zaterdag 6 december 2014

'Tunis' - René van Rijckevorsel, gelezen door Coenraad

5*****
Genre: Thriller
Uitgever; Cargo
ISBN; 9789023488200
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 346
Uitgave; 1 oktober 2014


27 februari 1991 de laatste dag van de eerste golfoorlog Jan Willem Bouwan een 40 jarige topdiplomaat wordt doodgeschoten in Tunis. Fiona Duijnwyck was destijds als één van de eerste aanwezig op de plek van de moord . Nu 20 jaar later is de ze moord tot grote frustatie van Fiona nog steeds niet opgelost. Fiona ontvangt een geheimzinnig telefoontje van Abdallah Ben Yaya een Tunesische oud minister die bekend stond om zijn brute en gruwelijke optreden destijds. Nu zit hij in een asielzoekerscentrum in Ter Apel Groningen waar hij asiel heeft aangevraagd. Als Fiona bij hem op bezoek gaat wordt hij plotseling vermoord en op haar wordt ook geschoten. Wat heeft dit allemaal te beteken en dan besluit ze ondanks de angst die ze heeft naar Tunis af te reizen en op onderzoek te gaan en de waarheid boven tafel te krijgen . Ze ontdekt daar geheimen en langzaam wordt het allemaal duidelijk met alle gevolgen vandien......
Als Fiona neemt René je mee naar een land van nu en laat je direct ook met haar gedachten teruggaan naar 1991. René heeft in zijn debuut erg gelet op de details zoals de luxe , dure merken en weelde die in de wereld van diplomaten heel normaal is .Vlot geschreven en met een spanning die je regelmatig je adem doet inhouden . Situaties worden beschreven of je er zelf middenin zit. Vanaf het begin wordt er goed gewerkt aan het plot en er wordt niets aan het toeval overgelaten. Regelmatig wordt je als lezer getrakteerd op een wending waar je dan ook afvraagd wat heeft dit met het verhaal te maken en wat wordt er ontdekt om deze oude moord op te lossen. Aan de andere kant laat René zien dat BuZa of in de diplotentermen te blijven Beezet dingen in de doofpot wilt stoppen om hun eigen hachje te redden.
René van Rijckevorsel heeft met dit boek een ijzersterk debuut neergezet die vraagt om verfilmd te worden. Ik ben ook zeer benieuwd naar zijn volgend boek.

Coenraad De Kat

Geen opmerkingen: