woensdag 31 december 2014

´Koninklijk Complot´ - Linda UdoGenre; Roman
Uitgever; NAU
ISBN; 9789491535970
Uitvoering; Paperback
Aantal pagina’s; 464
Uitgave; augustus 2014

Londen 1991

´Wat ik je nu ga vertellen, is niet voor andermans oren bestemd. Onthoud dat goed, waarschuwt de man. Want het terrein waar we ons op gaan begeven, is dat van hoogverraad. Dit complot mag nooit worden ontdekt!´
John Major, de premier van Groot-Brittannië loopt de lange paleisgang door naar buiten. Zojuist is hij dus als eerste geïnformeerd over een onvoorstelbaar en onbevattelijk plan onder de codenaam ´Mission Escape´.

Londen 1996

Het sprookjeshuwelijk van Diana Spencer met de Britse kroonprins Charles, komt dramatisch ten einde. Diana accepteert dat ze Charles liefde nooit zal winnen en probeert zich terug te trekken uit de openbaarheid. Maar de opdringerige pers blijft haar tot in het absurde achtervolgen. Zelfs voor haar kinderen wordt het te veel.
Diana, de meest gefotografeerde vrouw ter wereld, alom geliefd maar o zo eenzaam, leeft op dat moment een zwaar leven. Door haar instabiele en koppige karakter, haar loslippigheid en haar nieuwe liefdesescapades vormt ze een steeds grotere bedreiging voor het inmiddels onpopulaire Britse koningshuis.
Zal Diana instemmen met ´Mission Escape´, geënsceneerd door niemand minder dan Dodi Fayed?

Recensiemateriaal is beschikbaar gesteld door uitgever en Linda Udo, dank daarvoor.

Lezers; Hilde, Nancy, Chester en Patrice
Groepsrecensie samengesteld door Patrice (Team DPB)

De cover;


Hilde; De cover toont de schim van Diana tegen een diepblauwe achtergrond met sierlijke letters. Op de achterzijde, alsmede in de binnenzijde van de omslagflappen staat uitgebreid de inhoud van het boek beschreven. Wellicht teveel informatie waardoor de kleine lettertjes je voor de ogen duizelen. Door de passende en pakkende voorzijde wordt het cijfer een zeven.


Patrice; Een cover met een koninklijke uitstraling, daar kun je niet omheen. Het ‘royal blue’ in combinatie met het gekozen lettertype is mooi. Diana is onmiskenbaar aanwezig. Je weet als lezer in een oogopslag waar dit boek over gaat. Een 7.


Chester; De cover is in Koninklijk blauw. De titel staat gedrukt in een sierlijk, majestueus lettertype. Een goudachtig randje langs de rug die overloopt in de achterkant maakt dat de cover niet verdrinkt in blauw. Op de voorkant staat subtiel een silhouet van Prinses Diana afgebeeld. Wat minder subtiel is de rode cirkel met een premisse erin. Deze oogt als een actiesticker en is naar mening wat misplaatst. Toegegeven, het gaat overdaad aan blauw tegen, maar het komt nogal schreeuwerig over op een verder elegante cover. Derhalve geef ik de cover een 6,5.


Nancy; Vind ik heel mooi, koninklijk blauwe kleur en een halve foto waaraan je ook onmiddellijk Diana herkent. Kortom een cover dat past met een koningshuis en dit boek. Ik geef dit 9 punten


Samenvatting;


Patrice; Het begon allemaal zo mooi. De oudere kroonprins Charles met de jonge, vrolijke, ietwat verlegen Diana Spencer. De gehele wereld sluit haar in het hart. Vanaf het moment dat ze trouwen liggen ze onder het vuur van de Britse pers, er wordt gesproken over het zichtbare gebrek aan genegenheid, het –publieke- geheim tussen Charles met Camilla en de nood aan troonopvolgers. Ondanks de geboorte van William en Harry groeien de twee steeds verder uit elkaar en Charles raakt Diana meer dan beu. Haar manier van doen, haar uitspraken maar vooral de immense populariteit zitten hem intens dwars. De bevolking aanbidt Di, niet hem.


Chester; Het sprookjeshuwelijk tussen Prinses Diana en Prins Charles is onhoudbaar geworden. Charles voelt enkel liefde voor Camilla en voor Diana niets dan minachting en haat. Diana wordt verteerd door verdriet. Enerzijds omdat Charles nooit van haar gehouden blijkt te hebben, anderzijds omdat ze gebukt gaat onder het strakke keurslijf van de Koninklijke familie en de overdreven media-aandacht die hierbij komt kijken. Overal waar ze komt, met elke stap die ze zet wordt ze belaagd door hordes paparazzi. Diana heeft een vrije geest en gaat zich door alle omstandigheden afzetten. Ze brengt door haar handelen het Britse Koningshuis in ernstige verlegenheid.Hilde; Het verhaal begint in 1991 wanneer de eerste plannen worden gesmeed voor Mission Escape. Linda Udo schetst hierin een goed beeld van de verhoudingen tussen Diana en de koninklijke familie met name haar ongelukkige huwelijk met de Britse kroonprins Charles.


Nancy; Het verhaal begint al in 1991 als er een zeer hoog geplaatste figuur in de regeringskringen een gesprek heeft met niemand minder dan Dodi Fayed. Er ontstaat het complot met de naam “Mission Escape” waarbij Dodi een plan moet maken en waar de Prinses is bij betrokken. Dit alles is topgeheim en de mensen die er voor worden uitgekozen zijn zeer getalenteerd in hun vak.


Chester; Diana wordt door het volk op handen gedragen en Charles kan enkel vanuit haar schaduw opereren. Alles wat hij doet om zijn populariteit op te krikken werkt averechts en werkt enkel aversie tegen de monarchie in de hand. Daar waar Diana moeiteloos met haar verschijning de mensen aan zich bindt.


Nancy; Diana heeft op dat moment al huwelijksproblemen en weet zeer goed dat ze Charles niet van Camilla kan weghouden. Ze leven eigenlijk al apart, hij is altijd in zijn residentie Highgrove House waar hij dicht bij zijn maîtresse is. Diana is heel eenzaam en ze wordt langs alle kanten in het oog gehouden, ook binnen de paleismuren want daar is de ‘Charles Clan’ die zich daar ook mee bezig houden. Even als haar schoonvader Prins Philip die vindt dat ze een enorme lastpak is voor de Koninklijke familie.


Patrice; Er gebeurt ontzettend veel, intriges, spanning die oploopt en spionage-achtige praktijken drijven Diana tot wanhoop. Samen met prins Philip zou Charles intussen het idee hebben bedacht dat zowel voor hem en Diana de oplossing zou zijn; zij moest verdwijnen. Dodi Fayed had als regisseur ooit een film gemaakt met een gelijkwaardig scenario en Charles neemt contact met hem op, hij vertrouwt hem. Alleen nu gaat het zonder camera’s maar met de meest geliefde prinses ooit in de hoofdrol.


Nancy; Buitenshuis is het een ware hel voor Diana want ze wordt constant achtervolgd door de paparazzi die maar al te graag foto’s nemen en daar ook een pak geld mee verdienen. Dit heeft allemaal een zeer zware impact op haar gezondheid, zo slikt ze anti depressiva en heeft ook nog een eetstoornis. Ze vormt een grote bedreiging voor haar man en zijn familie maar ze wil de monarchie niet omver werpen, het is ook immers de toekomst van haar twee zonen. Met ‘mission escape’ kan ze weer vrij zijn en een normaal leven leiden en vooral gewoon zichzelf zijn.


Chester; Slechts een select groepje is hiervan op de hoogte, maar dit strekt zich uit tot de hoogste rangen. Doel is om de wereld te laten geloven dat Diana bruut om het leven is gekomen bij een auto-ongeluk. De beschuldigende vinger moet hierbij naar de paparazzi wijzen. Dit is een wens van Diana om zo, als 'erfenis' aan haar kinderen William en Harry, ervoor te zorgen dat er een mediacode opgesteld wordt. De missie wordt uitgedacht en geleidt door niemand minder dan Dodi Al-Fayed. Een jarenlange voorbereiding met verstrekkende gevolgen.


Patrice; Met medeweten van John Major, de premier van GB, en belangrijke veiligheidsdiensten zoals MI6 worden de gesprekken opgestart. ‘Mission escape’ wordt in het leven geroepen met het doel Diana uit de beklemmende wereld te verlossen, Charles en het koningshuis weer de mogelijkheid geven hun imago op te vijzelen en iedereen weer lang en gelukkig te laten leven, gescheiden van elkaar.


Nancy; In februari 1992 hebben Charles en Diana een staatsbezoek aan Indië af te leggen, en van ons allen wel bekent de foto van Diana alleen aan de Taj Mahal. Ook de kus die Charles Diana wil geven achter een polowedstrijd bevestigen dat het inderdaad rommelt in hun huwelijk. De pers smijt zich op dit verhaal. Ondertussen werkt Diana samen met Andrew Morton in het geheim aan een boek dat over haar leven zal gaan en dat in juni van dat jaar ook zal verschijnen. Het boek krijgt de titel: “Diana, haar eigen verhaal”.


Hilde; In het tweede gedeelte worstelt Diana met zichzelf en haar positie ten opzichte van het stijve koningshuis. De scheiding, eerst van tafel en bed, later van de wet, hakt er behoorlijk in. De relatie met Charles is verstoord en alleen haar kinderen houden Diana op de been. Ook de continue aandacht van de paparazzi begint zijn tol van haar te eisen.


Nancy; Het is ook algemeen geweten dat Charles zijn liefde voor Camilla Parker Bowles niet verstopt. Ze kennen elkaar al van in 1972 maar toch heeft Charles haar niet ten huwelijk gevraagd. Diana’s vader overlijdt als ze met de kids in Lech is voor een skivakantie. Het verlies van haar vader geeft haar veel verdriet en dit kan ze niet delen met Charles. In november 1992 reis ze voor de allerlaatste keer met Charles naar Korea en de pers smijt zich erop nu ze het beiden niet meer kunnen verstoppen dat hun huwelijk gedaan is. Diana laat de Queen weten dat ze een scheiding “van tafel en bed” wil. Op 9 december verkondigde John Major dit af in het Lagerhuis. Gans de UK is geschokt.


Chester; De Koninklijke familie wil tegen elke prijs het voortbestaan van de monarchie veilig stellen en Charles wil niks anders dan een nieuw leven opbouwen met Camilla. Diana moet dus van het toneel verdwijnen. Om dit te bereiken wordt, in het diepste geheim, een omvangrijke missie gestart genaamd 'Mission Escape'.


Patrice; Een selecte groep mensen is betrokken bij dit plan en mocht dit ooit naar buiten komen dan breekt de hel los, dit zou als hoogverraad worden gezien. De wereld bedonderen, een verdwijntruc met een prinses, een waanzinnig plan. De voorbereidingen worden getroffen, niets wordt aan het toeval overgelaten. Het is aan Diana wanneer ze de laatste stap neemt, dan is er geen stap terug mogelijk.


Nancy; In 1993 verandert Diana aanzienlijk en is ze blij met haar zoons, ook verandert ze volledig de inrichting van Kensington Palace en haar staf. In dit jaar komt ook het “Camilla gate” aan de oppervlakte waarbij pikante en erotische gesprekken van de Prins en zijn maîtresse naar boven komen. Dit zijn gesprekken die in 1989 zijn opgenomen en wat het bewijs is dat Charles toen al Diana bedroog. Dit schandaal komt Charles absoluut niet ten goede.


Hilde; Het eerst zo belachelijke plan om haar van het toneel te doen verdwijnen begint steeds aantrekkelijker voor haar te worden. Ze wil in rust leven en niet constant worden belaagd door de persmuskieten en haar rol als lid van het koningshuis hiervoor inwisselen.


Nancy; Na het uitlekken van foto’s van haar in de fitnessclub wordt het haar gewoon allemaal teveel. Dit is absoluut geen leven meer voor haar. Ze wordt constant gefotografeerd en heeft niets van privacy meer. Op 3 december 1993 tijdens een benefietlunch voor hersenletselpatiënten maakt ze bekend dat ze uit het publieke leven treedt. De druk is nauwelijks te dragen en ze kan zich niet meer voor de volle 100% geven.


Hilde; Langzaam beseft ze dat ze beter af is met een leven ver weg van het koninklijk huis en in anonimiteit wil leven. Mission Escape is een feit. De missie wordt nauwgezet uitgewerkt door allerlei kopstukken, zorgvuldig geselecteerd door de aangewezen man Dodi Al-Fayed. In het laatste deel van het boek wordt tot in detail de laatste fatale avond weergegeven en de escape….


Patrice; Diana is er klaar mee, ze geeft het signaal om ‘Mission escape’ uit te voeren. Zich heel goed beseffend wat dit tot gevolgen heeft. Maar dit leven is geen leven, alles is beter dan dit.


Nancy; In juli 1997 reist ze samen met haar zoons William en Harry naar de Côte d’Azur. Dit zal hun laatste vakantie samen zijn. Ze is hier op uitnodiging van Mohammed Al-Fayed. Ze spenderen hun vakantie in zijn chique vakantiehuis en ook op zijn jacht. Ze kunnen echter niet volop genieten van hun vakantie aangezien de paparazzi overal op de uitkijk staat om foto’s te nemen van haar en haar kinderen. Er duiken ook foto’s op van haar en Dodi Fayed. Ze benadert zelf de meute fotografen in een bootje en vraagt hen uitdrukkelijk om hen met rust te laten.


Conclusie;


Hilde; Op zondag 31 augustus 1997 staat de wereld even stil als de meest gefotografeerde vrouw ter wereld, de prinses van Wales, Diana Spencer met haar geliefde Dodi Al-Fayed door een auto-ongeluk om het leven komen. Maar was het wel een echt ongeluk?


Patrice; Niet alleen Groot Brittannië maar de hele wereld is in diepe rouw wanneer het nieuws bekend wordt gemaakt dat de immens populaire Diana, ‘Princess of hearts’, is overleden na een tragisch ongeval in een Parijse tunnel. Samen met haar vriend Dodi Fayed, opgejaagd door de pers die 24/7 achter haar aanzat. Al snel komen de geruchten op gang dat het zou gaan om een complot en dat Diana en Dodi helemaal niet zijn overleden. Diverse aanwijzingen staven deze uitlatingen en zaaien twijfel. Zoveel dat er onderzoeken worden opgezet waaruit achteraf blijkt dat er inderdaad heel veel zaken niet kloppen. Waarom doet een ambulance onnodig veel langer over een paar minuten durende rit terwijl Diana intussen voor haar leven vecht? Waarom wordt de onheilsplek na een aantal uren al vrijgegeven voor verkeer, voordat de forensische onderzoekers hun werk kunnen doen? Heel veel vragen en veronderstellingen maar nog veel meer gebrek aan de juiste antwoorden.


Chester; Uitgangspunt van het verhaal is de theorie dat de dood van Diana in scene is gezet om het Britse Koningshuis te bevrijden van een ongeleid projectiel als de Prinses en om Diana de rust van de anonimiteit te geven. Deze theorie baseert Linda Udo op haar eigen omvangrijke onderzoek van 17 jaar, waarbij ze zich verdiept heeft in alle onderzoeksrapporten, documentaires, krantenartikelen, complottheorieën en aanverwante informatie rondom het ongeluk. Ze is uiteraard niet de enige die een complot vermoedt, maar ze is mogelijk de enige die zoveel feiten naast elkaar heeft gelegd dat er een geloofwaardige conclusie uit getrokken mag worden dat de hele situatie op zijn allerminst 'een vreemd luchtje' heeft. Om het geheel behapbaar te maken voor de argeloze lezer heeft Linda gekozen voor de romanvorm. Feiten met een fictief sausje of fictie met een feitelijk sausje. Dat lijkt in evenwicht te zijn.


Patrice; Voorafgaand aan dit ongeluk gaan jaren van geheimzinnigheid, planning en twijfel. Wanneer is het goede moment om dit plan in werking te stellen? Kan Diana Charles echt niet gelukkig maken? Ze was tenslotte écht verliefd op die veel oudere, stiff upper lip Englishman. Ze dacht écht dat het sprookje werkelijkheid zou kunnen worden. Hoe triest is het dan om te weten hoe haar verdere leven is verlopen, althans dan toch het gedeelte dat wij als buitenstaanders hebben meegekregen. ‘Three is a crowd’ zei ze eens heel toepasselijk over de affaire tussen Charles en Camilla.


Chester; Het verhaal is opgedeeld in 98 hoofdstukken. Behoorlijk veel voor een boek van zo'n 450 pagina's. Vermoedelijk is dit het praktisch gevolg van het gigantische onderzoek dat gedaan is. Getuige de imposante bronnenlijst, alsmede de ruime verantwoording van de feiten achterin het boek waren er nogal wat verbanden te leggen en puzzelstukjes die een plekje nodig hadden. Een strakke, afgekaderde indeling lijkt me in dat geval als auteur dan ook noodzakelijk. De vele hoofdstukken zorgen ervoor dat het verhaal makkelijk leest en dat je eenvoudig 'ff snel' een hoofdstuk kunt pakken ook al heb je weinig tijd. Linda Udo heeft een toegankelijke schrijfstijl waardoor je makkelijk in het verhaal komt te zitten.


Patrice; Was het haar onbedwingbare behoefte aan liefde die haar uiteindelijk in de armen van Dodi dreef? Of was het inderdaad het plan om te verdwijnen? Hoe dan ook, we komen het waarschijnlijk nooit te weten. Intussen is hier dit boek, prachtig geschreven. Feiten in combinatie met een geromantiseerd verhaal dat zomaar eens heel dicht bij de waarheid zou kunnen komen. Velen geloven niet dat Diana is overleden, evenzoveel geloven niet in een complottheorie. Blijft dit alles een raadsel of is Udo iets op het spoor gekomen wat ooit nog naar buiten zal komen als ‘de waarheid’?


Patrice; De meeste mensen zullen nog precies weten waar ze waren op het moment dat het nieuws naar buiten kwam die dag in augustus 1997. De wereld was geschokt, de pers kreeg de schuld, de chauffeur zou gedronken hebben. Zeventien jaar onderzoek ging vooraf aan publicatie van dit boek. Het is een reconstructie geworden waar de overtuiging vanaf druipt. Het is gedetailleerd, realistisch, overtuigend, meeslepend en het blijft bij je. De feiten die Udo aandraagt zijn ook op internet te herleiden, niets aan fictie daar. De schrijfwijze is dusdanig dat je blijft lezen, je kunt het niet wegleggen. Of je nu wilt of niet maar dit boek zet je aan het denken.


Hilde; Linda Udo heeft 17 jaar research gedaan naar de raadselachtige dood van Diana en Dodi in Parijs. Alle feiten en onderzoeken heeft ze nauwkeurig vergeleken en geanalyseerd. Hierbij stuitte ze op verrassende ontdekkingen en gaten in en rondom het vreselijke ongeluk. Langzaam ontsproot zich een verhaal wat gebaseerd is op de werkelijkheid en overgoten met een laagje romantiek.


Patrice; De sympathieke Diana in haar gevangenis brak destijds menig hart. Het verdriet droop er vanaf, de sensatiepers zat er bovenop. Dit alles is in een mooi verhaal gegoten met dit boek als resultaat. Vanaf de eerste pagina is daar de herkenning, het meeleven en ontroering. De wanhopige honger naar liefde en een arm om haar heen en dan van een koude kermis thuiskomen. Nee, Diana had het allemaal heel anders gedacht. Van eetstoornissen tot depressie, alles maakt ze mee en maakt haar tot een zielig hoopje. Totdat ze Dodi leert kennen. Ze bloeit op en de wereld ziet haar gelukkig, voor het eerst in vele jaren. Iedereen gunt het haar ook, een publiek figuur dat zo geliefd is heeft de wereldbevolking in haar hand. Behalve het koningshuis…. Zou dit het moment zijn geweest waarop ‘Mission escape’ in werking werd gesteld?


Hilde; Het Koninklijk complot heeft twee verschillende kanten; de eerste, spannende kant met daarin de reconstructie van het leven van Diana en de uitvoering van Mission Escape. De tweede kant is het verhaal in het boek met een hoog jetset gehalte en mierzoete romantiek.


Patrice; Een ogenschijnlijk sprookjeshuwelijk dat zo is uitgemeten in de pers loopt op de klippen onder het toeziend oog van de gehele wereld. Het aandeel van de opdringerige paparazzi en het weg zien teren van een vrouw die duidelijk niet gelukkig leek te zijn veelbesproken en veroordeeld. En dan lees je dit boek…… De strijd, de onmacht en frustratie. Maar vooral de vermeende praktijken in het koningshuis, de nijd en afgunst. Onbegrijpelijk en wanstaltig. Maar het is en blijft vooral ook een roman. Een lekker boek wat je met tijden behoorlijk aan het denken zet.


Nancy; De laatste weken van haar leven heeft ze nu ook een relatie met Dodi. Voor hen part mag gans de wereld het weten wat niet weg neemt dat ze nu nog meer achtervolgd worden door de paparazzi. Zo een leven moeten leiden is gewoonweg niet meer menselijk. Het wordt er echt grimmiger op, ik zou absoluut niet meer haar willen ruilen hebben! Vanuit de Koninklijke familie volgt er ook een hevig protest want het kan immers niet dat de troonopvolger een stiefvader krijgt die islamitisch is.


Chester; Je krijgt een goed beeld van de hoofdpersonen en hun omgeving en het boek heeft een zeer levendig karakter. Dit wordt mede veroorzaakt door de, soms tot in detail gegeven, omschrijvingen van karakters en wat ze voelen of dragen. Nu begeef ik me op glad ijs als man, dat realiseer ik me terdege, maar ik vond de retoriek meer dan eens tè feminien. Dit is wellicht een bewuste (demografische) keuze geweest, maar ik kreeg meer dan eens een flashback van de oude Bouquet-romans van mijn moeder (ja..., die ik heb ik als kind weleens stiekem met rode oortjes zitten lezen, maar dat even tussen ons). Er werd wat afgesidderd en gebeefd van verlangen, mannelijkheden verdwenen een aantal keer in de diepte, oren en ogen werden gestreeld, er waren huidjes van fluweel, volmaakte borsten en liefde als warme deken.... De toon was regelmatig (mier)zoet. Hierdoor werd bijvoorbeeld de liefde tussen Diana en Dodi, naar mijn mening, ongeloofwaardig en plat. Binnen de hele scope van het verhaal bleef het acceptabel genoeg, maar de schrijfster halveert hiermee, in mijn beleving, wel haar lezersdoelgroep. Linda kiest ook voor duidelijke typeringen van de hoofdkarakters. Charles wordt weggezet als een harteloze, koude, onwrikbare persoonlijkheid. Diana is emotioneel zeer wispelturig, bij vlagen een oppervlakkig, verwend nest (zo kwam het op mij althans over), maar een zeer liefdevolle en warme persoonlijkheid en Dodi is een romantische mister perfect.


Nancy; In december 1995 geeft de Queen aan dat ze hun huwelijk moeten laten ontbinden. Op 12 juli 1996 laten Charles en Diana gezamenlijk weten dat ze het eens zijn over de officiële scheiding. De onderhandelingen hebben ruim een half jaar geduurd en op 28 augustus 1996 is de scheiding bekrachtigd door een speciale rechtbank in London. Ondertussen wordt er zeer hard gewerkt in Parijs en London om “Mission Escape” voor te bereiden. Deze bijeenkomsten volgen elkaar snel op. Gesprekken worden wederom op een hoger niveau gevoerd. En zoals we allemaal weten sterft Diana op samen met Dodi op 31 augustus 1997. De begrafenis is op 6 september 1997 en wordt wereldwijd bekeken. Diana werd begraven in Althorp, op een meer in het midden van het landgoed van de familie Spencer.


Beoordeling:


Patrice; Door dit boek te lezen krijg je een goede kijk op de feiten zoals ze er liggen, de vele onderzoeken en theorieën. Maar zeker ook steekt het gevoel de kop op van hoop. Je hoopt voor haar en Dodi dat de kern van dit verhaal, dat ze nog in leven zijn, klopt.


Chester; Koninklijk Complot heeft over de hele linie een vrij heldere en logische opbouw en werkt vakkundig naar de apotheose toe: het ongeluk. Als je op dat punt bent aanbeland is de spanning dusdanig opgebouwd dat je het boek bijna niet meer weg kunt leggen. Je wilt weten hoe het scenario zich uit gaat spelen (ook al weet je globaal natuurlijk wel hoe het afloopt). Linda heeft voldoende informatie achtergehouden om tot op het laatst met een aantal vraagtekens te blijven zitten over hoe ze ermee weg denken te komen. De nasleep van het ongeluk, de begrafenis, de verhuizing(en) van Dodi en Diana en het verloop van de overige betrokkenen wordt ook uitvoerig beschreven. Iets te uitvoerig misschien. Nadat de spanning van de apotheose was gebroken vond ik het nog een behoorlijk eind tot het slot van het boek. Ik realiseer me dat, met uitzondering van alles vanaf hoofdstuk 96, ook dit stukjes van de puzzel betrof, maar in de gekozen vorm (roman) leek het tempo uit het verhaal na het daadwerkelijke ongeluk. Dat had wat compacter gemogen.


Hilde; Of je de waarheid van Linda Udo nu gelooft of niet; Linda heeft een knap staaltje schrijfwerk afgegeven. Het boekt leest makkelijk weg door de korte hoofstukken en het vlotte taalgebruik. Daarnaast vindt je uitgebreide informatie achter in het boek over de feiten waarop het verhaal is gebaseerd met bronvermelding. Meer achtergrondinformatie is te vinden op de speciale website die voor dit boek in het leven is geroepen.


Patrice; Al jaren gonst het van de geruchten, eigenlijk vanaf dag een al. Opmerkelijke uitspraken van leden van het koningshuis, twijfelachtige zaken rondom het onderzoek. Het is nooit onomstotelijk vastgesteld dat het werkelijk Diana en Dodi waren die zijn omgekomen in die tunnel destijds. Nog steeds is het een veelbesproken ongeluk en nog steeds proef je de twijfel bij mensen. Of ze dit boek nu gelezen hebben of niet; er is sprake van veel tegenstrijdigheid onder de meningen. Het blijft gissen.


Nancy; Hoe alles tot stand is gekomen en gepland voor “Mission Escape” laat ik aan de lezer over om dit te lezen, dit omdat de lezer zelf alles moet kunnen overwegen of het waarheid is of niet. Ik zelf weet nog altijd niet goed hoe ik dit alles moet omvatten, ik kom er gewoonweg niet uit, er zijn verschillende dingen die mij doen twijfelen. Hoe verder ik in het boek kwam hoe emotioneler het ook werd voor mij. Mocht dit waarheid zijn dan wens ik beiden nog een zeer gelukkig leven toe en ik denk ook dat we zeker en vast zullen begrijpen waarom ze dit gedaan heeft.


Hilde; Ook al is het ongeluk ruim 14 jaar geleden gebeurd, op menig verjaarspartijtje of borrel blijft de mysterieuze dood van Diana Spencer een geliefd gespreksonderwerp. Ze leeft, wel of niet lijfelijk, nog steeds onder het volk. De meningen zijn sterk verdeeld over wat de waarheid is. Linda Udo brengt ons wederom met haar boek Koninklijk complot aan het twijfelen over de waarheid.


Chester; Koninklijk Complot is een verhaal dat veel vraagtekens opwerpt en wat op vele feestjes een ideaal onderwerp van gesprek kan zijn. Wat als? Stel nou dat! Linda Udo maakt het in haar roman erg plausibel dat er sprake is van een complot waarbij binnen de hoogste regionen van Groot-Brittannië hoog spel is gespeeld om Princes Diana van het wereldtoneel te laten verdwijnen. Er zijn veel onduidelijkheden en eigenaardigheden rondom het ongeluk in de tunnel, de mysterieuze uitspraken die gedaan zijn door Diana, Charles en andere betrokkenen en getuigen. Waarom deed de ambulance er zo lang over om bij het ziekenhuis te komen? Waarom waren alle camera's uitgeschakeld? Waarom schreef Diana dat Charles haar iets wilde aandoen? Iets met de remmen van haar auto? Waarom feliciteerde Charles de art in de rouwkamer? Het geeft genoeg stof tot nadenken en het is zeker niet ongeloofwaardig. In dit verhaal komen Diana en Dodi er levend van af. Maar waarom al die moeite vanuit het Koningshuis? Waarom niet gewoon een perfect gemaskeerde aanslag, waarbij het beschreven complot een van de rookgordijnen is in het geheel? Ik denk er het mijne van, hetgeen weer afwijkt van de theorie van Linda Udo, maar het is absoluut haar verdienste dat ze de mensen kritisch laat kijken naar de hele gang van zaken rondom Diana's dood. Een gedegen feitelijk verslag, mooi verpakt in een zeer leesbaar verhaal.


Nancy; Linda heeft bewust voor een romanvorm gekozen voor dit boek omdat ze de op die manier haar inzichten kan overbrengen aan de lezers. Ze heeft voor dit boek 17 jaar research gedaan en dat is er goed aan te merken als je het boek leest. Ze vindt het ook niet goed dat mensen er vanuit gegaan zijn dat ze vermoord zouden zijn, dit wil Linda met dit boek ontkrachten. Voor haar zijn er heel veel feiten die een andere richting uitwijzen.


Chester; Het is niet eenvoudig om zoveel feitelijke informatie terug te brengen tot een dergelijk 'compact' boek. Simpelweg omdat je deze niet kunt verzinnen. Deze moet je, voor de volledigheid, gebruiken. Daar komt bij dat de hoofdpersonen en alle berichtgeving rondom deze karakters bij veel lezers nog in de herinnering zitten. Om dan alles nog te lijmen met fictie is een uitzonderlijke prestatie. Hoewel het boek een goede opbouw kent, haperde het bij vlagen qua toonzetting. Hoofdstuk 11 bijvoorbeeld leek op zichzelf te staan, wat afstandelijker en gehaast. Het viel mij op als een stijlbreuk. Het absolute slot van het boek, vanaf hoofdstuk 96, vond ik verbijsterend. En dat bedoel ik helaas niet positief. Het heeft naar mijn mening totaal geen toegevoegde waarde voor het boek.


Hilde; Koninklijk Complot is een goed onderbouwd verhaal geworden met de nodige spanning rondom de reconstructie. Bij de tweede verhaallijn, de aanwezige roman in het boek is er sprake van een licht Bouquet-reeks gehalte. Deze gegevens samen gietend in één cijfer; 3,5 ster.


Chester; Na de lezer uitvoerig ervan overtuigd te hebben dat Diana vast zit in een onmogelijk leven en hierdoor sympathie heeft gekweekt voor een scenario als 'Mission Escape' als enige mogelijkheid voor zo'n fantastische, maar ongelukkige vrouw om te ontsnappen met de liefde van haar leven, schrijft de auteur zich roekeloos in het verhaal. De uitkomst van het gesprek tussen Diana en Linda, waarbij Diana beseft dat ze ontmaskerd is, heb ik zojuist gelezen. Sterker nog, ik ben bezig met de afronding van de recensie hiervan. De enige conclusie die ik kan trekken na het lezen van de laatste bladzijden is dat de auteur uiteindelijk geen haar beter is dan de paparazzi. Dat is jammer. Iemand met zoveel toewijding verdient beter. Wat mij betreft worden die laatste hoofdstukken in de herdruk eruit gelaten. Een zeer knappe prestatie om van zoveel informatie zo'n onderhoudend verhaal te maken. Spijtig van het slot. Dit zorgt ervoor dat ik het boek 'slechts' 3 sterren geef".


Nancy; Ik vind het gewoonweg zeer goed en oh zo vlot geschreven en ik hoop dat Linda gelijk heeft. Ik ben zoals eerder gezegd er nog altijd niet uit en ik denk dat dit me nog een hele tijd zal bezig houden of het waarheid is of niet. Dit is een boek dat je gewoonweg niet loslaat, ook al heb je het een paar dagen eerder uitgelezen. Dit doet echt iets met je, het is gewoon zo heftig dat het je niet loslaat en ook waar je over blijft nadenken. Ik vind het een zeer goed boek en Linda is zeker in haar opzet geslaagd om met dit boek debatten te beginnen over het hoe en wat. Ik geef dit boek 4 ****


Patrice; “Koninklijk Complot” is een boek dat je niet gemakkelijk loslaat. Het is op een dusdanige manier, prettig, geschreven dat je blijft lezen. Je gaat het voorgestelde scenario serieus in overweging nemen. De mogelijkheid dat dit alles, weliswaar in romanvorm gegoten, de waarheid zou kunnen zijn of zou benaderen is bizar. Aan de ene kant is het haast onvoorstelbaar natuurlijk maar wanhoop drijft mensen tot rare acties. Wellicht is ‘Mission escape’ er daar eentje van. Who knows? 4 ****

Geconcludeerd mag worden dat de lezers veelvuldig aan het gesprek zijn gezet met dit boek. De ´oh´s´ en de ´ah´s´ waren veelvuldig aanwezig en er waren toch behoorlijk wat vragen en twijfels in deze zaak die ook bij hen naar boven kwamen. Punten van kritiek, maar ook lovend, verschillende smaken en belevingen. Een compliment voor de schrijfstijl en het leesplezier. Linda heeft met dit boek een gegarandeerd gespreksonderwerp neergezet waar je het nooit over eens gaat worden, zoveel is zeker! Als de lezers het ergens over eens waren dan is het wel dit; wil je een boek lezen dat de gemoederen bezig houdt, dan zou je dit eens kunnen lezen!


De cover scoort een 7,3 gemiddeld en het boek krijgt een waardering van 4 sterren ( 3 - 3,5 - 4 - 4 - naar boven afgerond). Hiermee scoort Linda Udo een 'goed' met "Koninklijk Complot" bij dit lezerspanel van De Perfecte Buren.

Geen opmerkingen: