vrijdag 27 februari 2015

Blogtour ' Verbroken beloftes' Jenny Offill

In maart is er een blogtour m.b.t. 'Verbroken beloftes' en DPB is gevraagd hieraan mee te werken door Uitgeverij De Geus. Deze keer betreft het een roman, geschreven door Jenny Offill. Hier een korte samenvatting van het verhaal. Karin zal namens het team dit boek gaan recenseren en de recensie gaat 6 maart online op dit blog.

Het wondermooie Dept. of Speculation gaat over de totstandkoming en ontrafeling van een huwelijk. Maar de roman van de Amerikaanse schrijfster Jenny Offill gaat ook over ambitie, schrijven, volwassen worden én moederschap. In weinig woorden weet Offill tot de kern te komen van wat het betekent een nieuw mens op de wereld te zetten – met dank aan de bijzondere vorm van haar roman.

Wie het kort wil samenvatten kan zeggen dat Dept. of Speculation  het aloude verhaal vertelt van een huwelijk dat barsten begint te vertonen. (De titel verwijst naar de manier waarop de twee echtelieden de brieven ondertekenden die ze elkaar in beter tijden schreven.) Er is ontrouw (door hem) en nalatigheid (van haar). Maar de roman gaat ook over, onder andere, ruimtevaart, boeddhisme, ambitie, bedwantsen, volwassen worden, schrijverschap − en ook, kinderen krijgen
De vertelster spreekt soms in de eerste persoon, soms in de tweede (wanneer ze het tegen haar man heeft) en soms in de derde − dan omschrijft ze zichzelf als ‘de echtgenote’. De echtgenote is geen makkelijk type: zwaar op de hand, ontevreden, met een hang naar depressie. Ze is streng, voor anderen maar ook voor zichzelf. ‘I hate often and easily’, schrijft ze. ‘Ik heb, bijvoorbeeld, een hekel aan mensen die met hun benen wijd uit elkaar zitten. Mensen die beweren dat ze zich voor de volle 110 procent inzetten. Mensen die zeggen dat ze het “niet slecht hebben” wanneer ze bedoelen dat ze stinkend rijk zijn.’

De roman is dun − nog geen 180 bladzijden − en fragmentarisch. Het verloop van het huwelijk wordt niet chronologisch verteld, maar komt in flarden, die soms terugblikken en soms, speculatief, op de feiten vooruitlopen. Dept. of Speculation bestaat uit korte hoofdstukken met nog kortere paragrafen, die ogenschijnlijk lukraak overschakelen van dagelijkse beslommeringen naar wetenschappelijke feitjes of spirituele inzichten.
Er wordt een verhaal verteld, maar in sprongen, horten en stoten − alsof de vertelster voortdurend wordt afgeleid, wordt onderbroken in haar stream of consciousness. Een belangrijke oorzaak van die onderbrekingen is de komst van de baby: een meisje, dat eindeloos veel huilt, maar zich later ontwikkelt tot een scherp, grappig personage.

Geen opmerkingen: