donderdag 4 december 2014

'Sfinx zonder gezicht' - Bavo Dhooge door Paul

Genre;Thriller
Uitgever; Borgerhoff en Lamberigts
ISBN;9789099314703
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 240
Uitgave; 9 oktober 2014

"Sfinx zonder gezicht" van de geweldige Bavo Dhooge : “Good morning, Mister Phelps. The man you’re looking at is….”
Voor mijn generatie (40 – 60 jaar) betekende dit steeds het begin van alweer een geweldige aflevering op zaterdagavond van ‘Mission Impossible’, lang voordat Brian De Palma besloot in de eerste M:I film een verrader te maken van diezelfde Jim Phelps en hem te vervangen door ene Ethan Hunt ! En precies dààr moest ik aan denken bij het lezen van de cover van de nieuwe thriller van Bavo Dhooge : “Sfinx zonder gezicht”.
Met deze ‘Sfinx’ start Bavo een nieuwe serie rond een undercoveragent die zich steeds moet inleven in een nieuw en ander (gevaarlijk) milieu. In dit eerste deel krijgt hij de opdracht om een mysterieuze moord op te lossen in de Belgische Ambassade te Parijs. En daarvoor neemt hij ditmaal de identiteit aan van de privé-leraar van de zoon des huizes. Deze 14-jarige knul gedraagt zich wel heel vreemd…maar hij is niet de enige !
Het boek begint, net als bij ‘Bond’ films, met het einde van een vorige opdracht, die echter deze keer op een sisser afloopt. En meteen krijgt hij dus de nieuwe opdracht toegespeeld. Uit veel van Bavo’s boeken blijkt zijn liefde voor films en dat is in dit boek zeker niet anders ! Was hij geen schitterend schrijver geworden, wachtte hem zeker een grootse carrière als scenarist of regisseur !
Dus ook nu krijgen we weer te maken met een méér dan geweldige thriller, weliswaar zonder de door mij zeer gesmaakte ‘Dhooge-humor’, maar wél als een fantastische ode aan de filmwereld ! Een mooi stukje Hitchcock, gepresenteerd op een bedje van zalige De Palma. Erg mooi afgewerkt met een vleugje Polanski, een snuifje Friedkin, overgoten met een flinke geut Gregory Hoblit, gemaakt van een prachtige en verse William Diehl!
Erg knap zijn de ‘cliffhangers’ waarmee elk hoofdstuk stopt, alsof een nieuwe spoel moet worden opgezet…maar in dit geval wil én moet je doorlezen om het antwoord, de actie, het vervolg meteen te weten ! En inmiddels kijkt wijlen Koning Boudewijn toe…en ziet dat het goed is ! Vanzelfsprekend hoeft U de hogervermelde regisseurs niet te kennen om volop te genieten van een op eenzame hoogte staande thriller…maar een beetje filmliefhebber zal er ongetwijfeld de juiste films aan kleven !
Dus, beste lezers, geen gruwel, geen humor…maar een thriller waar menig Vlaamse (en buitenlandse) schrijver zijn rechterhand voor zou geven !
Deel 2 heet : ‘De sprint naar de finish’…maar dàt was het eerste deel van deze serie voor mij ook al ! Het bewijst nogmaals het unieke van Bavo Dhooge en onthoud nog snel : er zullen nog véél thrillers moeten geschreven worden voor dit geweldige boek wordt overtroffen….want deze recensie vernietigt zichzelf binnen 5 seconden !
Good luck, readers !!


Paul Smeyers

Geen opmerkingen: