maandag 23 februari 2015

´Drakenzieler', Boek 1 Spiegelgeest - Cocky van DijkGenre; Fantasy
Uitgever; Zilverspoor
ISBN; 9789490767679
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 356
Uitgave; mei 2014

De cover is zeer mooi weergegeven. Je ziet aan de bovenkant een drakenkop in de kleur blauw/zwart met felle, flitsende ogen, dit tegen een achtergrond waarop sterren en duistere wolken te zien zijn. In contrasterende gekleurde vlammen zie je in een helder blauwe spiegel met mistige slierten. De vlammen bedekken deels de kop van de draak. In donkergele letters staat boven de drakenkop de titel vermeld. De cover krijgt van mij een 9.

De titel zei mij in eigenlijk niet veel toen ik hem op de kaft las. Drakenzieler. Er schiet je van alles door je hoofd heen wat het zou kunnen zijn, maar als je aan het verhaal begint wordt het duidelijk en ik vind het woord goed gevonden, het geeft uiteindelijk precies weer waar het verhaal over gaat. Ook de titel van het eerste boek: spiegelgeest, geeft de kern aan van dit eerste boek uit de serie.

Het boek bestaat uit 4 delen: Proloog, Het Eerste Jaar, Het Tweede Jaar en tenslotte Epiloog.

Het verhaal gaat over een koninkrijk waar draken en mensen samenleven en samenwerken. Ze hebben hierover een pact gesloten. Je kunt je opgeven voor de Proeve. De Proeve is de beste manier gebleken om een nieuwe drakenzieler te vinden. Er zijn meerdere beroepen waarvoor je opgeleid kunt worden, zoals vertaler, maar het hoogst haalbare is drakenzieler worden. Je staat dan volledig in contact met draken en kunt stervende draken in de “lege vallei”, de sterftegrond van de draken, begeleiden naar hun rustplek, naar de Moeder, die hun ziel opneemt zodat ze herboren kunnen worden.

Tijdens het proloog zit je al direct in het verhaal. Meester Brann, drakenzieler voelt angst en pijn in zijn hoofd dreunen, deze zijn afkomstig van een draak. Hij vindt de draak en deze blijkt mishandeld te zijn. Dit in combinatie met berichten over gedode draken, waarvan relikwieën worden meegenomen, is aanleiding voor meester Brann om met zijn rechterhand Eames om contact te zoeken met de koningin om toestemming te vragen dit uit te zoeken.

Het verhaal gaat daarna verder met Fenna. Zij loopt weg van huis na mishandelingen door haar vader. Ze besluit naar de Drakenburcht te gaan om de Proeve te doen. Ze heeft een duidelijk doel: drakenzieler worden. Het is zeldzaam en ongewoon dat meisjes deze Proeve doen, over het algemeen zijn ze niet sterk genoeg. Fenna slaagt als enige meisje voor de proef. Er slagen meerdere jongens voor de proef waaronder Gille. Het blijkt op dat moment al dat hij lid is van “de Kring”, een groepering die de samenwerking met de draken als ketterij ziet. Hij slaagt voor de proef dankzij een blok in zijn hoofd, zodat de draak niet alles kan “lezen”. Meester van de Kring heeft hem bevolen drakenzieler te worden, om voet aan de grond te krijgen.
Ook Arlan wordt leerling en Fenna heeft direct goed contact met hem, je voelt de romantische spanning die zich langzaamaan tussen hen opbouwt. Arlans oom heeft vroeger op de burcht gewerkt en Arlan laat Fenna kennis maken met de burcht.

In Het Eerste Jaar merkt meester Brann dat Fenna dezelfde pijnscheuten in haar hoofd voelt en hij krijgt het idee dat zij de gewonde draak ook hoort. Vlak voordat de draak sterft geeft hij nog door aan meester Brann: De Kring en iets over een oud geloof.
Meester Brann neemt Fenna mee naar de sterftegrond van de draken om de ziel van de inmiddels gestorven draak over te laten gaan en zijn hergeboorte te krijgen. Ze betreden met behulp van een magisch schild de schemerwereld. Dit is om zich te beschermen tegen dolende geesten, zielen van mensen die niet kunnen overgaan, omdat ze het contact met Moeder kwijt zijn. Meester Brann waarschuwt Fenna om nooit een bekende dolende geest mee te nemen. De spanning in de schemerwereld is erg goed en duister beschreven, zoals de dolende geesten die als een nachtmerrie overkomen.
Fenna heeft in de schemerwereld bewezen dat ze kan worden opgeleid tot drakenzieler.
Ondertussen krijgt Gille op de Drakenburcht te horen dat hij is afgewezen om drakenzieler te worden. Dat zet kwaad bloed.

Het Tweede Jaar begint in sneltreinvaart en laat je niet meer los. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Fenna probeert een draak te helpen die zwaar gewond is, maar wordt misleid. haar geest verbindt zich met die van de draak, de Witte genaamd. Door de draak is Fenna’s ziel nu in de schemerwereld. Het lukt haar om via spiegels contact te maken met meester Brann, Arlan en Eames. (Titel van boek 1: spiegelgeest). Spiegels zorgen voor een rustplaats tussen de dolende zielen. Haar lichaam wordt volgens traditie begraven in de catacomben.
De Witte (met Fenna’s geest aan zich gekoppeld) laat zich ondertussen, heel naïef door zijn arrogantie, vangen door de Kring met alle gevolgen van dien. Fenna komt door deze gevangenschap erachter dat niet alles zo zwart/wit is als het lijkt te zijn en via de spiegels houdt ze de anderen op de Drakenburcht op de hoogte.

De emoties van Fenna van haar belevenissen in de onderwereld zijn zeer beeldend beschreven, je voelt haar angst en haar verdriet. De dolende geesten zijn angstaanjagend.
Door zelfs in de alinea’s van een hoofdstuk gebruik te maken van cliffhangers weet de schrijfster de spanning goed op te bouwen en je volledig te boeien.
Er zijn maar weinig vlakke karakters. Degene die er zijn, zijn ook niet van belang voor het verhaal. De karakters die ertoe doen, ontwikkelen zich in de loop van het verhaal langzaam maar zeker steeds verder en je gaat de keuzes die ze maken steeds beter begrijpen.

Je voelt tijdens het lezen dat de schrijfster het boek met veel aandacht en liefde heeft geschreven. Er zijn geen losse eindjes, alle verhaallijnen worden uitgewerkt.
Er is een denderende finale met een onverwachts einde. Dit einde geeft zowel een goede afsluiting aan dit boek, als ook een opening naar het volgende deel.

Wat ik als een pluspunt heb ervaren is dat de schrijfster niet schuwt om ook sympathieke karakters te laten sterven, niet alleen de slechteriken, wat het verhaal ten goede komt.
Het Epiloog staat ook als een huis. Ik kan hier eigenlijk maar weinig over vermelden, dan zou ik teveel verklappen. Maar het is een prachtige afsluiting van boek 1.

Ik ben zeer benieuwd naar deel 2.


Drakenzieler, boek1: de spiegelgeest van Cocky van Dijk krijgt van mijn 4,5*

Jeanine

Geen opmerkingen: