geschikt.

***
Patrice


Geen opmerkingen: