vrijdag 9 januari 2015

'Manzanilla' - Ellen G., gelezen door Charles

Categorie:Thriller
Uitgeverij: Vrijdag
ISBN: 9789460012556
Aantal Pagina's:368
Uitvoering: Paperback
Verschijningsdatum: Mei 2014

Manzanilla is een aan sherry verwante drank van Spaanse origine die een belangrijke rol speelt in de nieuwe, alweer vierde thriller van Ellen Gerretzen. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat de titel van het boek “Manzanilla” is.

De beminnelijke Berlijnse oud-hoofdcommissaris Wolfgang gaat samen met zijn Spaanse collega Javier op onderzoek uit in Sanlúcar alwaar zich enkele duistere zaken lijken af te spelen. Hij komt daarbij in contact met het steenrijke Russische echtpaar Markusz Bartkus en Zoya Fedorova, dat als belangrijkste tijdsbesteding het ronddobberen met een uiterst luxe jacht lijkt te hebben. Met behulp van Sandra Weiss, een plaatselijke makelaar van Duitse komaf, koopt hij met geleend geld een villa omdat hij zich ogenschijnlijk aldaar wil vestigen. Dier echtgenoot Dieter Hennig lijkt er geen smetteloze levenswandel op na te houden.
Datzelfde geldt voor de plaatselijke politiechef Gordillo die nergens voor terug lijkt te deinzen.
Dan verdwijnt tijdens de Feria –de feesten ter ere van de Manzanilla- een driejarig meisje, telg uit het geslacht Velázquez. Deze familie is eigenaar van de belangrijkste bodega waar de volgens sommigen godendrank Manzanilla wordt geproduceerd.

In een tweede verhaallijn maken we (opnieuw) kennis met de Berlijnse caféhoudster Gitta en de taxidermist Siegfried in wier nauwelijks ontloken relatie een Nederlandse schrijver met de opmerkelijke naam Hugo de Groot binnen lijkt te dringen, en dat zonder boekenkist.
Ook de privésituatie van Wolfgang ontwikkelt zich na de vorige boeken weer wat verder. Zijn relatie met de Spaanse schone Julia krijgt een nieuwe dimensie mede door een persoonlijk drama dat hem overkomt. En op bijzondere wijze wordt duidelijk waarom Wolfgang geen kinderen wil.
De plot ontwikkelt zich langs de lijnen der geleidelijkheid en brengt de verhaallijnen op ingenieuze wijze bij elkaar. De ontknoping is zonder meer verrassend én aardig gevonden.
Zoals we uit eerdere boeken van Ellen Gerretzen gewend zijn, blijft de spanning in het verhaal zeer lang onderhuids. Gerretzen blinkt wederom uit in prachtige sfeerschilderingen met een prima taalgebruik. Haar beschrijvingen van Spaanse gewoontes en omgeving verraden veel kennis van zaken, hetgeen natuurlijk niet verwonderlijk is omdat Ellen regelmatig in die contreien verblijft.
Origineel is haar eenmalige typering van een draagbare telefoon als een “mobiele kwekdoos”. Her en der is het verhaal gelardeerd met lichte humor.

In 383 bladzijden zag uw recensent slechts drie mineure taalfoutjes, waarvan twee zelfs zouden kunnen worden aangemerkt als taalvernieuwing. Dit is een prestatie op zich en heeft de eindbeoordeling niet in neerwaartse richting beïnvloed.

“Manzanilla” is een uiterst prettig leesbaar boek. Het staat bepaaldelijk niet bol van de spanning; lezers die van voortdurende zinderende spanning houden zullen het boek minder interessant vinden. Maar in zijn genre is het verhaal zonder meer uitstekend. En daarmee is Ellen Gerretzen doorgestoten naar een niet veelvuldig voorkomende waardering van vijf sterren!

Charles Kuijpers

Geen opmerkingen: