maandag 30 maart 2015

Duorecensie 'De toren van de dode zielen' - Christoffer Carlsson

 
Genre: Literaire thriller
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044533064
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 352
Uitgave: januari 2015


In het appartementencomplex van Leo Junker, politieagent op non-actief, is een jonge vrouw vermoord. Leo is er zeker van dat er iets niet klopt aan deze zaak en gaat zelf op onderzoek uit. Ondertussen krijgt hij mysterieuze sms’jes van iemand die hem in de gaten lijkt te houden. Leo komt erachter dat het verleden niet vergeten is … Is iemand uit op wraak?


Duo recensie door Pierre Peeters en Nancy (Team DPB) 
Uitgeverij De Geus heeft hiervoor recensie exemplaren beschikbaar gesteld, waarvoor hartelijk dank. 
Recensie is samengesteld door Nancy (team DPB)

Over de auteur
Christoffer Carlsson (Zweden, 1986) is criminoloog in Stockholm. Zijn debuutroman uit 2010, De vrouw die uit het niets kwam, werd internationaal goed ontvangen. Met zijn tweede roman, De jongen die terugkeerde uit 2011, vestigde Carlsson zijn naam als een van de meest getalenteerde jonge auteurs van Zweden. Nu, in 2014, is Carlsson met De toren van de dode zielen begonnen aan een trilogie over politieagent Leo Junker. Hij won met dit boek de prijs voor beste Zweedse thriller van het jaar en was genomineerd voor beste Scandinavische thriller.


Cover
Pierre; Bij de spiraaltrap op de cover van het boek kon ik eerst de bedoeling ervan niet plaatsen. Gaandeweg werd duidelijk dat het een subtiele verwijzing is naar de (water)toren in Salem, waar Leo en zijn vrienden als kind hun toevlucht zochten en waar het verhaal uiteindelijk ook zijn ontknoping kent.

Nancy; De titel is felrood. Donkerkleurige achtergrond met een spiraaltrap op de voorgrond. Hoe verder je leest kun je de linken leggen naar een gebouw in het verhaal. Ik geef deze cover een 6.


Samenvatting van het verhaal
Pierre; In dit boek draait alles om Leo Junker, een op non-actief geplaatst rechercheur met een voorliefde voor drank en pillen.
Leo Junker wordt midden in de nacht in zijn appartement gewekt door de weerkaatsing van een fel blauw knipperend licht tegen de muren van het tegenoverliggend gebouw, afkomstig van de zwaai lichten van politiewagens.

Nancy; Dit boek bestaat uit twee delen: het heden, wat alles met de moord te maken heeft op Rebecca en het andere deel vertelt het verleden van Leo.
Leo Junker wordt wakker van flikkerlichten, deze zijn afkomstig van de politiewagens die geparkeerd staan voor het gebouw waar hij woont. Als hij een kijkje gaat nemen is er een moord gepleegd waar een opvangtehuis is voor daklozen. Leo, die op non-actief staat, gaat vlug een kijkje nemen en treft daar een jonge vrouw aan die is vermoord. Het is een jonge vrouw, tussen de 20 à 25 jaar oud. Deze meid is een drugsverslaafde. Als Gabriel Birck, een rechercheur, arriveert stuurt die hem weg.

Pierre; Leo Junker kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat op onderzoek uit. Hij verneemt dat een dakloze vrouw werd vermoord in de nachtopvang. Hij begint, tot groot ongenoegen van zijn oversten, een eigen onderzoek. Leo ontvangt van dan af verschillende sms-berichten. De taal en inhoud van deze berichten worden gaandeweg steeds grimmiger en dreigender.


Nancy; Leo was vroeger agent bij Intern Onderzoek maar naar aanleiding van de “Gotlandaffaire” is Leo momenteel op non-actief gezet. Hij draagt daar nog steeds de gevolgen van. Toch laat deze moord hem maar niet los en wil hij op onderzoek uitgaan. Hij contacteert zijn oude baas Levin en vraagt of hij terug op actief gezet mag worden want er stinkt iets aan deze zaak. Op zijn eentje begint hij aan een zoektocht waarbij hij de hulp krijgt van Sam, zijn ex-vriendin.
Het wordt hem ook vlug duidelijk dat iemand hem schaduwt en krijgt dan ook geheimzinnige sms’jes waarvan hij niet weet van wie ze afkomstig zijn.
Al gauw is het duidelijk dat hij een hoofdverdachte in deze zaak wordt omdat er iets is aangetroffen op de plaats delict wat verwijst naar Leo. Hij liegt op het moment van het verhoor omdat hij zo geschrokken is van wat ze hem vertellen.

Pierre; Leo kan niet bedenken wie de afzender is, maar hoe dieper hij graaft hoe dichter hij bij de identiteit komt. Wanneer hij tenslotte alles binnen de context plaatst, weet hij dat het om een subtiele wraakactie gaat van zijn vroegere beste schoolvriend John Grimberg.

Nancy; Leo schakelt een paar informanten in die hij nog kent van vroeger om zo meer te weten te komen maar dan verschijnt er al vlug in de media dat hij de hoofdverdachte is. Zijn oude baas Levin vraagt hem te ontmoeten. Hij moet weten waar hij een verdachte van kent. Hij probeert de overval van Rebecca en de moord op haar in verband te brengen maar het lukt hem niet. Hij is er zeer zeker van dat hij er wordt ingeluisd. De moordenaar speelt een kat-en muisspel met hem en wordt dikwijls op het verkeerde been gezet.
Er wordt een verdachte opgepakt die enkel en alleen met Junker wil spreken en onderhandelen. Vanaf dat moment gaat de zoektocht verder en vallen de puzzelstukjes in elkaar. Uiteindelijk is de samenwerking met hem en Birck een feit als het een na het ander in een razend tempo gebeurt.


Conclusie
Pierre; Ik kon vier grote thema’s in het boek herkennen, nl. (jeugd-)liefde, pestgedrag, vriendschaps banden en criminaliteit. Daarnaast beschrijft de auteur de troosteloze voorwijken van Stockholm, met Salem als de plaats der feiten. Een voorstad met uitgeleefde woontorens en waar niemand enige kans op een goede toekomst heeft. De relatie arm - rijk en geregeld wat zwarte humor en cynisme vinden hun weg in de dialogen en de beschrijving van en over de leefomstandigheden van de hoofdfiguren in het verhaal.

Nancy; Het tweede deel dat zich in zijn jeugd afspeelt beschrijft een vriendschap die op lange termijn overgaat in teleurstellingen, leugens en nog veel meer. Het is een soort levensverhaal hoe alles kan veranderen tussen personen in een mensenleven. De schrijver legt dan ook veel emoties in deze hoofdstukken.


Beoordeling
Pierre; Dit is het eerste boek dat ik van Christoffer Carlsson heb gelezen. De schrijfstijl kon mij niet echt bekoren, deze voelde mij veel te stroef aan, waardoor ik ook niet vlot door het boek heen kwam Dit was mogelijks ook te wijten aan het feit dat de hoofdfiguur zelf zijn verhaal vertelt en daarom geregeld overstapt van het heden naar het verleden en omgekeerd.
Hierdoor krijgen evenwel een kijk op de ontwikkeling van de personages doorheen het boek, doch voor mij schiep dit vooral een desinteresse en daardoor heb ik mij ook nooit kunnen inleven in het personage van Leo Junker.

Nancy; Dit boek leest vlot maar je moet wel van zijn schrijfstijl houden, niet iedereen zal van deze stijl houden denk ik . Desalniettemin was ik toch wat teleurgesteld omdat ik al vlug doorhad hoe het boek verder zou gaan. Wat ik ook vervelend vond waren zijn enkele flashbacks naar het verleden toe terwijl er al hoofdstukken van zijn, dit gaf me een ietwat irritant gevoel.
Ik zou dit niet “de Zweedse thriller van 2013” willen noemen, naar mijn mening zijn er andere en betere boeken verschenen.

Pierre; Niettegenstaande de stroefheid van het boek, was het verhaal op zich wel ok met mooie leesfragmenten en geef ik het boek toch 2,5 sterren

Nancy; Toch ben ik enigszins benieuwd naar zijn volgend boek met Leo Junker, nieuwsgierig of hij hetzelfde patroon gaat aanhouden en of er enigszins verbetering komt in zijn stijl van schrijven.
Alles in acht genomen geef ik dit boek 3 sterren.
Geen opmerkingen: