woensdag 3 december 2014

De Perfecte Buren - Sean Doolittle

Genre; Thriller
Uitgever; De Boekerij
ISBN 9789022548585
Uitvoering; paperback 
Aantal pagina's; 313 
Uitgave; 2008

“Sarah en Paul zijn dertigers en hebben ieder al een huwelijk achter de rug. Beide zijn ze hoogopgeleid, hebben een goede baan en zijn wat je noemt ‘soulmates’. Als ze vanuit het drukke en overbevolkte Boston verhuizen naar het kleine, rustige stadje Clark Falls verandert er wel het één en ander. Wat ze in de grote stad duidelijk niet gewend zijn geweest is het sociale ‘samenzijn’ wat in een kleine gemeente heel normaal is. De sociale controle is enorm en zorgt daarmee voor een veilige woonomgeving voor jong en oud. Zo wordt het Paul al snel duidelijk dat de overbuurman de touwtjes in handen heeft. Roger Mallory is oud politieagent en hij heeft de zorg van de wijk op zich genomen. Of het nu gaat om een golfclubje met de mannen, beveiligingscamera’s of een buurtwacht, hij heeft alles onder controle.

Wanneer Sarah op de eerste avond in het nieuwe huis even alleen is gebeurt er iets vreselijks. Een inbreker heeft zich de toegang tot het huis verschaft én doet een goede poging Sarah te overmeesteren. Paul komt precies op dat moment thuis en weet de overvaller te verrassen en vervolgens het huis uit te jagen.
Beide zwaar onder de indruk van dit alles neemt Roger meteen de leiding op zich als de politie komt, het zijn immers zijn vroegere collega’s. Meteen wordt er een alarmsysteem geregeld en krijgt Paul min of meer een hint dat hij zich niet kan onttrekken aan zijn verantwoording om zich toch écht bij de burgerwacht aan te sluiten. Paul merkt al snel merkwaardige trekjes bij Roger maar laat zich inpalmen, het zal wel aan hem liggen. Het is gewoon een kwestie van wennen.
Tijdens het lopen van de burgerwacht en bij het meedoen aan een partijtje golf, óók daar heeft hij zich tot laten overhalen, constateert Paul een ongezonde verhouding tussen de buren. Het is duidelijk dat Roger ‘de man’ in de straat is én dat hij geen tegenspraak duld. Hij heeft zich als het ware de rol toebedeeld van een soort “Godfather”. Paul verzet zich hiertegen door middel van subtiele opmerkingen en ‘grapjes’ die niet in de smaak vallen en waarschuwende blikken oplevert.

Hoe ernstig de macht van Roger is merkt Paul al heel snel. De twee mannen krijgen woorden en in no-time verandert de verstandhouding tot in een staat van oorlog. Ongekend gemene beschuldigingen die de waarheid niet eens benaderen doen Paul zelfs in de cel én voor de rechter belanden. Zelfs zijn vrouw Sara weet niet meer wat de waarheid is en het huwelijk staat ineens op instorten. Het bewijsmateriaal lijkt waterdicht te zijn. Er is geen enkele mogelijkheid dat Paul zijn onschuld kan bewijzen. Roger is een oud-politieagent !! Daar kan je als gewone jongen niet tegenop boksen. Maar langzaam aan komt Paul erachter dat hij toch niet volkomen kansloos is en dat heus niet iedereen zo gecharmeerd is van Roger. Er volgt een strijd tussen Paul en Roger die heel ver gaat. Een onschuldig buurmeisje vindt de dood onder zeer verdachte omstandigheden, en alle
verdenkingen wijzen naar Paul. Samen met zijn advocaat Douglas Bennet en verslaggeefster Maya Lamb, die met dit verhaal de voorpagina’s denkt te behalen, gaan ze op onderzoek uit. En dat blijkt niet zonder risico’s .
Lukt het Paul om zijn onschuld te bewijzen? Wat wordt er allemaal toch zo angstvallig verborgen gehouden ?”

De Perfecte Buren is een goed in elkaar gezet boek. Voor de verrassing begint het verhaal niet bij het begin maar ongeveer in het midden van het verhaal. Zowel de gebeurtenissen in het verleden als tijdens het heden lopen heel soepel en bijna ongemerkt in elkaar over. Het leest daarmee erg gemakkelijk. De schrijfstijl is op een dergelijke manier dat je nergens blijft hangen op iets onbegrijpelijks of op moeilijke dialogen, niets van dat alles.

Ik heb me tijdens het lezen geregeld afgevraagd wat ik zelf zou doen in een dergelijke situatie. Daarmee geef ik aan dat het verhaal zomaar dat van mij of van jou zou kunnen zijn. Het is geen fantasieverhaal, ik kan me zo voorstellen dat het gebaseerd is op feiten die door middel van onderzoek naar voren zijn gekomen. Dat zou me niets verbazen.
De Perfecte Buren is een allesomvattende titel voor dit boek, de buren zijn alles behálve perfect te noemen. Het was ook puur om de titel te doen dat ik dit boek heb gekocht en ben gaan lezen. Het is niet noodzakelijk om bevriend met je buren te zijn maar wat er in het boek beschreven staat is je reinste nachtmerrie. En dat vind ik dan weer knap van een schrijver, dat je dát gevoel krijgt, dat je je gaat inleven en het gevoel krijgt van; ‘ben ik blij dat ik daar geen last van heb’ óf de herkenning ‘bij mij in de straat is het net zó’. Er zijn tenslotte niet voor niets tv-programma’s met dit thema. Hoe dan ook, mij lijkt het een werkelijke nachtmerrie om zo te moeten leven. Uiteraard ben ik me er wel degelijk van bewust dat sommige situaties wel heel ver te zoeken zijn, maar ja daar is het dan ook weer een thriller voor. Dan mag dat. Het verhaal is niet ijzingwekkend spannend, je zit niet op het puntje van je stoel of je klapt het boek niet even dicht omdat het je teveel wordt. Niets van dat alles. Het is een goed boek, goed geschreven, en herkenbare karakters, zelfs met momenten wel spannend, onvoorstelbaar ook. Het is absoluut een aanrader voor de lezers waarvoor het bloedige en lugubere geen pré heeft.

De Perfecte Buren krijgt van mij 3 sterren.
Patrice


Geen opmerkingen: