vrijdag 6 maart 2015

Boekenweek 2015; 80e editie

Zaterdag 7 maart start de 80e editie van de Boekenweek. Er is veel te zien, horen én lezen. 

Dit jaar is het boekenweekgeschenk geschreven door Dimitri Verhulst.


DE ZOMER HOU JE OOK NIET TEGEN 

Het is het cadeau* van uw boekhandel bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken** tijdens de Boekenweek: het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst. Maar dat is nog niet alles: op zondag 15 maart, de laatste dag van de Boekenweek, kun je er gratis mee reizen. Het boek wordt dan een NS-Dagkaart t.w.v. € 50,80! (Lees alles over gratis reizen met NS gratis reizen Boekenweek).


Synopsis
Pierre is een beginnende zestiger en ontvoert een mentaal gehandicapte jongen van vijftien naar de Provence. Daar zal hij de jongen het verhaal vertellen over de liefdesrelatie die hij met zijn moeder had, hoe die tot stand kwam, over haar intense kinderwens en zijn twijfel over zijn rol als vader. Uiteindelijk zal hij het ook moeten hebben over hoe die prachtige en passionele relatie eindigen kon, en wanneer de mentaal gehandicapte jongen werd verwekt.

"Dit boek zal de bijzondere interesse wekken van de overspelige huisvrouw uit Lisse, de socialistische relatiebemiddelaar uit Bloemendaal, de in een midlife-crisis verkerende heren uit alle rangen en standen, de twijfelaars over het ouderschap van beider kunne, en de mentaal gehandicapten die helaas te stom zijn om het te kunnen lezen. Het verenigt het beste uit de stationsroman met de Schone Letteren, is geschikt voor beginnende lezers zowel als voor verzuurde recensenten, sluit nauw aan bij het thema van de boekenweek, zijnde 'te gek voor woorden', en kan worden gezien als een 'vintage Verhulst' gezien de aanwezigheid van enkele zijner vertrouwde thema's zoals daar zijn: de olijf, de thermos, het rotsklimmen, de erectie, de dakpan, en uiteraard ook de auto."
* Tevens als e-book en luisterboek verkrijgbaar bij deelnemende boekwinkels.
**Geldt niet voor (tweedehands) boeken die met korting verkocht worden.

Auteur: Dimitri Verhulst 
Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) debuteerde in 1999 en schreef sindsdien onophoudelijk boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met de klassieker De helaasheid der dingen"een schaamteloze, in alcohol gedrenkte kroniek van zijn jeugd", dat werd bekroond met o.a. de Gouden Uil Publieksprijs. Er werden meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. In 2008 werd het boek verfilmd. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) won Verhulst de Libris LiteratuurprijsDe laatkomer werd wereldwijd vertaald en er werden binnen een half jaar 75.000 exemplaren van verkocht. Het boek zal ook worden verfilmd. Eind augustus 2014 verscheen zijn nieuwe roman Kaddisj voor een kut. De boeken van Verhulst verschijnen bij Uitgeverij Atlas Contact.
Dimitri Verhulst is de vijfde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk; Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012) gingen hem voor.Hier een klein overzicht van de activiteiten. Veel plezier!!

Leuke activiteiten, lezingen etc bijwonen? Zowel leuk voor een dagje uit als bij je in de buurt! http://www.boekenweek.nl/activiteiten/act-overzicht.html
Geen idee welk boek je nu moet gaan lezen? http://www.boekenweek.nl/boekentipper/index.html
Meedoen aan een schrijfwedstrijd en een reis naar IJsland winnen? http://www.boekenweek.nl/schrijfwedstrijd/index.html

Het inmiddels traditionele Boekenbal voor Lezers  dat op de laatste zaterdagavond van de Boekenweek wordt gehouden, vindt komend jaar plaats in Haarlem. Op zaterdag 14 maart wordt de Lichtfabriek omgetoverd voor een groot feest voor iedereen die de literatuur een warm hart toedraagt.Muziek, theater, interviews, signeersessies en nog veel meer. Met onder anderen Boekenweekauteur Dimitri Verhulst, Hanna Bervoets, Kees van Beijnum en Menno Wigman. De 80ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart t/m zondag 15 maart 2015 en heeft als thema ‘waanzin’, onder het motto: Te gek voor woorden.
Het Boekenbal voor Lezers wordt georganiseerd door stichting Kleine Revolutie Producties en Athenaeum Boekhandel, met medewerking van Boekhandel H. De Vries, Kennemer Boekhandel, Boekhandel Gillissen & Co, Boekhandel Blokker, Boekhandel Bloemendaal en Bibliotheek Zuid-Kennemerland. (Bron; Boekenweek.nl)

Geen opmerkingen: