woensdag 4 februari 2015

Groepsrecensie "Matsya" – Sterre Carron

Genre; Thriller
Uitgever; NAU
ISBN;  9789491535567
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s;  368
Uitgave; oktober 2014

´Een half jaar geleden is een rancune losgebarsten. Een volmaakt gedetailleerde vergelding is opgesteld en niets kan meer mis gaan. Helemaal niks! Iemand staat voor een diepe afgrond, alleen diegene weet het niet, nog niet´.
`Welke dag is het vandaag?´ Dat is de vraag die een vreemdeling door de telefoon stelt aan Ellen Verbeek, een bevlogen kinderchirurg, net voordat haar man en tweeling thuiskomen. Een dag later wordt Emma, de oppas, op lafhartige wijze in het zwembad van hun huis vermoord. De dood van deze jonge vrouw stelt de gevoelige hoofdinspecteur Rani Diaz en haar rechercheteam voor raadselen. Ze weten dan echter nog niet dat het pas de eerste ronde is van een meedogenloos vergeldingsplan.
De inwoners van Sint-Katelijne-Waver en het chique Bonheiden krijgen te maken met een diepgekwelde en gestoorde moordenaar. En Rani Diaz moet niet alleen de confrontatie aangaan met Ellen Verbeek en andere ongeruste ouders, maar ook privé: haar zorgen om Romy, haar getraumatiseerde jongere zus.

´Matsya´ een spannende thriller over een onomkeerbare vergelding van een gekwelde geest, een zeldzame ziekte en over iets bijzonders dat levensgrote gevolgen heeft. Ook voor hoofdinspecteur Rani Diaz.

Dit is de derde groepsrecensie uit een serie. Alle drie de delen, tot nu toe verschenen uit de Rani Diaz reeks, zijn door deze lezers gelezen en gerecenseerd. "Mara" en  "Tirtha" zijn inmiddels online en met "Matsya" ronden we deze leesclub af.

Lezers; Cindy, Ingrid en Patrice
Groepsrecensie samengesteld door Patrice (Team DPB)
Recensieboeken beschikbaar gesteld door Uitgeverij NAU, waarvoor dank!

Cover;

Ingrid; Matsya is het derde en tot hiertoe laatste deel in de Rani Diaz-reeks. Een sobere grijs/witte cover met een sneeuwlandschap en vooraan leuke bloedspetters. Persoonlijk vind ik dit de mooiste cover van de serie.

Cindy; De omslag vind ik goed gekozen, het verhaal speelt zich tijdens de winterperiode af en het mooie huis van het doktersgezin ligt ook in een desolate omgeving maar wordt besmeurd door het bloed van de doden die vallen… Het is wel een stijlbreuk met de vorige 2 thrillers, aangezien er dan telkens een stukje skyline van Mechelen te zien was en dit op elke willekeurige plaats kan getrokken zijn.

Patrice; Dit is tot nu toe de meest intrigerende cover wat mij betreft. Mysterieus en minder druk. Opvallend is dat er nu niet is gekozen voor een achtergrond met Mechelen. De vorige delen hadden dat beide wel. Deze stijl is rustiger, minder gekunsteld. Mooi.

Samenvatting;

Cindy; De succesvolle kinderchirurg Ellen heeft werkelijk alles: een prachtig huis met zwembad en sauna, een knappe man met bloeiende tandartspraktijk, een schattige tweeling, dure designerskledij en andere luxeartikelen, een kindermeisje waar ze altijd op kan rekenen… Maar wat is echt en wat is schijn?

Patrice; Ellen Verbeek woont met haar gezin in Bonheiden. Ze is een succesvol kinderchirurg en heeft alles mooi voor elkaar. Wanneer de telefoon gaat en ze een wel heel raar bericht te horen krijgt kruipen de rillingen haar over de rug, wat is dit?

Patrice; Na een avondje uit komt ze met haar man Mark thuis en zijn er een aantal zaken die niet kloppen. Ze kan er alleen nog niet de vinger opleggen en negeert het verder. De volgende dag doet ze een verschrikkelijke ontdekking.

Patrice; Iemand haat haar, zoveel is Ellen wel duidelijk. Ze moet alleen nog gaan ontdekken tot hoe diep die haat zit.

Cindy; Als Mark en Ellen na een personeelsfeestje thuiskomen ligt hun oppas Emma dood naast het zwembad. Wie heeft deze laffe moord gepleegd en wat heeft haar ex-vriendje te verbergen?

Patrice; Oppas Emma is kind aan huis bij Ellen en Mark. Ze verdient een leuk zakcentje en kan zich heerlijk vermaken in het luxe huis. Recent heeft ze haar relatie met Tom verbroken en ze probeert te ontspannen in de sauna en het zwembad. Emma heeft veel om over na te denken. Dan hoort ze iets en belt ze haar ex-vriendje Tom.

Cindy; Wanneer enkele dagen later in het chique Bonheiden een gruwelijk misdrijf gepleegd wordt dat een link legt met het doktersgezin en daarna ook hun dochtertje ontvoerd wordt, is het duidelijk dat ze vaart moeten zetten om alle raadsels op te lossen vooraleer er nog meer slachtoffers vallen!

Patrice; Rani is druk bezig. Er zijn een reeks overvallen waar het team hun handen vol aan heeft. Het is winter, koud en guur. Na de ellende met hun oud-collega Derkinderen in het vorige deel lijkt de groep hechter dan voorheen. Dat uit zich in snel en effectief werk leveren. Toch lukt het ze niet meteen om grip te krijgen op de situatie rondom Ellen en haar gezin. Intuïtief handelen is Rani niet vreemd en ook nu blijkt maar hoe sterk ze dat heeft ontwikkeld. De eeuwige strijd met haar leidinggevende gaat zijn tol eisen. Niet alleen voor Rani maar ook voor Van Damme zelf.

Cindy; Als echter de gedreven hoofdinspecteur Diaz haar intuïtie wil volgen, denkt haar lastige chef Van Damme het weer allemaal beter te weten, wat leidt tot vertraging en heel wat frustraties bij het onderzoeksteam.

Patrice; De dader is in staat om de meest gruwelijke aanwijzingen achter de laten, hiermee het onderzoeksteam in totale verbijstering achterlatend. Wat wil de dader zeggen? Wanneer de dochter van Ellen het doelwit lijkt te worden én er een baby verdwijnt uit het ziekenhuis lijkt het allemaal teveel te worden. De uiteindelijke boodschap is helder maar meer dan afschuwelijk.

Cindy; Gelukkig kan Diaz ’s avonds thuis bij haar vriend Frederik tot rust komen, waarmee ze intussen ook samenwoont. Haar zusje Romy is in therapie om het trauma van haar ontvoering te leren verwerken en Rani voelt zich schuldig dat ze niet meer tijd met haar kan doorbrengen omwille van haar werk, maar gelukkig heeft haar zusje ook veel steun aan Cecile, het dochtertje van Frederik.

Conclusie;

Cindy; Wraak en vergelding; spelen met Ellen Verbeek zoals een roofdier doet met zijn prooi, dat is de gekwelde geest al gedurende 6 maanden aan het voorbereiden en start met de eigenlijke kwellingen op 11 januari, niet toevallig zo gekozen.

Ingrid; De rol van rechercheur Rani Diaz en haar partner Bert Simons worden verder uitgewerkt in dit derde deel. Rani woont ondertussen samen met Frederik en Simons is op vrijersvoeten.

Cindy; De dader schrijft in ‘ik-vorm’ waardoor je een heel goede inkijk krijgt in de gedachtewereld en achtergrond van iemand die verteerd wordt door wraakgevoelens. “Het woord ‘vergelding’ staat als een stempel op mijn voorhoofd gebrand en heeft zich als een monster in mijn hersenpan genesteld.” Wat een ijzersterke openingszin van deze geweldige psychologische thriller! Je wordt als het ware in het verhaal gezogen en dit gevoel laat je niet meer los! De spanning is weer goed opgebouwd en zorgt ervoor dat je het in één ruk wilt uitlezen!

Patrice; Privé gaat het Rani voor de wind, ook al is de druk van werk en gezin soms hoog, met Frederik samen lukt het wel. Hij heeft het behoorlijk te stellen met het temperament van Rani. Ook door de gebeurtenissen met Romy is er werk aan de winkel. Simons lijkt een pad ingeslagen te zijn naar geluk, hij is het alleen zijn zat. Dit wordt mooi neergezet maar hopelijk krijgt dat aspect niet de overhand. Dan neigt een verhaal eerder richting roman dan thriller. En juist in de spanning neerzetten is Sterre erg goed.

Cindy; Dit derde boek van de ‘Rani Diaz-reeks’ kan op zichzelf gelezen worden, maar ik zou toch iedereen aanraden om de verhalen in de juiste volgorde te lezen want als je het derde boek gelezen hebt kan je eigenlijk daarna de andere 2 thrillers niet meer lezen aangezien de vorige cases hierin deels beschreven worden en je de ontknoping dan al weet! Bovendien zorgt het lezen van de 3 thrillers in de correcte volgorde er ook voor dat je een sterke band voelt met het hoofdpersonage, zowel privé als tijdens haar werkuren.

Patrice; Simons is Simons, haar rots in de branding. Soms is het net een getrouwd stel. Komisch en adrem, de interactie tussen die twee is ronduit leuk. In dit verhaal komt hij wat meer uit de verf.

Cindy; Wat ik heel mooi vind zijn de versieringen binnenin bij elk hoofdstuk, wel storend dat er zo veel lege of bijna lege bladzijden zijn, wel 80 in totaal van de 367!

Ingrid; Heel leuk gevonden is de cursief gedrukte gedeelten wanneer het over de moordenaar gaat. Maakt het lezen nog makkelijker.

Patrice; Dat de passages vanuit de dader in het cursief zijn geschreven is een absoluut pluspunt. Dat leest duidelijk en houdt het leestempo hoog. Daardoor word je als lezer nog meer het verhaal ingetrokken.

Cindy; De titel Matsya ligt in de stijl van de vorige boeken van Sterre Carron in de Oosterse sfeer en heeft te maken met de zeldzame ziekte die de dader treft.

Cindy; Er komen niet zoveel typische Vlaamse woorden in en dat vind ik een beetje jammer, wel leuk dat ze de uitdrukking ‘de jaren stilletjes’ gebruikt heeft.

Patrice; Weer wordt de invloed van social media duidelijk. Ook in dit verhaal wordt duidelijk dat het klakkeloos alles op internet gooien wel degelijk nadelig kan zijn, schadelijk zelfs. Dat is een stille boodschap die goed in het verhaal is verweven.

Beoordeling;

Patrice; Een uitleg van een Vlaamse uitdrukking is op pagina 26 extra toegelicht. Dat hoeft niet. Laat het verhaal authentiek zijn en iets aan het denken van de lezer overlaten. Niet alles hoeft uitgelegd en voorgekauwd te worden. Juist dat Vlaamse extraatje is leuk, maakt het ‘anders’. Wat opvalt is dat er in dit boek veel lege pagina’s aanwezig zijn, waarom is daarvoor gekozen? Het is storend en zonde van het papier.

Ingrid; Sterre Carron heeft met deze trilogie een nieuwe fan gemaakt en ik ben er van overtuigd dat er nog velen zullen volgen.

Cindy; Sterre Carron is een topauteur die een plaatsje verdient tussen de beste schrijfsters in dit genre! Ik heb spijt dat ik nu alle 3 haar boeken uit heb, want nu moet ik noodgedwongen wachten op een vervolg… Hopelijk wordt mijn geduld snel beloond, ik wil veel meer lezen van deze geweldige schrijfster!

Patrice; In het derde deel van de reeks rondom Rani Diaz is duidelijk dat Sterre in haar element is. Ze heeft sinds haar debuut “Mara” een grote groei doorgemaakt, heeft duidelijk haar richting gevonden. Dat resulteert in lekker leesbare boeken waardoor het leesplezier hoog uitvalt. In dit deel is vooral het psychische element rondom een paar hoofdpersonages goed uitgediept. De spanning is duidelijk aanwezig, goed neergezet en opgebouwd. De verklaring voor de titel is eigenlijk best wel luguber te noemen. Geheel in de sfeer van de eerste delen, wat volop mogelijkheden biedt voor de toekomst.

Ingrid; Matsya, tot hiertoe het laatste deel, maar ik hoop dat er snel een vierde boek volgt. Dit boek verdient een welverdiende 3,5/5."

Cindy; Al bij al vind ik het een prachtig verhaal dat ik 4,5 sterren zou willen geven.

Patrice; Een mooi verhaal, spannend maar vooral zeer originele aspecten. 4 sterren voor “Matsya”.


De drie delen met Rani Diaz zijn in sneltreinvaart gelezen door deze lezers. Dat is een teken dat het leesplezier hoog is. Wat opvalt is de groei die de auteur heeft gemaakt sinds het verschijnen van het indrukwekkende debuut "Mara". Inmiddels kan Sterre rekenen op vele lezers, haar boeken scoren hoog in waardering. Gezien de ervaringen van deze leesclub kan dat alleen maar worden beaamd. 

Geen opmerkingen: