dinsdag 9 december 2014

"REVIVAL" - Stephen King door Paul

Genre; Thriller
Uitgever; Luitingh-Sijthoff
ISBN; 9789024566341
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 368
Uitgave; november 2014

Het laatste boek van Stephen King heet 'Revival'. Maar is dat nieuwe boek ook meteen de 'Revival' van King zélf ?
Want je zal verdorie in de jaren '70, '80 of '90 van de vorige eeuw maar geboren zijn in Castle Rock, Salem, Bangor, of één van de andere vele steden en dorpen die de Amerikaanse Staat Maine rijk is ! Immers, in die tijd werden de plaatselijke inwoners met de regelmaat van de klok jaarlijks vergast op (o.a.) wraakzuchtige helderziende meisjes, levende auto's met slechte bedoelingen, verschrikkelijk woedende honden, moordende clowns, vampieren, meisjes die met hun ogen de boel in de fik konden zetten, een nieuwe winkel waar je écht alles kon verkrijgen, maar die blijkbaar werd uitgebaat door de duivel zelf en meer van dat fraais. Je zou voor minder verhuizen, maar de inwoners lieten zich niet verjagen...en terecht ! Want enkele jaren later in de 21e eeuw werd het stil in Maine...heel stil...véél te stil. Ach, er waren nog wel eens wat kleine problemen met hun mobieltjes, een dorp werd een tijdlang van de buitenwereld afgeschermd door een soort glazen koepel, er werden wat geesten gezien in een plaatselijk pretpark of een man die met een Mercedes op een groep mensen inreed, maar dat waren zelfs niets meer dan kanttekeningen tegenover wat ze vroeger kregen te verwerken...Tot de komst van predikant Charles Jacobs !!

In 't kort : op zijn 6e jaar maakt de kleine Jamie Morton kennis met hun nieuwe predikant, de nog jonge Charles Jacobs, zijn echtgenote Patsy en hun zoontje Morrie en al snel krijgen ze een hechte band, vanwege Jacobs' 3 liefdes : god, zijn gezin en elektriciteit. Maar enkele jaren later, na een tragisch ongeval en een laatste 'verschrikkelijke preek', verdwijnt Jacobs uit Jamie's leven. Decennia later leeft de zwaar verslaafde Jamie een Rock & Roll leven op weg naar het graf. Maar dan komt hij opnieuw Charles Jacobs tegen en ditmaal met verstrekkende gevolgen voor beiden, wat hun uiteindelijk zal brengen tot een pact dat zelfs de duivel niet zou afsluiten ! 

In tegenstelling tot het King-onwaardige "Mr. Mercedes", weet je al vanaf de eerste pagina dat het goed zit. Je voelt gewoon aan dat er iets 'strafs' te gebeuren staat...en ditmaal stelt King absoluut niet teleur ! Opnieuw neemt King zijn tijd om het verhaal op gang te laten komen, net als in zijn beste werken. Het plot is erg goed bedacht en de personages en omgevingen mooi beschreven. En als vanzelfsprekend spelen eerste liefdes, familiebanden en vriendschappen opnieuw een belangrijke rol. Maar wat nog veel belangrijker is : we mogen opnieuw angst hebben ! Ditmaal laat de 'King' van de horror je niet los tot op het einde...en dan nog ! Het boek zindert na en hoelang is dàt geleden ? 

Dus aan alle twijfelaars (die ikzelf heb opgeroepen enkele dagen geleden): het twijfelen is voorbij ! King is back...en hoe !! Het is weer een pak ongezelliger geworden in Maine...De verhuiswagens voor de plaatselijke inwoners staan opnieuw klaar !!

Paul Smeyers

Geen opmerkingen: