woensdag 3 december 2014

“In mijn bloed” – Lisa Unger

Genre; Thriller
Uitgever; A.W. Bruna
ISBN; 9789400503847
Uitvoering; Paperback 
Aantal pagina's; 336 

Uitgave; april 2014

Het leven van Lana Granger is een farce. Ze heeft zoveel leugens verteld over zichzelf dat ze amper nog weet wat de waarheid is.
Ze krijgt een baantje als oppas van Luke, een moeilijk hanteerbaar jongetje dat iedereen manipuleert. Niemand kan hem aan, maar in Lana lijkt hij zijn gelijke te hebben gevonden of zij de hare?
Dan verdwijnt Lana s beste vriendin Beck spoorloos. Lana’s alibi klopt niet en de politie legt haar het vuur na aan de schenen. Lana echter hult zich in stilzwijgen totdat blijkt dat iemand haar duistere geheimen kent en staat te popelen om ze aan het licht te brengen.
In mijn bloed is een vakkundig gecomponeerde thriller met een rauwe, onderhuidse spanning. Voor de liefhebbers van Karin Slaughter.

Een kind verstopt zich onder het bed, in afwachting van wat gaat komen, de angst is bijna voelbaar. De proloog is kort maar de sfeer is gezet.
Het boek is verdeeld in twee verhalen. In het eerste deel wordt het verhaal van Lana verteld. Lana is een jonge vrouw, introvert en niet opvallend. Ze draagt geheimen met zich mee, niemand kent haar echt. Ze studeert en leeft van een toelage uit een fonds van haar overleden moeder. Maar dat fonds blijkt niet oneindig en dus moet Lana op zoek naar een baantje naast haar studie. Haar vriend en mentor Langdon Hewes wijst haar op een vacature waar een oppas wordt gezocht voor de elfjarige Luke. Een jongen waarvan blijkt dat hij, zachtjes uitgedrukt, bijzondere karaktertrekjes heeft.
De verdwijning van Lana’s vriendin Beck een paar dagen later doet veel vragen rijzen. Beck lijkt van de aardbodem verdwenen. Lana is al snel verdachte omdat zij als laatste is gezien met Beck nadat ze met ruzie uit elkaar zijn gegaan. Tijdens het onderzoek blijkt dat Lana heeft gelogen met het afleggen van haar verklaring en al snel wordt er een link gelegd naar een andere verdwijning, een jaar eerder. Ook daar was Lana een bekende van het slachtoffer maar is haar aandeel of schuld nooit bewezen. Dit alles spreekt niet in het voordeel van Lana want de leugens volgen elkaar op en al snel raakt ze verstrikt in haar eigen gesponnen web.

Lana is intussen met Luke aan het werk gegaan en daar blijkt dat ze is belandt  in een slechte film, echter is het niet Lana die de regie in handen heeft maar Luke. Een heftige psychische strijd barst los.
De hoofdstukken worden afgewisseld met passages uit een dagboek. Duidelijk geschreven vanuit een vrouw die haar moeizame relatie met man en kind beschrijft. Ze heeft duidelijk niemand om in vertrouwen te nemen en schrijft op een indringende manier alles van zich af. Gaande het verhaal en de jaren wordt hetgeen zij schrijft steeds vaster van vorm en wordt het de lezer beetje bij beetje duidelijk wie het dagboek heeft geschreven maar ook waarom. Door deze passages  wordt het boek kundig in spanning opgebouwd. Unger maakt gretig gebruik van zogenaamde ‘cliffhangers’ en telkens op het juiste moment. Soms ronduit irritant want je wilt doorlezen, maar gelijktijdig dus ook geniaal gevonden. Je blijft hoe dan ook lezen!  Ik kan zeggen dat de loop van het verhaal me uiteindelijk toch wel heeft verrast. Op 2/3 van het dagboek meende ik te weten hoe het zat. Op het einde bleek ik inderdaad gelijk te hebben. Neemt niet weg dat het allemaal bijzonder goed gevonden is, dat de twijfel bij je blijft bestaan en doet het niets af aan het verhaal. Want ondanks dat ik mijn vermoedens had over hoe de plot zou worden bleef het tot op het laatst spannend.

Waar het tweede boek inhoudelijk over gaat kan ik niet vrijgeven. Om de simpele reden dat ik dan teveel zou vertellen van dat deel van het verhaal.  Dit laatste deel is namelijk compact geschreven, met opeenvolgende redenen en verklaringen waarom het eerste boek is gegaan zoals het is gegaan. En deze volgen elkaar in een kort tempo op. Soms een beetje te snel naar mijn idee. Vooral omdat in het eerste boek ruimte genoeg wordt genomen het verhaal goed neer te zetten en de karakters stuk voor stuk goed uit te diepen, wat ook wel moet met een psychologische thriller zoals deze. Wat ik wel wil vrijgeven is dat het absoluut een spannend boek is. Een boek wat niet bol staat van lugubere en bloederige taferelen maar wat wel is doordrongen van een dusdanige psychische lading die ervoor zorgt dat je blijft lezen.  Een ware Lisa Unger dus!

4 sterren
Patrice

Geen opmerkingen: