woensdag 3 december 2014

'De perfecte moordenaar'- Katherine Ewell

Genre; Literaire thriller
Uitgever; Anthos
ISBN;9789041424785
Uitvoering; paperback
Uitgave; juni 2014

De jonge schrijfster Katherine Ewell heeft een snoeiharde thriller geschreven: De perfecte moordenaar. Londen wordt geteisterd door een seriemoordenaar. De moordenaar gaat uiterst professioneel te werk, laat geen sporen achter en heeft geen duidelijk motief. Kit Ward, een zeventienjarige scholiere, is van kleins af aan in de leer geweest bij haar moeder en is nu de perfecte moordenaar. Ze probeert zonder oordeel aan de verzoeken te voldoen, haar morele kompas wordt geleid door de gedachte dat er geen goed en geen kwaad is. Maar ze komt in de problemen als een vriendschap haar hele filosofie op de kop zet.

De negentienjarige Katherine Ewell heeft met 'De perfecte moordenaar' een snoeihard verhaal neergezet. Ewells talent als schrijfster blijkt uit de diepere, onderliggende thema's over goed en kwaad, en de relevantie van rechtvaardigheid.

Gedreven door de overtuiging dat er geen goed en geen kwaad is vermoord Kit het ene na het andere slachtoffer. Ze is geen stereotype moordenaar want ze is nog heel jong, zit op school en heeft geen vrienden of hobby´s, tenminste als je mensen op verzoek vermoorden daar niet onder rekent. Haar grote voorbeeld, haar moeder, is overtuigd moordenaar en leert haar dochter al van jongs af aan de kneepjes van het vak. Trainen, selecteren en het uiteindelijke doden worden Kit met de paplepel ingegoten. Ze ontgroeit haar moeder qua expertise en ze heeft inmiddels de reputatie van ‘De perfecte moordenaar’. Iedereen is op zoek naar deze meedogenloze moordmachine met de unieke ‘handtekening’. Kit selecteert haar slachtoffers naar aanleiding van schriftelijke verzoeken die ze via een merkwaardig postadres krijgt toegespeeld. Ex-vriendjes, klasgenoten, collega´s en familieleden verzoeken tot het doden van die ene persoon. Kit oordeelt niet, Kit vermoordt mensen. Heel simpel, heel clean. Ze is goed in wat ze doet en dat weet ze. Haar unieke manier van handelen is een doorn in het oog van politie en justitie. Zij zijn radeloos en weten niet waar te zoeken. Zelfs wanneer Kit heel direct in aanraking komt met een lid van het onderzoeksteam weet ze heel behendig de aandacht te verleggen zodat ze zelf niet in de gaten loopt. Totdat ze het verzoek krijgt iemand te vermoorden waardoor ze met haar geweten in conflict komt en alles nóg moeilijker wordt. Blijkt Kit in staat om vriendschappen aan te gaan én tevens te blijven doen wat ze doet? Is ze in staat om de schijn op te houden zonder zichzelf te verraden? Is ze mentaal opgewassen tegen de omstandigheden die het haar nu zo moeilijk maken?

De titel en cover spreken me enorm aan. Het feit dat dit boek is geschreven door een 19 jarige auteur maakt het nog eens extra bijzonder. Er was al enige ruchtbaarheid gegeven aan het feit dat er een boek uitkwam over een vrouwelijke seriemoordenaar, iets waar niet vaak een boek over geschreven wordt. Dus vol nieuwsgierigheid ben ik aan het boek begonnen. En al meteen trekt het verhaal je het boek in, letterlijk want wegleggen ging maar moeilijk. Waar mijn aandacht tijdens het lezen meteen naar uitgaat, is de opbouw van het verhaal, de spanningsboog en de realiteitszin van het verhaal. De eerste twee zitten bij dit boek goed, niks van te zeggen. Het leest lekker, vlot en niet moeilijk. Je wilt vooral doorlezen want het verhaal boeit enorm. De personages worden goed neergezet, zijn qua persoonlijkheid geloofwaardig en krijgen volop de ruimte in het geheel.

De bijzondere relatie tussen moeder en dochter wordt krachtig neergezet, de rol van vader daarentegen is wat ongeloofwaardig, het is maar moeilijk voor te stellen. Ook het feit dat een wel heel jong meisje gaat moorden vanwege een filosofische overtuiging, totaal geen tegenstand ondervindt bij haar slachtoffers –waaronder volwassenen-, zich op plaatsen en tijden begeeft waar ze als jong meisje toch zou moeten opvallen en dat ze zich zonder problemen als volwassene kan voordoen is voor mij persoonlijk net een beetje té ver gezocht……. Oké, het is fictie en dan kan en mag natuurlijk alles. Maar ik houd er van als een verhaal de realiteit benadert en ook zo bij je als lezer overkomt. Het verhaal heeft absoluut de ingrediënten om een knaller te zijn, het is een vernieuwende kijk op het fenomeen seriemoordenaar. Het is een lekker boek wat veel lezers zal aanspreken. Ik kan het, ondanks kleine puntjes van kritiek, echt aanraden.

“De perfecte moordenaar” leest vlot, is goed opgebouwd en ook zo in elkaar gezet. De schrijfstijl is niet onnodig moeilijk of gecompliceerd waardoor het nagenoeg wel voor iedere thrillerliefhebber een lekker boek zal zijn. De fantasie van de lezer wordt volop geprikkeld, het is vernieuwend en kent absoluut spannende stukken die je op het verkeerde been zetten. De plot zag ik niet aankomen, ook omdat deze een beetje een anticlimax was, dat had ik niet verwacht! Een beetje jammer, dat wel.

***1/2

Patrice

Geen opmerkingen: