vrijdag 30 januari 2015

Groepsrecensie "Mara" – Sterre Carron

Genre; Thriller

Uitgever; NAU (Nederlandse Auteurs Uitgeverij)
ISBN; 9789491535307
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 367
Uitgave; september 2013

Moord, verminking, dubbellevens, het vernietigende middel antrax, een lang bewaard geheim, zoete wraak en een gevaarlijke sekte in Zwitserland zijn de ingrediënten van de meeslepende thriller ´Mara´. Op een herfstdag wordt het rustige leven van de inwoners van Mechelen opgeschrikt door een moord op een jonge vrouw in een hotel op de Vismarkt. Rani Diaz, de temperamentvolle hoofdinspecteur moordzaken, en haar team worden op de zaak gezet. Het bewijsmateriaal wijst al snel in de richting van een minnaar. Enkele dagen later wordt Kathirah Al Saadi door haar vriendin Sierra Capaldi gruwelijk verminkt aangetroffen. Sierra draagt al zestien jaar een geheim met zich mee, waarvan ze niet had gedacht dat iemand ervan op de hoogte was. Als er al een bindende factor tussen de slachtoffers is, wat probeert de moordenaar dan duidelijk te maken? En wie speelt er een duivels spel en verleidt mensen om zich over te geven aan hun driften?


Dit is de eerste groepsrecensie uit een serie. Alle drie de delen, tot nu toe verschenen uit de Rani Diaz reeks, zijn door deze lezers gelezen en gerecenseerd. 'Tirtha' en 'Matsya' volgen binnenkort.

Lezers; Cindy, Ingrid en Patrice
Groepsrecensie is samengesteld door Patrice (team DPB)
Recensiemateriaal beschikbaar gesteld door NAU middels een verlotingsactie op Facebook, waarvoor onze hartelijke dank.

Cover;

Cindy; De cover verdient 10 op 10, het toont de skyline van Mechelen met de mooie Romboutstoren, een donkere dreigende achtergrond en een bebloed mes boven een jonge dame… Dit boek zou ik zeker meenemen mocht ik het zien liggen!

Ingrid; Mara is het eerste deel in de Rani Diaz-reeks. Een mooie blauwe cover met op de achtergrond Mechelse gebouwen omdat de verhalen zich voornamelijk in Mechelen (België) afspelen. Daarbovenop een dode vrouw en een man met een bebloed mes in zijn hand. Mooie maar niet speciale cover die toch wel de aandacht weet te trekken.

Patrice;  Een mooie kleur (ijskoud)-blauw valt meteen op. De gevels van een onmiskenbaar oud stadscentrum, uit het verhaal wordt duidelijk dat het Mechelen is?, is erg mooi. Het bloedend mes is veelzeggend, jammer alleen dat er op de vrouw geen bloedsporen zichtbaar zijn. Gezien de hoeveelheid bloed op het mes zou er in ieder geval iets te zien moeten zijn. Een  6.

Samenvatting;

Cindy; De stad van de Maneblussers – Mechelen- en nabije omgeving is het decor van een reeks brutale moorden, angstwekkende achtervolgingen en beklemmende stalking bij verschillende personages.

Patrice; Rani is een fanatiek inspecteur bij politie. Ze is eigenzinnig, eigenwijs en intuïtief. Iets wat haar niet bij iedereen even populair maakt. Ze zit daar niet mee, zolang ze haar werk kan doen en zaken waaraan ze werkt kan oplossen. Ook privé heeft ze nogal het een en ander voor haar kiezen gekregen. In haar jeugd heeft iets plaatsgevonden dat scherpe littekens heeft achtergelaten én daarbij nu de voogdij van haar zusje Romy. Ze probeert haar carrière en de zorg voor de kleine meid zo goed mogelijk te combineren.

Cindy; De jonge gedreven hoofdinspecteur moordzaken Rani Diaz en haar gezette partner Bert Simons zetten alles op alles om de rode draad te vinden en de dader(s) op te sporen. Ze worden hierin bijgestaan door een fantastisch team die ondanks het zware werk, de urenlange ondervragingen en buurtonderzoeken ook te vinden zijn voor een grapje, vooral om de draak te steken met hun zure baas, Van Damme.

Ingrid; In dit eerste deel maken we kennis met rechercheur Rani Diaz, een fijngebouwde vrouw mét ballen aan haar lijf. Samen met haar partner Bert Simons maken ze deel uit van de dienst Moordzaken.

Patrice; Het is druk op het werk. Recente zaken hebben behoorlijk hun tol geëist wanneer in hotel Glamour op de Vismarkt het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden. Rani werkt inmiddels als een paar jaar samen met Bert Simons. Haar steun en toeverlaat is al op locatie. Ze maken daar kennis met de nieuwe schouwarts, Frederik Matthieu. Rani is onder de indruk van hem maar haar aandacht is snel weer op de zaak gericht. Een berichtje op de telefoon van het slachtoffer stuurt het onderzoek richting Immunoloog Nick Verhulst. Hij heeft zo zijn problemen qua privé en werk. Wat heeft hij met deze zaak te maken? Ze hebben geen keuze, ze starten vol gas het onderzoek op.

Cindy; Wie heeft de jonge vrouw, Jill Van Regenmortel, in het hotel vermoord? Waarom werd Kathira Al Saadi, de jonge vriendin van Sierra zo ernstig toegetakeld en wat is de betekenis van alle symbolen die erbij komen kijken? Wie is Claudine Dumortier écht? Wat heeft de seksverslaafde Verhulst allemaal te verbergen en wat houdt Sierra zelf allemaal geheim? Wat is de verbindende factor tussen de slachtoffers?

Patrice; Kathira (Kat) en Sierra zijn beide verloskundige en hebben in elkaar de liefde gevonden. Kat is echter van Islamitische afkomst en haar familie is niet gediend van haar seksuele geaardheid en keert de rug naar haar toe. Toch besluiten de twee vrouwen voor elkaar te gaan, ondanks ook de tegenwerking van de echtgenoot van Sierra. Wanneer Kat een paar dagen later meer dood dan levend wordt aangetroffen lijken ook hier sporen richting Nick Verhulst te wijzen.  Tijd om deze Nick eens onder de loep te houden. Rani voelt aan dat Sierra niet het achterste van haar tong laat zien, dat Nick ook het een en ander achter houdt, iets wat het onderzoek onnodig vertraagd. Dan gebeurt er iets met de zus van Sierra, de tijd tikt letterlijk want zij is hoogzwanger. Rani is niet te genieten.

Conclusie;

Ingrid; Hetgeen me heel hard aantrok in dit boek zijn de korte hoofdstukken. Het leest als een trein en de spanning zit er vanaf de eerste pagina in. Heel goed geschreven, weliswaar in het Vlaams, wat het geheel toch wel wat 'sappiger' maakt qua uitspraken. Het verhaal zit heel goed in elkaar geknutseld en waar ik toch een kleine verwachting naar Sterre Carron had, zijn deze dan ook volledig ingelost.

Cindy; Er zijn een heleboel puzzelstukjes maar die vallen uiteindelijk allemaal prachtig op hun plaats! Het verhaal grijpt je naar de keel en houd je in de ban. Het was ontzettend moeilijk om weg te leggen en me daarna op mijn werk te concentreren, je moét gewoon het vervolg weten!

Patrice; Een vlotte schrijfstijl, dat zeker! Een lekker boek om te lezen, om even bij weg te dromen. Niet te moeilijk of ingewikkeld. Lekker korte hoofdstukken. Diaz en Simons zijn aansprekende karakters, aan elkaar gewaagd. Diaz is een pittige tante, op z'n tijd een harde noot te kraken. Wat opvalt is het laagdrempelige, de personages kunnen iedereen zijn. Heel gewoon, herkenbaar, menselijk en met dito emoties en manieren van handelen.

Ingrid; Voor de ontknoping moet je het ganse boek uitlezen. Eerder wordt er weinig prijsgegeven, wat heel de zaak nog spannender maakt.

Cindy; Diaz en Simons zijn een geweldig duo en vullen mekaar goed aan. Ze zijn eerst beiden vrijgezel maar daar komt in de loop van het verhaal verandering in. Ze zijn niet alleen erg goed in hun werk, maar bovendien heel ‘mooie’ mensen met een rugzakje vol bagage uit het verleden waar ze zo goed mogelijk trachten mee om te gaan. Diaz heeft de voogdij van haar zusje op zich genomen en is erg voorzichtig om een nieuwe relatie te beginnen.

Patrice; Toch had het allemaal wel stukken krachtiger gemogen. Inhoudelijk had Sterre Carron nog behoorlijk wat verdieping kunnen toepassen. De personages lenen zich ervoor en het verhaal ook. De wisselwerking tussen Rani en Simons is subliem. Het zorgt voor een komische noot en deze twee kunnen nog voor veel spanning en hilariteit zorgen, zoveel is zeker. Hopelijk pakt Sterre dat ook zo op en geeft ze deze twee intrigerende partners ook de ruimte. Niets zo leuk dan humor in een spannend verhaal. Voor een debuut is het absoluut veelbelovend. 

Cindy; Er komt ook heel wat humor in het boek voor, zoals onder andere K3-zaakje: kut, kak en klote .  De vreemde woorden (PRETA = vertrokken, overleden, dode; PUTRA = de zoon; MARA = de doder, AGNI = vuur) maakt het allemaal extra mysterieus…

Beoordeling;

Ingrid; Sterre Carron heeft zichzelf een eigen manier van schrijven toebedeeld waar ze hier en daar haar kennis over oosterse spiritualiteit in verwerkt.

Patrice; Met dit boek heeft Sterre Carron een zeer lezenswaardig debuut geschreven. Merkbaar is een affiniteit met het spirituele, zo ook in de titelkeuze. Mooi bedacht, onderscheidend. Qua verdieping en psychologie had het boek nog meer mogelijkheden. Wellicht in het tweede deel van deze serie? De potentie is er zeker, hopelijk komt het ook uit de verf. 

Cindy; Ik heb het ongelooflijke geluk gehad de 3 boeken van Sterre Carron te mogen winnen bij De Perfecte Buren en ik kan bijna niet wachten om aan het tweede boek te beginnen. Het is niet te geloven dat dit het debuut is van Sterre Carron, wat een fantastisch talent heeft deze dame! Ik heb écht 2 nachten liggen woelen in mijn bed omdat de spanning bezit van me nam en ik eigenlijk veel liever stiekem wou doorlezen…

Patrice; Kenmerkend voor ‘Mara’  is de vlotte schrijfstijl. Het is opmerkelijk voor een debuut wanneer het meteen goed ‘valt’, ongemerkt lees je heel wat pagina’s weg en ontwikkel je sympathie voor de hoofdrolspelers. 3 dikke sterren!

Ingrid; Mara vind ik zeker het aanraden waard en dit boek krijgt van mij dan ook een 4/5.


Cindy; Ik kan het eenieder aanbevelen en van mij krijgt het dan ook een welverdiende 5 Sterre(n). Knappe prestatie! Op naar het volgende hopelijk even spannende verhaal van Sterre!

De lezers zijn het unaniem met elkaar eens dat Sterre Carron een goed debuut heeft geschreven met "Mara". Wat opvalt én aanspreekt is de combinatie tussen spanning en humor. De menselijke factor bij alle personages maakt alles herkenbaar en realistisch. Vol enthousiasme zetten ze koers naar het tweede deel in de reeks rondom Rani Diaz. Binnenkort de groepsrecensie over "Tirtha" hier bij De Perfecte Buren.

Geen opmerkingen: