maandag 19 januari 2015

'Het Champagnehuis' - Kåre Halldén

Genre; Literaire thriller
Uitgever;Querido’s Uitgeverij bv, Amsterdam
ISBN;9789021446554
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 368
Uitgave; 2013

De Zweedse weduwnaar Harald Poppe heeft zich in een opwelling ingeschreven voor een groepsreis naar Frankrijk, naar de Champagne. Tijdens een rondleiding in de kelders van het champagnehuis Cloët-Décleaux dwaalt Harald van de groep af. Hij hoort gekerm vanuit een van de gangen. In de voorraadkelder treft hij een stervende oude man aan. Het blijkt de beroemde proefmeester Anselme Guidot te zijn, al dertig jaar in dienst van het bedrijf en jeugdvriend van de vroegere eigenaresse Vivianne Décleaux. Hij is omgekomen door cyanidevergiftiging; door eigen hand, denkt de politie. Maar Anselmes kleindochter Isabelle gelooft dat niet. Samen met Harald gaat ze op zoek naar een verklaring, waarbij ze worden teruggevoerd naar de tijd van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De cover is niet meteen een blikvanger en je zou zeker niet verwachten dat het hier om een thriller gaat. Mij sprak hij door zijn eenvoud enorm aan. Het is een foto uit vervlogen tijden met een ‘dromerig’ meisje wat verwijst naar één van de hoofdpersonages uit het boek. Verder ziet men op de cover het adelaar teken dat verwijst naar de tweede wereldoorlog.

Het boek bestaat uit twee verhalen. Het één speelt zich af in het heden en in het ander wordt teruggeblikt naar het verleden, met name de tweede wereldoorlog. De verhalen zijn goed te onderscheiden, want het verleden is cursief gedrukt.

Het eigenlijke verhaal begint in het verleden, waar men kennis maakt met Viviane Décleaux die van haar vader Maurice moet huwen met Francois Cloët. Hun eigen champagnehuis staat op de rand van de ondergang en de bruiloft is bedoeld als fusie tussen beide champagnehuizen om zo één van de grootste producenten te worden. Verder maakt men in het eerste hoofdstuk ook kennis met Otto Klaebisch, de Champagneführer die een belangrijke rol speelt in het verdere verhaal.
In hoofdstuk twee gaan we naar het heden waar de Zweed Herald Poppe tijdens een rondleiding in de kelders van het champagnehuis Cloët-Décleaux de beroemde proefmeester Anselme Guidot stervend aantreft. Volgens de politie zelfmoord door cyanidevergiftiging, maar de kleindochter Isabelle gelooft dit verhaal niet. Samen met Herald gaat ze op zoek naar de waarheid.
Het verhaal voert je telkens terug naar de tweede wereldoorlog, waar dingen gebeurd zijn die ten koste van alles geheim moeten blijven.
Ondanks het feit dat er nog meer doden vallen en dat ze zelf in gevaar zijn, komen ze beetje bij beetje achter de waarheid.

Voor wie de Champagnestreek reeds bezocht heeft zijn er veel herkenbare punten, zoals een bezoek aan een groot Champagnehuis, de streek, Épernay, Reims, .......
Het boek is in duidelijke taal geschreven en men krijgt een stukje geschiedenis over de champagne en de bezetting in de tweede wereldoorlog. Dit vind ik zeker niet storend voor het verhaal. De twee verhaallijnen komen op het einde van het boek mooi samen, met toch wel een verrassend einde. Hoewel sommige zaken voorspelbaar zijn, heeft het boek mij aangenaam verrast. Voor mij was het een echte pageturner. Vlot geschreven, personages zijn goed neergezet en ondanks het stuk geschiedenis geen enkel “dood” punt in het boek. Kortom een boeiend verhaal wat ik van een thriller verwacht!

Als debuut kan dit zeker tellen en zou ik bijna 5 sterren durven geven, maar ik geef er 4, omdat het een debuut is en volgens mij nog beter kan.

Karin

Geen opmerkingen: