dinsdag 3 maart 2015

Duorecensie 'Hotel Arcadia' - Sunny SinghGenre; Roman
Uitgever; Meridiaan Uitgevers
ISBN; 9789048821549
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 255
Uitgave; 15 maart 2015

Sam is oorlogsfotografe. Na een slopende reportage checkt ze als altijd in bij een duur hotel. Vlak voordat een groep terroristen er dood en verderf zaait.
De doodsbange hotelmanager, Abhi, sluit zich op in het directiekantoor en probeert van daaruit zo goed als mogelijk met de nog levende gasten te communiceren.
Sam kan het niet laten diverse levensgevaarlijke expedities te ondernemen, vindt in een kamer een gewond jongetje, maar ontdekt ook op het dakterras de vermoorde Dieter, de geliefde van Abhi, zoals ze inmiddels weet.

Lezers; Charles en Patrice
Duorecensie samengesteld door Patrice (Team DPB)
Recensie-exemplaren zijn beschikbaar gesteld door Uitgeverij Meridiaan, waarvoor hartelijk dank!

Cover
Patrice; De originele cover van de Engelse uitgave laat de voorgevel van een statig hotel zien met een dreigende uitslaande vlammenzee. In de Nederlandse uitgave is gekozen voor een foto van een blonde, blanke man met gesloten ogen. Zo op het oog niet bijzonder of veelzeggend. Totdat je het boek hebt gelezen, dán pas is de keuze voor deze foto te plaatsen. Ondanks de symboliek vind ik het geen mooie cover en hij zou me niet verleiden om het boek in de winkel ter hand te nemen. Een 6.

Charles; De cover geeft op ingetogen wijze een beeld van een van de leidende karakters in het boek. Het is geen spectaculaire en daarmee geen echt wervende cover. De betekenis wordt pas aan het einde van het verhaal duidelijk. Ik geef de cover een 7.

Samenvatting
Charles; De in Londen wonende en werkende, wetenschappelijk filologisch breed opgeleide Indiase journaliste en schrijfster Sunny Singh brengt, zoals zij in haar dankwoord schrijft, met “Hotel Arcadia” een eerbetoon aan alle vrouwelijke journalisten, hulpverleners en activisten.
De openingszin “Sam dacht dat de eerste schoten bij de nachtmerrie hoorden.” zet de lezer direct op scherp.


Patrice; Al jaren begeeft fotografe Sam zich op de meest gevaarlijke plekken op aarde. Voornamelijk in oorlogsgebieden doet zij verslag van de wreedheden en slachtoffers. Ze is vooral gefascineerd geraakt door de doden en is inmiddels wereldberoemd vanwege haar indringende stijl van fotograferen. Emotioneel volledig afgevlakt door alles wat ze ziet en meemaakt is ze wel in staat de meest indrukwekkende foto´s te maken en de wereld te laten zien wat oorlog met zich meebrengt. Dat het een uitputtingsslag is mag duidelijk zijn. 

Charles; De (vermoedelijk Canadese) oorlogsfotografe Sam verblijft om na een slopende werkperiode weer even tot rust te komen in Hotel Arcadia. Als ze tijdens een nachtmerrie schoten meent te horen, blijken die bij de harde werkelijkheid te horen. Ze wordt telefonisch gewaarschuwd door de doodsbange hotelmanager Abhi Sikarwal die zichzelf heeft weten te verschansen en zoveel mogelijk hotelgasten tracht te bereiken. Een tiental zwaar bewapende terroristen is het hotel binnengedrongen en richt niemand ontziend een vreselijk bloedbad aan.

Patrice; Om bij te tanken gunt ze zichzelf na een zware opdracht een paar dagen rust in een luxe hotel, zo kan ze weer even bij zinnen komen, even resetten. Tijdens haar verblijf in Hotel Arcadia worden haar plannen ruw verstoord door het telefoontje van Abhi, de hotelmanager. Hij waarschuwt haar om op haar kamer te blijven, lichten en geluid te dempen en zijn verdere instructies af te wachten. Er is iets goed fout, dat blijkt wel als ze de omgevingsgeluiden hoort. 

Charles; Tussen Sam en Abhi ontstaat een indringende en intense samenwerking en een groeiende emotionele band in hun telefonische en digitale contacten. Abhi maakt zich uiterst toegewijd zorgen over de veiligheid van alle hotelgasten, maar in het bijzonder over het lot van zijn in het hotel verblijvende geliefde.

Patrice; Maar Sam is verslaafd aan de adrenalinekick, verslaafd aan haar werk. Ondanks de waarschuwingen van Abhi besluit ze om op onderzoek uit te gaan en op haar manier, die met de camera, alles vast te leggen en aan de wereld te kunnen laten zien. Abhi is gefrustreerd door haar keuze maar besluit om haar dan maar te helpen, hij wil niet dat ze onnodig gevaar loopt. Daarbij is er iemand onder de hotelgasten waarvan hij graag wil weten hoe het daarmee is gesteld. Dus ook vanuit persoonlijke oogpunt kan hij hier baat bij hebben. Door het contact dat de twee met elkaar hebben gaat Sam op onderzoek uit, geleid door Abhi vanuit de controlekamer met zicht op alles in het hotel, en Sam met haar camera´s en intuïtie.

Charles; Sam gaat ondanks de gevaren ter plaatse door met haar werk, het maken van foto’s van voornamelijk gedode mensen. Op haar gevaarlijke rondgang door delen van het hotel waar volgens informatie van Abhi geen terroristen zijn, ziet Sam afschuwelijke menselijke drama’s maar ook een lichtpuntje.

Conclusie

Charles; Met behulp van haar vaste metgezel single malt whisky, valium en her en der uit minibars verzamelde flesjes Baileys probeert zij een overlevingsstrategie te realiseren.
Als de bestorming van het hotel door militairen plaatsvindt, voltrekt zich een ontroerende en heftige apotheose.

Patrice; Twee fascinerende hoofdpersonages die ongewild met elkaar in contact komen op een onfortuinlijk moment. Beide hebben ze zo hun issues, vooral op persoonlijk vlak. Abhi probeert het verwachtingspatroon vanuit zijn ouderlijk huis een plekje te geven en Sam probeert vooral haar –weinige- emoties op de achtergrond te houden. Iets wat gezien de gruwelijke situatie haast ondoenlijk is. Ze onderdrukt haar gevoelens met de nodige opiaten en drank, kan daar wonderwel goed op functioneren, misschien juist wel dankzij deze middelen. Tijdens haar zoektocht door het hotel probeert ze gelijkertijd op een methodische manier alles in kaart te brengen. Samen met Abhi inventariseert ze de schade en slachtoffers. Totdat ze een slachtoffertje vindt en zich niet goed raad weet. Abhi helpt haar een beslissing te nemen die haar niet eigen is. Zo goed en kwaad als mogelijk gaat ze met deze nieuwe situatie om, maar haar focus is en blijft liggen op het maken van de foto’s.

Charles; Het taalgebruik van Singh is van zeer hoge kwaliteit. Vloeiende zinnen zonder moeilijke woorden maken het lezen ondanks de heftigheid van de gebeurtenissen tot een gemakkelijk bereikbaar genot. Het verhaal is fraai opgebouwd en beschrijft een periode van 67 uren van de inval van de terroristen tot de ontzetting van het hotel. De hoofdstukken over deze periode worden fraai onderbroken door flashbacks naar gebeurtenissen uit het leven van Sam en Abhi. Daarin komen indringende thema’s aan de orde.

Patrice; “Hotel Arcadia” is het debuut van Sunny Singh. Het verhaal is zo indrukwekkend, hartverscheurend en prachtig beschreven dat van een debuut gevoelsmatig geen sprake is. Niet alleen is de sfeer goed neergezet, het gaat er vooral om wat niet wordt geschreven. Het gevoel tijdens het lezen, de afwachtende spanning die een dergelijke angstige situatie met zich meebrengt, staat ongeschreven maar is duidelijk tastbaar. Sam is een niet te benijden personage, getekend door ervaringen en beroepsdeformatie. Abhi daarentegen wil het van kinds af aan graag goed doen voor zijn familie. Toch wijkt hij af van de norm en staat daarmee gevoelsmatig buiten spel, hij is niet stoer of heldhaftig, zeker niet als je weet hoe zijn broer en vader zijn.

Charles; Ondanks de zinderende spanning in een groot deel van het verhaal is het boek vlot leesbaar. De beschrijving van de situaties is beeldend zonder al te zeer in detail te vervallen.
Helaas is het ook uiterst actueel. De wereld staat voortdurend in brand en terreur is aan de orde van de dag. Het verhaal roept herinneringen op aan de terroristische acties in 2008 in Mumbai (Bombay) tegen de hotels Taj Mahal en Trident Oberoi. Opmerkelijk is overigens dat de naam van een bestaande hotelketen als titel is gekozen. Of die keten daar blij mee is, valt te bezien.
Het wordt niet duidelijk of het in het boek beschreven Hotel Arcadia in India ligt, al lijkt de naam van de hotelmanager wel in die richting te wijzen.

Patrice; Beiden hebben ze zo hun bagage en die wordt prachtig verwoord. Het taalgebruik doet literair aan, zonder pretentieus te zijn, en mooie vloeiende zinnen maken het lezen tot een waar genoegen. Ondanks dat het een roman betreft is er een behoorlijke dosis onderliggende spanning aanwezig. 

Beoordeling

Charles; De roman “Hotel Arcadia” zal in maart 2015 verschijnen en is een magistraal debuut van Sunny Singh. Het boek krijgt de hoogst haalbare en tamelijk uitzonderlijke waardering met vijf sterren!

Patrice; Lang blijft de vraag wat er gaat gebeuren, hoe de situatie zich gaat ontwikkelen en hoe de beide hoofdpersonages zich gaan redden, en dat tot op de laatste pagina. 5 sterren voor dit meesterlijke boek.


Geen opmerkingen: