woensdag 18 maart 2015

'De Nachtegaal' - Kristin HannahGenre; Roman
Uitgever; De Boekerij
ISBN; 9789022573808
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 528 
Uitgave; 27 januari 2015


De zussen Viann en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Viann op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten. Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Viann haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?Wanneer hun vader terugkomt van de eerste wereldoorlog is hij nog maar een schim van de man die hij eens was. Dan komt ook hun moeder te overlijden en dat betekent het einde van de eens zo gelukkige familie Rossjgnol.
Viann en Isabelle worden door hun vader naar het platteland gestuurd om daar op te groeien. De dan vier jarige Isabelle is vooral erg brutaal en onhandelbaar door het hele gebeuren, Viann echter rouwt in stilte. Jaren later wanneer Isabelle voor de zoveelste keer van school is gestuurd gaat ze naar Parijs om bij haar vader te gaan wonen. Maar in Parijs aan het begin van de tweede wereld oorlog wordt het steeds gevaarlijker en hij stuurt haar weer naar het platteland. Dit keer naar Viann die inmiddels is getrouwd en een dochtertje heeft. Isabelle komt meer dood dan levend aan bij haar zus, de dingen die zij onderweg heeft meegemaakt zorgen ervoor dat zij niet lijdzaam gaat toezien hoe de Duitsers Frankrijk innemen. Ze gaat bij het verzet. Viann krijgt te maken met twee Duitse officieren die haar huis innemen, om te overleven kan ze niets anders dan dit toestaan.
Doordat Isabelle nog steeds erg impulsief en daardoor roekeloos is lijkt het haar beter om het platteland te verlaten om zo haar zus te beschermen. Beide zussen blijken jaren later allebei hun steentje te hebben bijgedragen in de oorlog….


Het verhaal begint in het heden. Een van de beide zusjes krijgt een uitnodiging voor een reünie in Parijs. Het blijft tot het eind onduidelijk of het hier om Viann of Isabelle gaat.
Het verhaal speelt zich verder af in de tweede wereldoorlog, over hoe het Duitse leger Frankrijk belegerd en steeds verder het land overneemt.
Hoe de Franse bevolking overleeft tijdens de bezetting, maar ook hoe diverse mensen niet lijdzaam toezien hoe hun geliefde Frankrijk wordt overgenomen door het Duitse leger. Hoe dapper de mensen waren, en hoeveel leed ze is aangedaan.
Hoe de liefde ook in die periode van groot belang was, en vooral mooi!
Ook nu is het ondanks dat je het weet, verschrikkelijk om te lezen hoe de Joden en de overige etnische minderheden werden afgevoerd.


Soms lees je in een recensie dat een verhaal onder je huid gaat zitten….
Nou, dit verhaal heeft dat bij mij zeker gedaan. Het verhaal laat me niet los, op de een of andere manier ga je visualiseren en krijg je beeld van het geheel. Wat heb ik meegeleefd met beide zusjes en hun geliefden! Wat heb ik tijdens het plot gehuild……
Wat een prachtig, meeslepend, ontroerend, tragisch maar ook magisch verhaal….

Ik kan niet anders dan dit boek beoordelen met 5 sterren.

Bianca -Team DPB

Geen opmerkingen: