zaterdag 6 december 2014

“Zonden van een minnares” - Diverse auteurs

DE OPBRENGSTEN VAN DEZE VERHALENBUNDEL WORDEN GEDONEERD AAN EEN ZEER BELANGRIJK ONDERZOEK NAAR BORSTKANKER.

We hebben allemaal wel eens gehoord, of zijn getuige geweest van de klassieke 'Love Triangle'. Het speelt in veel bekende tv shows als The Vampire Diaries, waar Damon en Stefan vechten om Elena. En we mogen de spannende driehoeksverhouding tussen Bella, Edward en Jacob in The Twilight Saga niet vergeten. Maar deze ingewikkelde relaties zijn niet alleen voor vampiers.
In Zonden van een minnares nemen zevenentwintig auteurs je mee in het leven van een minnares. Wanhoop en eenzaamheid van het bekrompen wereldje waarin haar bestaan zich afspeelt. Wordt ze radeloos? Verlangt ze naar bitterzoete wraak? Is ze geobsedeerd van haar (ex)minnaar? Wordt de affaire hen fataal?

Zonden van een minnares verbijstert. Een thriller-bundel die schokt!

Met bijdragen van;
Roos Boum, Debora Degreef, Bella Makatini, Femke Bakker, Anneke van de Laar, Mirjam Hildebrand, Joyce Rookhuizen, Evelien Siersema, Marloes Vrijdag, Sylvia Peters, Karin Bisschops, Astrid Marijn, William Wilson, Walter van Dijk, Bert Kobus, Eugene Ammann, Oscar Spaans, Gert-Jan van den Bemd, Soraya van Kooij, Paula Reitsma, Bjorn ter Horst, Ingrid Wimpel, Johan van de Velde, Ysbrand Drost, Elena Machetti, Inge Moons en Suzanne Slotboom.

Door je in te schrijven voor een schrijfwedstrijd maakte je als auteur kans dat jouw verhaal in deze bundel zou worden opgenomen. In eerste instantie ging het om 24 verhalen maar uiteindelijk is er voor gekozen dat er 3 bonusverhalen werden toegevoegd.
Vreemd gaan, daarover gaat deze bundel. Alle verhalen zijn ondanks hetzelfde onderwerp toch wel heel anders geworden dan ik aanvankelijk dacht. Sommige verhalen zijn spannend van opzet, een ander weer vanuit een onverwachte hoek. Maar hoeveel korte verhalen kunnen worden bedacht over vreemdgaan? In ieder geval 27. Het feit dat de opbrengst van deze bundel gedoneerd gaat worden aan onderzoek naar borstkanker zou iedere vrouw moeten verleiden tot de aankoop van dit boek. Het feit dat het 27 thrillers bevat is voor mij dé reden dit boek te gaan lezen, een kolfje naar mijn hand.
Het boek begint meteen goed met een filosofische en pakkende quote van Marquis De Sade (1740-1814)

“No lover, if he be of good faith, and sincere, will deny he would prefer to see his mistress dead than unfaithful.”

Ieder verhaal gaat heeft vaste ingrediënten; de man en zijn minnares. Niet perse in die volgorde. De macht maar ook onmacht die zij ervaart in een relatie met een gehuwde man. Soms lijkt het wel gemakkelijk, geen lasten maar wel de lusten. Maar toch valt het niet altijd mee om een, getrouwde/bezette, man te delen met een andere vrouw. Je wordt als minnares niet erkend als ‘de vrouw van…’ je hebt geen enkel recht op hem, je moet het hebben van de gestolen uurtjes en dus is er ook sprake van een zekere eenzaamheid, vooral als je meer van de desbetreffende man wilt dan die paar uur per week of maand. Maar wát als je daar geen genoegen meer mee neemt, kán nemen? Wat als je zwanger raakt van zijn kind? En wát als zijn vrouw weet van jouw bestaan? Wát dan?
27 korte verhalen en 27 minnaressen. Het ene verhaal sterker dan het ander, soms ongeloofwaardig maar wel grappig. Verdriet en lust gaan gepaard met verliefdheid en frustratie. Ineens dat spannend verhaal waarin de rollen worden omgedraaid, waarin de man de macht neemt en ……..

Je moet het zelf maar gaan lezen, dan weet je snel genoeg. De schrijfstijl is los, leest lekker. Het boek staat garant voor een aantal uurtjes leesplezier. Wellicht voor een enkele lezeres een feest der herkenning. Als verliefde, verloofde of getrouwde vrouw hoop je er niet mee te maken te krijgen, althans dat jij degene bent die bedonderd wordt. En tja, als jij ervoor kiest  ‘de andere vrouw’ te zijn, dat je de jacht opent op een man die niet meer op de markt is, wellicht dat dit boek nog wat ideetjes voor je in petto heeft.

Voor de liefhebbers van boeken van Noort, Lydia Rood en andere, licht erotisch getinte, verhalen is dit boek een aanrader! Maar de belofte op de flaptekst Zonden van een minnares verbijstert. Een thriller-bundel die schokt!, nee dat kan deze lezer niet bevestigen.

Patrice
***

Geen opmerkingen: