zondag 1 februari 2015

Groepsrecensie "Tirtha" – Sterre Carron

Genre; Thriller
Uitgever; NAU
ISBN; 9789491535161
Uitvoering; paperback
Aantal pagina’s; 396
Uitgave; april 2014

De gevoelige en humeurige hoofdinspecteur Rani Diaz raakt in ´Tirtha´, het tweede deel van de Rani Diaz thrillerreeks, persoonlijk betrokken bij een golf van geweld en ontvoeringen. Het brengt haar in een rollercoaster van emoties die het harde politiewerk tot een zware taak maken.
België wordt overspoeld door een hittegolf en een serie opeenvolgende verdwijningen. Een van hen betreft Romy, het zusje van Rani. Het recherchewerk zit muurvast en Stefaan Derkinderen wordt als extra inspecteur aan het team toegevoegd. Rani is radeloos als zij van het onderzoek wordt afgehaald en ze heeft absoluut geen vertrouwen in het trage speurwerk van haar nieuwe collega.
Onderwijl heeft de beruchte advocaat Eli Hellings zijn handen vol aan een groot strafproces, zijn vrouw, zijn minnares en een afperser die geen geweld schuwt. Rani moet zich met de onbetrouwbare Eli en andere perverse oplichters bezighouden, terwijl het web van vermissingen zich razendsnel nationaal en internationaal uitbreidt.

Dit is de tweede groepsrecensie uit een serie. Alle drie de delen, tot nu toe verschenen uit de Rani Diaz reeks, zijn door deze lezers gelezen en gerecenseerd. "Mara"' is gepubliceerd en "Matsya" volgt binnenkort.

Lezers; Cindy, Ingrid en Patrice
Groepsrecensie samengesteld door Patrice (Team DPB)
Recensieboeken beschikbaar gesteld door Uitgeverij NAU, waarvoor dank!

Cover;

Cindy; De cover vind ik wederom erg geslaagd: 2 jonge meisjes, water (Tirtha), de skyline van Mechelen met de Romboutstoren, de rode kleur die op gevaar duidt… Dit spreekt me zeker aan en zou het zo meenemen mocht ik het in een boekenwinkel of bib zien liggen! Ook deze keer werd er gekozen voor een mysterieuze titel, Tirtha en nodigt uit om te ontdekken wat daar achter zit!

Patrice; Een mooie kleur, zonsondergang rood/oranje met een niet voor de hand liggende titel. Twee meisjes staren vanaf een steiger naar het water met op de achtergrond een skyline van Mechelen (herkenbaar aan de Romboutstoren). Het zou een scene uit het verhaal kunnen zijn want de symboliek is heel treffend. Toch doet het niet aan als de cover van een thriller. Een prachtige cover voor een –spannende- roman, dat wel! Puur op de fotografie en kleurstelling zou ik het een 9 geven maar omdat het toch echt een thrillercover moet voorstellen een 6.

Ingrid; Tirtha is het tweede deel in de Rani Diaz-reeks. Een mooie roodgekleurde cover met op de voorgrond 2 kinderen op een brug. Mooi gekleurd maar niet sterk genoeg om een thriller mee aan te duiden.

Samenvatting van het verhaal;

Cindy; Mechelen en omgeving wordt opgeschrikt door een reeks verdwijningen van jonge meisjes en ook hoofdinspecteur Rani Diaz wordt hierbij persoonlijk getroffen.

Patrice; Rani’s zusje verdwijnt. Samen met haar vriendinnetje is ze op de manege wanneer Rani wordt weggeroepen. Deze beslissing zal haar zuur komen te staan. Wat ze ook doen, ze vinden de meisjes niet. Rani is de wanhoop nabij. Waar is haar zusje? Wat ziet ze over het hoofd? Door de aanhoudende hittegolf wordt het werk bemoeilijkt en de leugens van betrokkenen maken het er alleen nog maar moeilijker op. Rani bereikt het punt dat ze haar geduld dreigt te verliezen. Gelukkig kan ze terugvallen op de mannen in haar leven; Frederik en Simons. Hoe belangrijk zij voor haar zijn wordt steeds duidelijker.

Cindy; In een onbewaakt moment verdwijnt ook Romy, haar jonge zusje die onder haar voogdij staat en dit brengt heel pijnlijke herinneringen naar boven. Als ze aan het werk is, gaat het wel met haar, maar zodra ze thuiskomt wordt ze overmand door verdriet en schuldgevoelens.

Ingrid; België wordt overspoeld door een hittegolf en een serie opeenvolgende verdwijningen. Een van hen betreft Romy, het zusje van Rani. Het recherchewerk zit muurvast en Stefaan Derkinderen wordt als extra inspecteur aan het team toegevoegd.

Patrice; Paulien is 13 jaar en heeft pas haar vader verloren. Haar moeder heeft al heel snel een andere vriend die ook meteen maar z´n intrek heeft genomen bij moeder en dochter. Hij heeft alleen een ongezonde belangstelling voor Paulien en wanneer zij dit bij haar moeder aankaart reageert deze niet zoals ze had gehoopt. Dan verdwijnt Paulien. Maar al snel blijkt dat niet alleen zij verdwijnt.

Cindy; Ondertussen heeft topadvocaat Eli Hellings zijn eigen katten te geselen! Zijn minnares, vrouw en een gevaarlijke afperser geven de man zodanig veel kopzorgen dat hij rare dingen begint te doen!

Patrice; Eli veroorzaakt een ongeluk en handelt allerminst zoals verwacht. Bang voor de gevolgen voor zijn carrière neemt hij een wel heel dramatische beslissing, niet wetende wat hem dit gaat brengen. Het gevoel dat hij in de gaten wordt gehouden laat hem niet los maar toch weerhoudt het hem er niet van de ene na de andere verkeerde beslissing te nemen. Wanneer hij last van zijn geweten krijgt en iemand hem chanteert merkt hij dat het hebben van een principe erg duur kan zijn, letterlijk. Eli Hellings is advocaat, gehuwd met Eva en hebben twee kinderen. Een groot huis, carrière en geld genoeg. Eli is bezig met een grote rechtszaak waardoor hij veelvuldig van huis is. Wanneer er dan een allerminst vriendelijk telefoontje wordt gepleegd en Eva opneemt wordt haar duidelijk dat niet alles is zoals ze had gedacht. Eli heeft heel wat uit te leggen.

Ingrid; Onderwijl heeft de beruchte advocaat Eli Hellings zijn handen vol aan een groot strafproces, zijn vrouw, zijn minnares en een afperser die geen geweld schuwt. Rani moet zich met de onbetrouwbare Eli en andere perverse oplichters bezighouden, terwijl het web van vermissingen zich razendsnel nationaal en internationaal uitbreidt.

Patrice; Op het bureau heeft Rani te maken met de omhooggevallen DerKinderen. Haar collega roept irritatie op, continue. Ze kunnen het niet met elkaar vinden, lopen elkaar voor de voeten. Wanneer hun chef ook nog eens Rani van een zaak afhaalt omdat ze teveel persoonlijke belangen heeft zijn de rapen gaar, wat haar betreft. Maar wat er later boven water komt had ook Rani niet zien aankomen.

Ingrid; Rani is radeloos als zij van het onderzoek wordt afgehaald en ze heeft absoluut geen vertrouwen in het trage speurwerk van haar nieuwe collega.

Cindy; Simons en zij zetten alles op alles om vooruitgang te boeken in de andere lopende zaken van verdwijningen, moorden en intriges.

Conclusie;

Patrice; Rani is temperamentvol, met momenten heetgebakerd. Ze is rechtvaardig en koppig. Gedreven en volhardend maar ook kundig en snel denkend. Simons heeft het soms hard te halen bij zijn collega maar toch vullen ze elkaar meer dan prima aan. De manier waarop Sterre Carron haar neerzet is werkelijk 100% menselijk, misschien nog wel meer. Haar handelen, haar overdenkingen, ze zijn zó herkenbaar. De interactie tussen de collega’s, de rest van het team, zijn goed uitgediept. Er worden verhaallijnen opgetrokken, die potentie hebben voor vervolgboeken, met interessante personages. Het is een jong en hardwerkend team en dat kweekt sympathie. Feit is dat een team een zaak oplost, niet alleen Rani. En dat wordt mooi neergezet.

Cindy; Ook in dit boek van Sterre Carron vallen de verschillende puzzelstukjes perfect op hun plaats in het geweldige goed doordachte plot! Ik had moeite om het boek weg te leggen. Je voelt constant de spanning, zowel in de gruwelijke stukken als in de rustige passages en wordt helemaal in het verhaal gezogen!
De personages zijn erg goed uitgewerkt waardoor je vanzelf volledig meeleeft met hun ellende! Door de korte hoofdstukken wordt de spanning nog meer opgebouwd en is het erg vlot leesbaar.

Ingrid; Wederom spreken de korte hoofdstukken in het boek erg aan waardoor het leesniveau zeer aangenaam is. Vlot geschreven, zéér sterke intro met een spanningsboog die van in het begin zeer goed wordt opgebouwd. De nodige verwikkelingen die pas tegen het einde van het boek tot de ontknoping leiden.

Patrice; Duidelijk merkbaar is de groei van de auteur. Haar eerste boek “Mara” was een lekker debuut. Een leuke kennismaking met de hoofdpersonages maar inhoudelijk nog niet volgroeid. Met “Tirtha” heeft ze een flinke stap in de goede richting gezet. Duidelijke verdieping van de karakters, de psychologische aspecten en de verhaallijn. Toch zit hier nóg meer ruimte in. Er is bijvoorbeeld geen verhaallijn voor de slachtoffers in dit boek. Het zou heel interessant kunnen zijn om ook hun belevingen, al is het kort, in beeld te krijgen.

Cindy; Dat er af en toe ook typisch Vlaamse woorden in verwerkt worden vind ik extra ‘plezant’ (helaba, ‘den’ bromfiets enz…). Dat er ook naar haar naam verwezen wordt, vind ik ook erg grappig (Waar de Sterre bleef stille staan).

Ingrid; Sterre Carron heeft nogmaals mijn verwachtingen ingevuld en waar Mara reeds zeer goed was, is Tirtha nog beter.

Beoordeling;

Patrice; “Tirtha” is een indrukwekkend verhaal geworden. Een internationaal pedofielennetwerk, moord, chantage, liefdesperikelen, vriendschap en bedrog. Alles komt aan bod. Het is vlot geschreven, in een rap woordgebruik. De spanning is duidelijk aanwezig. Je hebt werkelijk geen idee, tot heel ver in het verhaal, waar het naartoe gaat. De plot is dan ook een oprechte verrassing te noemen. De titelkeuze wordt dan ook duidelijk, heel mooi gevonden.

Ingrid; In dit tweede deel vullen nog steeds rechercheur Rani Diaz en haar partner Bert Simons de hoofdrollen in. Er wordt meer aandacht besteedt aan het liefdesleven van Rani met Frederik Matthieu, politiearts, en het zusje van Rani, Romy, krijgt een significante rol toebedeeld.

Cindy; Hopelijk mogen we hier nog veel lezen van haar, ik zal spijt hebben als ik ook haar 3e verhaal heb uitgelezen en daarna echt zal moeten wachten tot een nieuw boek verschijnt! Klasse!

Ingrid; Eén minpuntje... er zijn twee verhaallijnen die op elkaar inspelen maar die soms te ver uit elkaar liggen waardoor je de indruk krijgt dat je twee aparte verhalen leest.

Patrice; De uiteindelijke rode draad is goed uitgewerkt en geeft bij het dichtslaan van het boek een voldaan gevoel. Wel is het duidelijk dat we nog –veel- meer kunnen verwachten van het duo Diaz/Simons maar ook van de auteur. Ook al is het gegeven van een werk-duo niet de meest originele, de invulling bij deze twee is dat wel. Met een lach en genoten spanning kun je dit boek tevreden dichtslaan. Op naar “Matsya”. 3,5 dikke sterren!!

Ingrid; Evenals Mara vind ik Tirtha zeker het aanraden waard en dit boek krijgt van mij dan weer een 4/5.

Cindy; Een dikke pluim voor schrijfster Sterre Carron en een welverdiende 5 sterren!


Duidelijk zijn de lezers het met elkaar eens dat Sterre een groei heeft doorgemaakt. “Tirtha” is het grote zusje van “Mara”, heeft meer inhoud en cachet. Het Vlaams taalgebruik valt zowel bij de Nederlandse als Vlaamse lezers in goede aarde. Een vlotte pen en een lekker verhaal maken de boeken van Sterre Carron tot heerlijk leesvoer. Het vervolg op “Mara” is in zeer goede aarde gevallen. Op naar “Matsya”!

Geen opmerkingen: