woensdag 3 december 2014

'Showtime' - Bavo Dhooge door Paul

Oh man, wat had ik vroeger een hekel aan een circus ! Er gebeurde daar niks : geen olifant die zijn poot iets te snel neer zette, geen leeuw die besloot zijn bek wat vroeger te sluiten, geen messenact waar het meisje van dienst eens niet met een stomme grijns terug werd losgemaakt van het draaiende wiel, maar weg gedragen...En wat ik met de witte clown zijn eeuwige klarinet wilde doen, laat ik aan uw verbeelding over ! Tot ik begin jaren 2000 het 'Jim Rose Circus' ontdekte : ze waren met zijn vijven en deden trucks zoals scheermesjes inslikken, het hoofd in glasscherven duwen, schorpioenen eten, jongleren met kettingzagen, allerlei gewrichten uit de kom halen om door een tennisracket te kruipen of verschillende metalen voorwerpen, vastgemaakt aan tot de verbeelding sprekende lichaamsdelen (tepels, penis, enz...) laten ronddraaien ! Fun alom dus...en laat nu nèt dat Jim Rose Circus een belangrijke rol spelen in "Showtime" van Bavo Dhooge !
In 't kort : tijdens de Gentse feesten wordt namelijk in datzelfde Jim Rose circus een afgehakte hand gevonden met daarnaast de vergunning van privédetective Pat Somers. Deze enigszins wereldvreemde Somers krijgt 48 uur om de zaak op te lossen. Inmiddels worden ook andere lichaamsdelen gevonden, steeds met een verwijzing naar diezelfde Pat Somers. Wie probeert hem erbij te lappen...of is er toch meer aan de hand ? En terwijl Somers uit de klauwen van de politie tracht te blijven, moet hij zorgen zichzelf van elke blaam te zuiveren. Maar dat lijkt moeilijker dan gedacht...Zeker met inspecteur Bonte van de Gentse politie op je hielen !
"Showtime" maakt deel uit van een serie over de detective Pat Somers, alleenstaand met zijn aan sex en de prentjes uit de 'Woef' verslaafde hond Duke. Somers deed me regelmatig denken aan Bruce Robertson, de "Smeris" uit het gelijknamige boek van Irvine Welsh. En indien 'Showtime' zich niet zou afspelen in Gent, was zonder meer 'Twin Peaks' in de Staat Washington the place to be ! Of wat vinden jullie van een begrafenisondernemer die zijn kisten uittest om er dan in slaap te vallen ? Of het belang van het graf van de grote John Massis ? Zoals in de beste boeken van Dhooge wandelen hier spanning en humor opnieuw fijntjes hand in hand doorheen het ganse boek. Pat Somers en ondergetekende hebben dezelfde initialen (die trouwens ook hun belang hebben) en voorliefde voor de schitterende film "Freaks" uit 1932 van Tod Browning (kijken is de boodschap !), maar daar eindigt het zowat : hij is een Jazz-liefhebber én ongetrouwde vader-in-spé ! Maar het boek is alweer Dhooge pur sang en het einde absoluut groots ge- en bevonden !! En "Smeris", "Freaks" of "Twin Peaks" : je kan slechtere voorbeelden aanhalen ! Het boek is iets ouder (2006), dus je zal even moeten zoeken : leen het uit, koop het of desnoods : steel het ! Je zal het je geen letter beklagen : alweer formidabel !!


Paul Smeyers

Geen opmerkingen: