vrijdag 13 februari 2015

De uitslag van de korte verhalenwedstrijd is bekend!!

2014 hebben we afgesloten met een oproep aan onze leden/lezers om een kort verhaal te schrijven. Voor ons de eerste keer dus we waren heel nieuwsgierig. Gestaag druppelden de verhalen binnen, iedereen mocht meedoen. En dat hebben we geweten!Eerst stellen we de jury even aan jullie voor;

Mike van Barneveld. Veellezer, recensent en blogger van barniesblog.wordpress.com
Charles Kuijpers. Veellezer, recensent, proeflezer, liefhebber van de Nederlandse taal.Rudy Soetewey. Auteur bij Kramat van o.a. "Getuigen", "2017" en "Bewijs het maar"(recent verschenen) Winnaar De Diamanten Kogel 2013 Rudy op Facebook
Uit de vele inzendingen zijn er vijf geselecteerd door een aantal willekeurige lezers. De jury is deze laatste vijf gaan beoordelen op de criteria spanning, originaliteit, schrijfstijl en leesplezier en daar is de volgende top drie uitgekomen (in willekeurige volgorde);
Chester Gerritse met 'Nieuwjaar'
Mirthe Klaasse met 'Recycled'
Paul Smeyer met 'Verloren zwijn'

Het juryrapport voor het winnende verhaal luidt als volgt;

Mike; Dit verhaal was ondanks dat het een kort verhaal was toch een duidelijke uiteenzetting van een situatie waar je nooit in verstrikt hoopt te raken. Direct wordt duidelijk in welke lastige situatie de hoofdpersoon zich bevindt. Wat ik ook erg knap vond is dat duidelijk werd dat de ze in eerste instantie min of meer in paniek handelde en hoe meer de tijd verstreek hoe lastiger het werd om ‘gewoon’ naar de politie te gaan en haar verhaal te doen. De invloed van de verschillende misdaadfilms- en series op televisie zoals CSI, Dexter, Seven en Silence of the Lambs is duidelijk merkbaar. Dit stuk was eigenlijk niet heel erg origineel op het einde na. Het zorgde sowieso voor een verrassend en toch enigszins grappig einde. Je voelt het als lezer wel aankomen, maar omdat de auteur je dusdanig met de hoofdpersoon heeft verbonden wil je haar toch behoeden van het vreselijke einde. Erg goed vind ik ook dat er een soort open eind aan het verhaal zit. Je vult het als lezer zelf in in negatieve zin, maar het kan natuurlijk ook goed aflopen. Absoluut een auteur waar veel meer in zit.

- spanning: 7/10
- originaliteit: 6/10
- schrijfstijl: 8/10
- leesplezier: 8/10

Charles; mooi verhaal; deed me wel denken aan “Nacht in Parijs” van Michaël Berg en aan “Lam ter slachtbank” van Roald Dahl. 
Deze dame heeft een vaardige pen. Het verhaal was nóg beter geweest als duidelijk was geworden wat Chantal gedaan heeft met de herkenbare delen van het lichaam. Dat zou passen in de plot.

-spanning: 8/10
-originaliteit: 8/10
-schrijfstijl: 8/10
-leesplezier: 9/10 
   
Rudy; Leuk idee, goed uitgewerkt, en strak geschreven. Voor mij veruit de beste tekst van de drie(!) Om de geloofwaardigheid te vergroten, zou ik suggereren om het deel over het versnijden van het lichaam een beetje aan te passen. Op de een of andere manier moet daar mijns inziens aan de lezer duidelijk gemaakt worden dat het hoofdpersonage bepaalde lichaamsdelen net niét in de vriezer stopt: het hoofd, voeten, handen - alles wat onmiddellijk herkenbaar is als zijnde afkomstig van een mens. Anders wordt het einde een beetje ongeloofwaardig, en dat is jammer. Het is die toets ongeloofwaardigheid die hier het verschil maakt tussen een goed en een schitterend verhaal.  
- spanning 8/10
- originaliteit 8/10
- schrijfstijl 8/10
- leesplezier 8/10
  MIRTHE KLAASSE MET 'RECYCLED'!!!

           
Totaal scoort het winnende verhaal de volgende punten;

-spanning 7,8 
-originaliteit 7,3  
-schrijfstijl 8,3  
-leesplezier 8,3  
Op de tweede plaats is het verhaal 'Verloren zwijn' van Paul Smeyers

Totaalscore;
-spanning 6
-originaliteit 6,6
-schrijfstijl 6,1
-leesplezier 7

Opmerkingen van de jury;

Mike; De schrijfstijl was erg prettig waardoor ook het leesplezier goed was. Het is een heel reëel verhaal en laat een duidelijke boodschap achter. Niks wordt mooier gemaakt of voorgesteld dan het in werkelijk is. Ook de titel is na het lezen van het stuk overduidelijk.
Charles; Je voelt de apotheose te zeer aankomen.
Rudy; Dit verhaal heeft inhoudelijk potentieel. Het lijkt me overigens samengesteld uit drie hoofdstukken die uit een groter geheel zijn geplukt.


Op de derde plaats is het verhaal 'Nieuwjaar' van Chester Gerritse

Totaalscore;
-spanning 5
-originaliteit 6
-schrijfstijl 7
-leesplezier 7

Opmerkingen van de jury;

Rudy; Een tekst en idee met potentieel 
Charles; een intrigerend verhaal met een licht mysterieuze ondertoon.
Mike; Het idee achter dit verhaal is leuk


Alle deelnemers hebben inmiddels bericht ontvangen met het volledige juryrapport én een certificaat 'voor eeuwige roem'. Proficiat allemaal! Alle andere deelnemers, hartelijk bedankt ook voor jullie inzendingen. Het was een hele uitdaging. Graag tot een volgende keer!!

Dit is de link naar het winnende verhaal; 


Geen opmerkingen: