vrijdag 2 januari 2015

'Woede' - Arne Dahl, gewonnen en gelezen door Antoinette

Genre; thriller
Uitgeverij; De Geus
ISBN 978 90 445 2429 1
Uitgave: paperback
Aantal pagina’s: 504
Verschenen: oktober 2014


Recensie Woede - Arne Dahl
Geschreven door Antoinette van Steeg
December 2014


De Cover:

Een sprekende cover waaruit je de Woede al proeft. De gele letters en het mes komen door de donkere achtergrond mooi naar voren en spreken direct tot de verbeelding. Ik geef de cover een 7.5.


Samenvatting:

Het boek heeft 3 verhaallijnen verteld vanuit het leven van Deda op het eiland, het Opcop-team en de rapporten van een zekere “w” en bestaat uit 6 delen.
Het boek begint met de 10-jarig Russische jongetje Deda. Hij komt op een onbewoond eiland terechtkomt met honderden andere gevangenen en een enorme berg meel. Het is er enorm koud en er sterven veel mensen. Hij ziet van alles gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.
Daarna mocht ik kennismaken met “W” een geadopteerde 15-jarige jongeman. Als snel blijkt dat hij een belangrijke rol speelt in het boek. In het boek worden er 5 brieven geschreven vanuit “W”.
Het Opcop-team wordt bijeen geroepen nadat een bekend plastische chirurg, Udo Massicotte, zich heeft opgehangen in zijn woning. Niet veel later wordt er een Albanese wapenhandelaar, Isla Vrapi, vermoordt. Als er dan ook op het gevangeniseiland Capraia een hoog politicus, Roman Vacek, vermoord aangetroffen wordt is het zaak voor het Opcop-team om de samenhang van deze moorden uit te zoeken.

Udo Massicotte blijkt aan een geheim EU- project te werken. Als Paul Hjelm, de chef van het Opcop-team, de zelfmoord laat onderzoeken ontdekt hij dat het geen zelfmoord kan zijn. Maar waarom is hij dan vermoord? Net gescheiden en aan de drank. Als snel ontdekken ze een verband met de criminele onderwereld.
Als Viggo Norlander een gepensioneerde agent een avond met zijn vrouw naar de film is geweest eindigen ze in een café. In de drukte wordt er opeens geschoten en wordt de Albanese wapenhandelaar met nog een aantal andere doodgeschoten. Waarom wordt Isla Vrapi vermoord. De Zweedse tak van de Opcop-team krijgt de opdracht dit te onderzoeken. Als snel worden er verbanden gezien met de andere moorden en gaan ze gezamenlijk verder in het onderzoek. Die uiteindelijk in meerdere landen wordt voortgezet.
Als het Opcop-team ontdekt dat er 2 seriemoordenaars aan het werk zijn en dat 1 van hun leden op de dodenlijst staat wordt de zoektocht naar de daders steeds complexer. Wat is het verband tussen deze moorden? En wat is de rol van Asterion het beveiligingsbureau. Als de link wordt gevonden die bij elke moorden overeenkomen sporen ze de zus van “w”op. Is zij wie ze denken dat zij is?
Als bij Paul Hjelm alle feiten bij elkaar komen het boek tot een prachtig climax.


Conclusie:
Het boek is geen stand alone en is er 1 van een serie. Voor mij was het de 1ste kennismaking met Arne Dahl.
De vele personen waar het verhaal om draait maakt dat je het boek niet even “zo maar” leest. Het is complex geschreven maar enorm mooi in elkaar verweven. Ook de verklaring van de personage “w” is goed bedacht en past zeker bij de titel woede.
Het Opcop-team bestaat uit 12 personen. Deze worden beschreven voor in het boek maar het maakt dat het niet altijd vloeiend leest. Ik heb geregeld even terug gekeken naar de uitleg over de personen van het Opcop-team. Daar en tegen vond ik het prettig dat er een beschrijving van de leden in het boek aanwezig was. Als deze er niet zou zijn was het verhaal voor mij erg rommelig geworden denk ik gezien de vele personen die een prominente rol hebben in het verhaal.

Het boek is zeker een aanrader voor de liefhebbers van Arne Dahl. Ik denk dat als je de voorliggende boeken uit de serie heb gelezen dit boek makkelijker weg leest.
Ik zal zeker meer boeken lezen van Arne Dahl.
Ik geef het boek 4 sterren.

Antoinette van Steeg
(Boek gewonnen n.a.v een actie van Uitgeverij De Geus)

Geen opmerkingen: