woensdag 3 december 2014

`De maagdensteen` - Michael Mortimer

Genre; Thriller

Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400504271
Aantal pagina’s: 506
Uitvoering; Paperback
Uitgave; mei 2014

Nieuw-Zeeland, 1769. Daniël Solander, een leerling van Linnaeus, doet een opmerkelijke ontdekking tijdens zijn reis rond de wereld met de Britse ontdekkingsreiziger kapitein Cook. Hij vindt een steen met buitengewoon krachtige eigenschappen, die de visie van zijn leermeester op de natuur aan het wankelen zal brengen.
Solander besluit de steen, inmiddels ongelukkigerwijs in vier stukken gevallen, te verbergen. De delen raken in de eeuwen erna verspreid over de wereld en komen in het bezit van grootheden als Greta Garbo en Frank Sinatra.
Ruim tweehonderd jaar later verzoekt de grootmoeder van studente Ida Nordlund haar om een mysterieus kistje te verbergen. Het plan krijgt een fatale wending wanneer degene die haar het kistje overhandigt sterft en Ida het doelwit wordt van een koortsachtige klopjacht.

DE MAAGDENSTEEN, het eerste deel van een razend spannende nieuwe Zweedse thrillerserie geschreven door Michael Mortimer. Michael Mortimer is het pseudoniem van de auteurs Daniël Sjölin en Jerker Virdborg. Beide auteurs zijn bekende en bekroonde auteurs en hebben in 2013 hun krachten gebundeld. DE MAAGDENSTEEN is een pageturner boordevol spanning, historie, avontuur en mysterie. Een sterk begin voor een nieuwe verslavende Zweedse serie.

Wat doe je als je grootmoeder je belt, je een wazige opdracht geeft een pakketje in ontvangst te nemen, dat niemand hiervan iets mag weten en vervolgens je leven in gevaar is? Dit slechte scenario overkomt Ida en ze weet in eerste instantie niet waar ze mee te maken heeft. De instructies luiden dat ze het pakketje in ontvangst moet gaan nemen van Nobelprijswinnaar Lobov, een goede vriend van haar oma. Op het gala wordt ze aangesproken door Lobov en ze krijgt het pakketje met brief. En dan ineens wordt Lobov voor haar ogen vermoord. Ida wordt hiervan beschuldigd maar ze ontsnapt uit de handen van de politie maar ook uit die van nóg een kaper op de kust. Alma, haar oma, heeft gezegd vooral niemand in vertrouwen te nemen en het is Ida al snel duidelijk dat die boodschap ter harte genomen moet worden. Ida komt er achter wat er in het geheimzinnige doosje zit en dat ze dit dus met haar leven moet bewaken. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk als anderen juist de jacht op je hebben geopend en koste wat het kost dat doosje in handen willen krijgen. Ida besluit, min of meer gedwongen, te vluchten en Alma te gaan zoeken. Ida heeft zoveel vragen en te weinig antwoorden. En de klopjacht gaat onverminderd voort.

“De Maagdensteen” begint meteen vol in de spanning, niks rustige opbouw. Je valt meteen in de actie. Gaande het verhaal wordt het je duidelijk wie, wat en waar en vallen steeds meer dingen op hun plek. Als je net lekker in het verhaal zit wordt het verhaal onderbroken door een aantal informatieve pagina’s. Het was me niet altijd duidelijk wat hiervan de bedoeling was en ik vond het in het begin ook jammer omdat ik uit mijn leesritme werd gehaald. Het zijn op zich wel goede cliffhangers. Later in het verhaal komen alle verhaallijnen en de informatie bij elkaar en valt veel maar nog lang niet alles op z’n plek. Het klopt allemaal en doordat er is gekozen het op deze manier te brengen blijf je wel geprikkeld, het gehele boek lang. Niets wordt geschuwd; geweld, verleden en heden maar ook een behoorlijke portie psychologische strijdvoering. Dit alles bij elkaar vormt “De Maagdensteen” een lekker lezend, spannend en moeilijk weg te leggen boek.  De personages zijn innemend, het verhaal aannemelijk (al vond ik sommige details ietwat té ver gezocht) en de spanning is volop aanwezig. Ondanks dat het een dik boek is merk je daar dus niks van. Je hebt het zo uit.
En dan is het wachten, je hebt nog zoveel vragen, er is nog zoveel niet ‘af’. Meerdere verhaallijnen zijn nog volop open, hopelijk worden een aantal daarvan in het volgende deel wel duidelijk. In sommige gevallen is het ronduit balen dat een boek uit is, dit is dus zo’n geval. Begin 2015 staat het vervolg gepland, ik ben benieuwd!

4 sterren!

Patrice

Geen opmerkingen: