maandag 19 januari 2015

'De kortste nacht' - René Appel, gelezen door Charles

Genre; Literaire thriller
Uitgever; Ambo|Anthos
ISBN;9789026329234
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 264
Uitgave; november 2014
In de nieuwste thriller “De kortste nacht” van de gerenommeerde auteur René Appel is de hoofdrol weggelegd voor Rob Koolwijk. Hij leidt met echtgenote Tensy en hun drie kinderen Cindy, Jeffrey en Mitchell een tamelijk onbezorgd leven. Als bedrijfsleider van café-restaurant-disco The Bubble, eigendom van zijn schoonouders, heeft Rob wel te maken met opkomende zorgen door teruglopende omzet. Dan kruist zijn oude schoolvriend Edwin Basthoven ineens zijn pad via een bizar verlopende afspraak bij een café op een troosteloze en verlaten plek.

Deze Edwin is op de hoogte van een dramatische gebeurtenis uit hun gezamenlijke schooltijd waarbij de zus van Tensy betrokken was. Edwin blijkt zeer nare kanten te hebben en probeert Rob en Tensy op intimiderende wijze mee te trekken in duistere zaken. De rechterhand van Rob genaamd Ivan Kratsjov, bepaald geen gezellige jongen maar mak als een lammetje aan de leiband van Edwin, verschijnt op het toneel. Het wordt Rob al snel duidelijk dat Edwin zich bezig houdt met criminele activiteiten en daarbij geweld niet schuwt.
Rechercheurs Paul van Eerenbeemt en Erik Lieshout zijn al lange tijd doende de activiteiten van Edwin in beeld te krijgen hetgeen uiterst moeizaam verloopt. Totdat………
Als zo vaak heeft René Appel een actueel maatschappelijk thema als startpunt genomen voor een prettig leesbare thriller. Met kleine middelen weet hij weer een boeiende plot neer te zetten. Het taalgebruik van Appel is zoals altijd voorbeeldig wat voor een professioneel taalwetenschapper vanzelfsprekend lijkt te zijn.
De karakters worden mooi ontwikkeld en ook de omstandigheden en gebeurtenissen worden even gemakkelijk en minutieus als beeldend beschreven.
Critici van René Appel zijn wel eens van mening dat de echte spanning in zijn thrillers ontbreekt. Het is echter de vraag of dat erg is. “De kortste nacht” staat zeker niet bol van de spanning, maar de boeken van Appel zijn dan ook veelal psychologische thrillers waarin voortdurende spanning en harde actie niet de kern vormen.

In zijn genre is René Appel een topper. Ook zijn nieuwste boek is zeer lezenswaardig en waarborgt de lezer een behoorlijk aantal echt ontspannen leesuren.
Het boek krijgt vier sterren.

Charles

Geen opmerkingen: