woensdag 10 december 2014

Duorecensie “Made in Sweden” – Roslund & Thunberg

Genre: Thrillers & Spanning
Uitgeverij: Uitgeverij De Geus B.V.
ISBN: 9789044534016
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 729
Uitgave; 30 oktober 2014


Drie broers bedenken een masterplan om nooit meer geldzorgen te hebben. Niet veel later vormen ze de bende achter de grootste reeks gewelddadige bankovervallen uit de misdaadgeschiedenis. Hun band werd gesmeed toen ze samen opgroeiden onder het juk van hun gewelddadige vader, een band die nu tot het uiterste wordt getest. Want lukt het ze hun steeds ambitieuzere plannen uit te voeren, en kunnen ze uit de handen blijven van de politie?


Duorecensie op verzoek van Uitgeverij De Geus door Patrice en Nancy (Team DPB)
Uitgeverij De Geus heeft hiervoor recensie exemplaren beschikbaar gesteld. Waarvoor hartelijk dank.
Recensie is samengesteld door Nancy (team DPB)


Cover

Nancy; Vind ik echt knap gevonden, dit boek roept om opgenomen te worden, het straalt iets uit en het gezichtje met de kogels op de rugzijde van het boek vind ik met name goed bedacht omdat het in dit boek ook aan bod komt. Ik geef deze cover 9 punten.

Patrice; de originele vind ik veel mooier. Deze kan op ieder willekeurige thriller staan. Het verhaal verdient een betere cover. Hij is niet onaardig als ik puur de cover beoordeel maar blinkt niet uit. Ik geef deze cover 6 punten.


Samenvatting van het verhaal

Patrice; Vanaf de eerste pagina is het je volle aandacht dat het boek vraagt, meteen! De verhaallijn is niet ingewikkeld en de personages staan stuk voor stuk als een huis. Het feit dat een verdrietig, ontwricht gezin de basis is voor dit boek en de band tussen de broers onbreekbaar blijkt te zijn is een gegeven. Het boek is namelijk gebaseerd op het ware verhaal van de drie broers van een van de auteurs zelf! En zo zit je ook in het boek, letterlijk in het leven van. Zo leest het, zo ervaar je het en mensen lief wat is het goed!

Nancy; Dit boek bestaat uit twee delen: het eerste deel vertelt het verhaal van de bende en hoe ze tewerk gingen en het tweede deel is van “toen”, het verhaal van hun jeugd.
Dit boek is gebaseerd op waargebeurde feiten maar is in een zodanige vorm gegoten dat het fictie is en dit omdat de auteurs er de onderliggende motieven en emoties naar boven wilden brengen. Wat hun overigens goed gelukt is!
Het gaat om de broers Leo, Felix en Vincent en hun jeugdvriend Jasper. Allen van rond de twintig jaar oud, snotjongens die geen academische opleiding hebben maar die er desalniettemin in slagen om de grootste wapenroof uit de Zweeds geschiedenis uit te voeren en er nog mee wegkomen ook. Omdat ze geen geldzorgen meer willen hebben beramen ze op een ingenieuze wijze een bunker op te blazen van het Zweedse leger waar ze 221 automatische wapens stelen.

Patrice; Een moeilijke jeugd waarin de agressieve vader de boventoon voert in het armlastige gezin vormt de jongens Leo, Felix en Vincent tot een eenheid. Leo heeft als oudste min of meer de verantwoording op zich genomen, hij is een geboren leider en zo manifesteert hij zich ook ten opzichte van zijn broertjes én de buitenwereld. Hij is al snel van mening dat het leven zoals het zich heeft ontwikkeld niet is zoals hij het zichzelf en zijn broers gunt. Daarom bedenkt hij een bizar plan om van alle zorgen af te komen en daarmee een betere toekomst voor hen drietjes af te dwingen. Onafhankelijk van hun ouders, de zorgen en vooral onafhankelijk! Emotioneel totaal verpest door het gebrek aan een ‘thuis’ ontwikkelt vooral Leo zich tot een apart karakteristiek figuur. Bikkelhard maar opvallend slim en niet altijd even sociaal ten opzichte van anderen. Gezien de plannen die hij heeft komt dat aspect hem wel heel goed uit. Emoties zitten tenslotte alleen maar in de weg. Wanneer ze eenmaal de smaak te pakken hebben en zien hoe betrekkelijk eenvoudig hun overvallen te doen zijn, gaan ze steeds een stapje verder. Steeds professioneler gaan ze te werk en duiken telkens onder de radar van justitie

Nancy; Leo heeft een aannemersbedrijf en ze behouden deze ook om geen argwaan te wekken en het komt hen goed uit. De garage is een geschikte plaats en zelfs een kamer in het huis is ook van onschatbare waarde voor hen. Alles wordt tot in de puntjes voorbereid en zelfs na de bankovervallen houden ze nog met alles rekening. Niets maar dan ook niets mag fout gaan !

Patrice; De politie krijgt ze in het vizier en rechercheur John Broncks is erop gebrand om deze brute slimmeriken snel te pakken te krijgen. Maar dan moet hij eerst nog maar eens zien te bedenken hoe hem dat gaat lukken. Want Leo is hem telkens een stap voor. Een heftige strijd is het gevolg. Niemand herkent de werkwijze, ze staan voor een raadsel. Heeft John hier te maken met een groep elitaire commando’s die van het pad zijn geraakt of wat?

Nancy; Nu dit plan is uitgevoerd en met succes is geslaagd, beginnen ze hun bankovervallen te plannen. Deze zijn zo vernuftig en gedetailleerd uitgevoerd dat het voor de Zweedse rechercheur Broncks een onmogelijke taak is om dit tot een goed einde te brengen. Deze bende laat geen sporen achter en het is dan ook een ware hel voor Sanna, die technisch rechercheur is. De politie denkt al vlug dat ze met zware criminelen te maken hebben. Broncks gaat ervan uit dat dit professionals zijn en dat ze het al eerder gedaan hebben. Deze bende gebruikt alle middelen die ze hebben om aan geld te komen. Gaande weg doorheen het verhaal valt een klein detail hem zodanig op dat Broncks er nu zeker van is dat de leden een band hebben. Maar ze kunnen klissen is natuurlijk een ander verhaal, deze bende doet gewoon verder met banken overvallen en telkens zijn ze een stapje verder bij Broncks verwijderd.
Na een half jaarlijkse controle ontdekken de veiligheidsmensen van het Zweeds leger dat de bunker leeg is waar de wapens lagen. De pers geeft hen vanaf dan de naam “Militaire Bende”.
14 maanden bijt Broncks zich vast in dit onderzoek, rapporten terug overlopen, getuigenverklaringen lezen en terug getuigen opzoeken om maar iets te weten te kunnen komen.
Broncks worstelt ook met privéproblemen en dat uit zich ook tijdens het onderzoek. Maar hij is zeer vastberaden om deze bende tot welke prijs dan ook achter de tralies zetten.


Beoordeling

Patrice; 729 pagina’s lijken veel maar eenmaal aan het lezen, je bent er zo doorheen, dit noemt men een pageturner. Het boek leest als het ideale recept voor het meest waanzinnige boek. De personages zijn perfect uitgediept want je leert de jongens echt kennen, de psychische aspecten zijn machtig mooi en integer uitgewerkt. Neem daarbij de spanningsopbouw, het woordgebruik, de sfeer en alles klopt. Het resultaat is even zo aannemelijk dan dat het boek in je handen van papier is gemaakt. We moeten natuurlijk niet vergeten dat dit verhaal er niet zou zijn als het leven van de jongens niet zo triest zou zijn. Indien ze waren opgegroeid in een warm nest dan hadden zij zich nooit genoodzaakt gezien tot het plegen van de misdaden waarvoor ze uiteindelijk wel hebben gekozen. Maar het is juist die gewelddadige omgeving uit hun jeugd die hen doet besluiten hun doel te bereiken door het gebruik van een soort van geweld. Want ze weten vanuit hun thuissituatie; geweld is macht. Wat er daarna ook gebeurt, de onverwoestbare band tussen de broers is meer dan duidelijk. De rest doet er eigenlijk niet zoveel toe. Ze gaan dan ook tot het uiterste om te bereiken wat ze voor ogen hebben, aangevoerd door leider Leo.

Nancy; Het tweede luik van dit boek gaat over hun jeugd. Dit is een intriest verhaal hoe de jongens worden groot gebracht met een vader die verslaafd is aan de alcohol en zeer gewelddadig is. Dit verhaal vertelt ook hoe ze zijn opgevoed en wat waarden zijn binnenin het gezin. De vader heeft het er echt in gedramd en is dus iets dat de broers zo een hechte band geeft en waar ze zich ook aan vastklampen. Jaren later zijn de ruzies en geschillen nog altijd heel voelbaar tussen vader en zoons. Dit heeft echt een impact gegeven op hun latere doen en denken.

Patrice; Prachtige flashbacks tonen aan waarom het verhaal gaat zoals het gaat. Je snapt als lezer maar al te goed waarom Leo tot zijn plannen komt. Sympathie voor de overvallers…..raar? Nee, in dit geval niet echt. Is het goed te praten wat ze doen? Nee, uiteraard niet. Maar is het spannend? Ja! Is het ontroerend? Ja! Is het realistisch? Oh, echt wel! De combinatie tussen Roslund en Thunberg blijkt een gouden te zijn. Het is niet merkbaar wanneer een stuk door de een of de ander is geschreven, het verhaal loopt in een vloeiende lijn door. Geen haperingen, geen wegzakkers, geen onzinnige stukken tekst, niets van dat. Geen woord teveel om het verhaal ‘Made in Sweden’ neer te zetten. Het is een sneltrein vol spanning, strijd en geweldige dialogen. Een ware ervaring, ik kan niet anders zeggen! ‘Made in Sweden’, wat een avontuur!

Eindoordeel

Patrice; Altijd al eens een overval willen plegen maar het toch (nog) niet aangedurfd? Lees dit boek maar eens en dan moet je jezelf het nog maar eens afvragen. Want zo dichtbij komen doe je niet snel. Zó realistisch is een boek zelden. Indringend en spannend, alsof je erbij bent en meedraait in de gekke wereld van én met de broers. Te bizar voor woorden. Welkom in Made in Sweden! Welkom in de harde wereld van Leo, Felix en Vincent.

Nancy; Ik heb de auteurs mogen ontmoeten op de Boekenbeurs en hun verhalen klonken toen al zeer bijzonder en emotioneel en in dit boek beleef je alle emoties zodanig mee dat je moeite hebt om dit naast je te leggen. Alles tot in de precisie geschreven en ook zo gedetailleerd mogelijk alsof je kijkt naar een film in plaats van een boek te lezen. Ook sommige gebeurtenissen zijn zo levendig
beschreven en hun manier van denken en doen ook, dit zijn absoluut geen dommeriken geweest als je het hele land zodanig in de ban kunt houden en dat voor een zeer lange periode.

Patrice; De wetenschap dat Thunberg zelf zo dicht op deze overvallers heeft geleefd is minstens bizar te noemen. Hij is namelijk een van de jongens uit het gezin van ‘Leo’, ‘Felix’ en ‘Vincent’, alleen heeft hij nooit deelgenomen aan de overvallen en speelt hij ook niet mee in het verhaal. ‘Leo, de leider van Het Militaire Verbond’, is de oudste broer van Thunberg. De kracht van dit boek is gevoelsmatig dan ook dié betrokkenheid, die familieband, het je familie nooit afvallen –hoe onbegrijpelijk misschien voor anderen- ongeacht wat. Of het de wetenschap is of gevoel, geen idee. Feit is wel dat het boek een onmiskenbaar meesterwerk is wat je niet mag missen.

Nancy; Ik heb spijt dat ik het boek niet voor de meet en greet heb gelezen want ik had nog wel enkele vragen willen stellen aan de heren en in het bijzonder aan Thunberg.
Dit boek leest zo vlot en is zo spannend dat je het eigenlijk in een wip uit hebt ondanks dat het 700 bladzijden telt. Ik ben het er mee eens dat dit ‘de thriller’ van het najaar wordt genoemd. Dit is echt een topboek en een emotionele rollercoaster.

Patrice; 5 *****sterren!

Nancy; Ik geef dit boek een dikke 5 ***** en ik zou het ten zeerste aanraden om het eens te lezen, een echte must read vind ik dit !!Kortom, wij kunnen niets anders zeggen dat dit een echt topboek is !!

Geen opmerkingen: