zaterdag 13 december 2014

'Niets bijzonders' - Paul Mennes door Paul

Toen ik verleden week in de bibliotheek het betreffende boek in mijn handen had, stond op zowat 2 meter van mij een ongeveer 40-jarige man, die meer belangstelling leek te tonen voor mij en het boek, dan voor zijn eigen aanwinst. Toen ik het besloot mee te nemen, vroeg hij plotseling : "Hebt u al meer gelezen van hem ?" waarop ik negatief moest antwoorden. Zijn laatste woorden waren : "Nou, veel geluk dan", waarna hij zijn weg vervolgde. Het had een teken aan de wand kunnen zijn, maar als Andy Warhol op de cover wordt vernoemd, is mijn nieuwsgierigheid nu eenmaal gewekt ! En eerlijk : "Niets bijzonders" is een leuke titel en ik had al wel gehoord van de schrijver, Paul Mennes.

In 't kort : Kasper Lazarus, een Belgische schrijver, mag 2 maanden verblijven in Pittsburgh, Pennsylvania om aan zjn boek te werken. Daar dwaalt een man rond die beweert Andy Warhol te zijn en wordt er inmiddels eveneens een nieuwe Batmanfilm opgenomen. Lazarus noteert om bijna alles opnieuw te schrappen. Ten prooi aan twijfel zoekt hij inspiratie in het Warholmuseum.


Voor alle duidelijkheid : Warhol had een droom om een eigen show te hebben, die hij de 'Nothing Special' show zou noemen, vandaar de titel van het boek. En wat keek ik uit naar de bedoeling achter zijn werken, de samenwerking met 'The Velvert Underground' (met o.a. Lou Reed, John Cale, Nico en 'Moe' Tucker, hun gezamelijke tour onder de titel 'The Exploding Plastic Inevitable', enz...maar helaas, niets van dat alles. Wat krijgen we dan wél voorgeschoteld ? Vanzelfsprekend wel voorvallen in Warhol's 'The Factory', zijn bijna-dood ervaring nadat hij werd neergeschoten door Valerie Solanas voor een verdwenen script, wat benamingen van zijn films en acteurs/actrices (zoals de transgender Candy Darling), enz... Buiten Andy Warhol spreken ook Kasper zelf, Dokter Paul Morgenstern, Nico, The Joker en nog wat personen tot ons. En er is eveneens 'The Talking Dead' : een facebookpagina voor en door overleden beroemdheden waarvan Drella (Andy Warhol) de beheerder is. 


Is het een goed boek ? Wel, enige achtergrondinformatie over Andy Warhol zou inderdaad wel helpen, maar de vaart zit er wel degelijk in. Absurdisme ? Verbazing ? Humor ? Yep, allemaal aanwezig...en 140 pagina's van dit soort geschrijf lust ik wel ! Of het een boek voor de grote massa is, betwijfel ik ten zeerste, maar eens proberen kan geen kwaad ! Toch? 


Nog één opmerking : in 1990 namen 2 ex-leden van 'The Velvet Underground' (Lou Reed en John Cale) "Songs for Drella" op, een cd met nummers opgedragen aan Warhol ! Zeker toch eens even luisteren naar één van de nummers !
http://youtu.be/5FBvP8o35CA


Paul Smeyers

Geen opmerkingen: