donderdag 26 maart 2015

Boekpresentatie Toni Coppers ´Het laatste oordeel´

België - Borgerhout 25 maart 2015 - café Mombasa


Café Mombasa, een 'bruin' café ergens in Borgerhout, was de locatie waar Vlaams thrillerauteur Toni Coppers zijn nieuwste boek voorstelde, "Het laatste oordeel". Ook deze keer weer een Liese Meerhout-thriller en voor wie het interview op onze blog gelezen heeft, weten we dat Liese nog lang niet is uitgeteld.


Het was er gezellig druk! Wat me het eerste opviel toen ik er binnen stapte was de koersfiets die aan het plafond hing. Later zou blijken dat dit de fiets van Stan Ockers is. Ooit een groot wielrenner, een eenvoudige jongen, volksheld uit..... jawel, Borgerhout. De keuze waarom de boekpresentatie net hier doorging, werd me duidelijk toen Toni, later op de avond, een stukje voorlas uit zijn nieuw geborene. Maar ik loop op de feiten vooruit.


Het café heeft een leuk klein podium waar alles klaarstond om "Het laatste oordeel" voor te stellen. Een microfoon, boxen, zodat iedereen alles goed kon verstaan en op de achtergrond daarvan een grote foto met de cover van Toni zijn nieuwste thriller. Naast het podium lagen op een tafel(tje) verschillende stapels boeken klaar om verkocht en gesigneerd te worden. Alle ingrediënten waren aanwezig. Karel Dierickx, Uitgever Manteau nam als eerste de microfoon ter hand voor een korte inleiding. Hij vertelde hoe Toni en hij elkaar elke 22ste van de maand treffen en hoe hij de geboorte van het verhaal heeft meegemaakt, van manuscript tot wat het nu is. Het boek gaat over de verdwijning van jonge meisjes. Dierickx vertelde ons ook dat de vaderrol een dubbel gevoel geeft in dit boek. Zeker omdat hij zelf ook kinderen heeft.
 
Er werd, hoe kan het anders, aangehaald dat Coppers met zijn vorige boek 'Dood water' de Hercule Poirot Prijs 2014 gewonnen heeft en dat ze natuurlijk hopen dat ook dit boek weer in de prijzen zal vallen.
Hierna nam Luk Wyns het woord. Hij is de man die in 'Coppers', een tv-serie waarvan de opnames net gestart zijn en gebaseerd zijn op de boeken van Toni, de rol van hoofdinspecteur Michel Masson voor zijn rekening zal nemen. "Ik ga doen waar ik goed in ben", sprak de man en las het eerste hoofdstuk uit het boek voor.


En "last but not least", nam Toni zelf de microfoon, om hem terug netjes in de houder te plaatsen. Hij ging het kort houden en begon aan zijn speech van drie uur..... Grapje!!! 


Coppers bedankte in zijn toch korte speech verschillende keren 'Annick', omdat hij die in zijn boek schijnbaar vergeten is. Daarna deed hij wat zijn voorganger ook deed, voorlezen uit zijn boek. Toni nam een passage uit hoofdstuk 4, waar Café Mombasa vernoemd wordt en de uiteenzetting mbt de wielrenner uit ver vervlogen tijden, Stan Ockers. Daardoor werd heel duidelijk waarom juiste deze locatie gekozen is! Ik vond ze erg passend en origineel. 


Tot slot ging Toni op tussen alle gasten aanwezig. Je kon zijn boek kopen aan het tafeltje naast het podium bij Lies en voor een foto, babbeltje en het signeren, kon je aan Toni zijn mouw trekken 
( aan zijn haar is wat moeilijk..... :-) ) Wat ik natuurlijk gedaan heb!


Het was een fijne, gezellige avond in een passend kader. Toni, nogmaals bedankt voor de uitnodiging, ik had dit niet willen missen.
 
Karin Teirlynck
Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: