woensdag 25 februari 2015

'Vrienden' - Rudy Soetewey

Genre; Thriller
Uitgever; Kramat
ISBN; 9789079558746
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 303
Uitgave; mei 2009


Wie zou jij liquideren als je de absolute zekerheid had dat men jou nooit op het spoor zou kunnen komen? En hoe? Een onschuldige vraag, zeker wanneer ze als grap gesteld wordt in een groepje vrienden. Zeker als dat gebeurd op een rijkelijk met bier overgoten bijeenkomst, na een succesvolle ervaring. Zeker als de antwoorden alleen maar de slappe lach veroorzaken. Tot wanneer een van de genoemde kandidaat-slachtoffers enkele dagen later dood wordt teruggevonden, vermoord op de eerder gesuggereerde wijze…
Wie van ons kent zijn vrienden? Echt?


Cover:
Op de witte cover staat een glas rode wijn met daarin een vin van een zwemmende haai. Het komt luguber over. Geeft volgens mij aan dat er venijn zit onder de alcohol. Hoewel er in het boek meer bier wordt gedronken spreekt de cover me wel erg aan. Het geeft een spannende uitstraling. Ik geef de cover een 8.

Samenvatting:
Herman, Bob, Jean-Pierre, Paul en Ludo zijn al heel lang bevriend. Zij vormen samen Vriendenclub de Toneelkring. Wanneer de club na een goede voorstelling klaar is met opruimen gaan zij hun succes vieren in de kroeg. Na de nodige biertjes stelt Ludo ineens de vraag: “Wie zou jij liquideren als je de absolute zekerheid had dat men jou nooit op het spoor zou kunnen komen? En hoe?” Dit geeft een aantal hilarische antwoorden en er wordt veel gelachen. Echter, wanneer blijkt dat een van de genoemde slachtoffers daadwerkelijk vermoord wordt gevonden, slaat de achterdocht toe. Herman wil achter de waarheid komen en vraagt zijn broertje Paul om op onderzoek uit te gaan. Paul wil dit in eerste instantie niet maar gaat toch overstag en trekt een beerput van geheimen open. Hij krijgt zicht op de levens van zijn vrienden zoals ze thuis zijn, komt in gesprek met echtgenotes en komt achter zaken die hij eigenlijk helemaal niet wil weten. Niemand is wie hij lijkt. Kennen de vrienden elkaar wel? Weten ze wel alles van elkaar? Het blijkt voor Paul steeds moeilijker om alle geheimen en leugens te ontrafelen. Er komen steeds meer vragen bij. Natuurlijk komt ook de politie uiteindelijk in beeld. De agenten Arent en Demuys zorgen voor veel onrust in de Vriendenclub. Steeds meer geheimen worden ontbloot. Mogen alle geheimen wel bekend worden? Wie is er eigenlijk schuldig? Zal de dader ontmaskerd worden?


Conclusie:
Een lekker spannend verhaal waarbij je nieuwsgierig meegetrokken wordt in wereld van vriendschap maar waarbij je zachtjesaan tot de conclusie komt dat de vrienden zich bij elkaar heel anders voordoen dan zij in werkelijkheid zijn. De beerput van geheimen is enorm en de geheimen zijn ook erg actueel en realistisch weergegeven. Iedereen weet wel iets van de ander en dit lijkt de vriendschap in stand te houden, of toch niet?

Het is voor mij de eerste keer dat ik een boek lees van een Vlaamse schrijver maar dat gaf zeker geen belemmeringen. Het leest soepeltjes weg en voor mij maakte het ook dat ik menig maal moest glimlachen om de uitdrukkingen. Een extra dimensie.
De personages krijgen gaandeweg het verhaal steeds meer “body”, zodat je ook mee gaat leven en je nieuwsgierig wordt naar de waarheid. Het verhaal blijft spannend tot het einde want je voelt gewoon dat er nog een stukje achteraan komt. Erg mooi gedaan. Ik geef dan ook 4**** voor dit boek. En ik zal zeker meer gaan lezen van de schrijver Rudy Soetewey.

Brigitta

Geen opmerkingen: