woensdag 14 januari 2015

´Duister oord´ - Steve Mosby, gelezen door Paul

Genre; Thriller
Uitgever; A.W.Bruna
ISBN; 9789400502086
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 320
Uitgave; november 2014

Echt gebeurd, vanwege zelf gezien: tijdens een quiz op televisie voor personen tussen 16-18 jaar op een Nederlandse omroep, stelt de presentator aan een vrouwelijke deelneemster de volgende vraag: "Hoeveel eieren gaan er in een dozijn?" Het meisje denkt even na en retourneert met de vraag: "Bedoelt U in een klein of een groot doosje?". Toen de zaal (en ikzelf) wat bedaard waren, antwoordde de presentator dat dit op deze vraag geen enkele invloed had. Het wicht dacht opnieuw na en antwoordde toen: '13' ! En terwijl ikzelf zowat van mijn stel donderde van van het lachen, hoorde ik haar nog zeggen: "Maar ze zeggen toch: 13 eieren in een dozijn, niet ?".
En probeer dààr maar eens een speld tussen te krijgen! Ik moest aan dit voorval van enkele jaren geleden denken, na de eerste pagina's van "Duister Oord" van Steve Mosby. En niet zonder reden: een enigszins arrogante en norse (vrouwelijke) detective? Check! Een mannelijke assistent op een wel zeer verre achtergrond? Check! Een barse hoofdinspecteur die voortdurend zijn rechercheurs op het matje roept? Check! Maar geen nood: leest u vooral door!
In 't kort: Detective Zoe Dolan en haar assistent Cris zitten achter de 'Creeper' aan: een stalker die in de huizen van vrouwen inbreekt, ze verkracht en mishandelt. Hij wordt steeds gewelddadiger, tot er een eerste dode valt. Totdat vrijwilligster Jane Webster bij een telefonische hulpdienst een bericht krijgt van de dader dat hij van deze vrouwen houdt, maar dat de liefde altijd eindigt in bloed. En, hoewel tegen de regels in, meldt ze het toch en Zoe hoopt dat dit wel eens de doorbraak zou kunnen zijn in deze gruwelijke zaak. Maar is dat zo? En wat heeft een ordinaire burenruzie met deze zaak te maken? Zoe moet zich zo snel mogelijk door deze doolhof van feiten zien te ploeteren, terwijl ze zelf lijdt aan nachtmerries over het verleden en de toekomst! En vooral: is er wel een 'monster'?
Het eerste deel van het boek lijkt inderdaad te komen uit een eierdoosje XX-Large. Maar tegen de helft neemt het plots een onverwachte 'twist', wat het boek plots een stuk spannender en intrigerender maakt! Het einde is onverwacht en zelfs de epiloog heeft nog een verrassing in petto! Jammer dat de personages zo stereotiep zijn...Jullie zullen zonder twijfel - als liefhebbers van thrillers - al meermaals zulke personages zijn tegengekomen. Maar laat dàt het plezier niet vergallen: het plot is té goed gevonden om het naast je te leggen. Als niet zo'n liefhebber van het genre, was dit mijn eerste boek van Steven Mosby, maar één ding is zeker: er zullen er nog volgen te gelegener tijd !
Want - en da's natuurlijk subjectief - ik hou van eieren...en zeker als ze dan toch niet uit een doosje van 13 komen! Voor de liefhebbers van het genre: absolute aanrader!!
Paul Smeyers

Geen opmerkingen: