dinsdag 9 december 2014

"In Drijfzand" - Han Zinzen door Paul


Genre; Literatuur
Uitgever; Manteau
ISBN; 9789022329368
Aantal pagina's; 208
Uitvoering; paperback
Uitgave; september 2013

De voorbije twee jaar schreef Han elke ochtend tussen zes en zeven aan dit boek. Daarna sprong hijmet snorkel en duikbril in de poel van dagelijkse beslommeringen. Roger en Gilles vonden hun weg in het leven. Het leven zoals het voor hen hoort: zwaar en zonder compromissen. Work hard, play hard. Ze dompelen zich onder in het nachtleven van een grootstad en stuiten daarbij op Anne. Zij laat detwee mannen nooit meer los. Of toch? In drijfzand, een debuut om u tegen te zeggen. Een inktzwarte schets van het postmillenniumtijdperk.


Laat me duidelijk zijn : ik hou van debuten. En zeker van één als "In Drijfzand" van Han Zinzen ! Een Herman Brusselmans 'look-a-like', maar geen 'write-a-like' !! Lang haar, beschadigd gelaat. Kwaad... Geen zacht achterwaarts in de poes genaai, maar "keihard droog in de reet geneuk". Letterlijk en figuurlijk. 'Love, peace and understanding' wordt 'Sex, drugs and Rock & Roll. Maar van kwaliteit !

In 't kort : Roger en Gilles zijn vrienden en vechten ieder hun weg op hun manier door het leven. Hard werken, hard spelen. Beiden ontmoeten Anne, die hen niet meer loslaat...Of net wél ? Gilles, steenrijk en uitbater van verschillende nachtclubs. Roger, autoverkoper van de betere merken... Zijn relatie met Anne : LTA (Living together-Apart). Mooie kont, korte lont. Onblusbaar. 'Friends with benefits', maar die zijn ook te krijgen bij Gilles. Anne, ex van Louis...drugsgebruiker...Zwaar. Sleurt Anne mee fluitend naar het graf. Samen...Anne breekt los en ontmoet Albert in Thailand. Opnieuw "Dé iiiis e houw in Noe Oliiiiin' ! Gilles met potentaat als vader...Godsdienst is zweep op jeugdige rug. 'God en Vaderland' : een façade ! Enige waarheid : de bankrekening ! Gilles opent deuren...Roger sluit ze !
Zinzen gebruikt korte zinnen. Soms 2 woorden. Soms 1...Terug naar de bron. Geen woord teveel. Of letter. Alles heeft betekenis. De roman gestript tot de essentie. Naakt. Kwetsbaar. Pijnlijk. Confronterend !
Veel Flash-backs, net op het juiste moment. Liefde redt levens. Liefde verwoest levens. En sex is rode draad naar problemen. Veel problemen. Altijd !
De vroeger Goden kijken de andere kant uit. Opgegeven. Iedereen krijgt wat hij of zij verdient. Wie overwint wat ? Vrouwen en drugs worden uitgewisseld. Winstgevende handelswaar.
Dit boek kost je 21 gram. Het gewicht van je ziel.
Wreed interessant debuut. Wacht op meer. Van hem. Han Zinzen !


Paul Smeyers

Geen opmerkingen: