dinsdag 24 maart 2015

'Het meisje met alle gaven' - M.R.Carey, gelezen door JeanineGenre; Thriller
Uitgeverij; A.W.Bruna 
ISBN; 978 94 005 0524 7 
Uitvoering; paperback
Aantal pagina's; 448
Uitgave; 24 februari 2015


De wereld zoals we die kennen, bestaat sinds 30 jaar niet meer na de uitbraak van een mysterieuze ziekte, die een groot deel van de wereldbevolking heeft weggevaagd.
Melanie is een jong meisje dat besmet is met deze ziekte. Ze leeft, voor zolang ze zich al kan herinneren, opgesloten in een cel op een basis in Engeland. Zij krijgt daar dagelijks onderwijs met andere besmette kinderen, dit met behulp van volledige ontsmettings- en beveiligingsmaatregelen, zodat de leerkrachten en de rest van het personeel van de basis normaal kunnen functioneren. Op de basis zijn verder ook wetenschappers, die aan de ontwikkeling van een remedie werken.
De door militairen beschermde basis wordt door zogenaamde Jonkers aangevallen vanwege de daar aanwezige voorraden en materialen. Jonkers zijn leden van een groep die buiten de “safe zone” leven en eigen regels hanteren.

Melanie weet de basis op tijd te ontvluchten met één van haar leraressen, sergeant Parks, soldaat Gallagher en wetenschapster Caldwell. Deze kleine groep besluit om naar de eerstvolgende veilige basis te vluchten. Dit levert vanwege het besmettingsgevaar door Melanie de nodige praktische problemen op en geeft strubbelingen in de groep.
Tijdens de vlucht leert Melanie, die nog nooit in de buitenlucht is geweest, langzamerhand de waarheid over haar ziekte kennen.


Het boek is enorm boeiend en leest vlot. Het grootste deel van het verhaal bestaat uit de vlucht naar veilig gebied en de vele gevaren waarmee de groep tijdens deze vlucht te maken krijgt.
Je leeft erg mee met Melanie, met de dillema’s die zij voor haar kiezen krijgt. Morele dillema’s waar zo’n jong meisje zich nog niet mee bezig zou hoeven houden. Dit wordt in het boek prachtig weergegeven en Melanie heeft mijn hart gestolen met haar moed en daadkracht.
Het einde is (zoals ook op de binnenflap hartverscheurend. Maar na het lezen van het boek weet je dat het de enige (humane) manier is waarop het verhaal kan eindigen.


Het enige dat ik jammer vond in het verhaal, is dat de wetenschapster regelmatig gebruik maakt van vakjargon en als je daar niet mee bekend bent, kan dat storend zijn bij het lezen van het verhaal.

Aan de binnenkant van de kaft achterin het boek wordt de vergelijking gemaakt met The Walking Dead. Ik snap dat men die vergelijking probeert te maken, maar ik ben het er niet mee eens. Ik ben een Walking Dead fan van het eerste uur, maar dit boek behoort naar mijn mening toch niet echt tot dit genre. Het meisje met alle gaven heeft meer menselijke diepgang, is aangrijpender en vooral origineler.


De voorkant van de is prachtig om te zien. Knalgeel, het silhouet van een meisje met de titel over haar silhouet. Kort en krachtig weergegeven. De titel trekt op deze manier direct je aandacht. Geen vermelding van auteur of uitgever om je af te leiden. Deze staan vermeld op de rug van het boek.

Het boek krijgt van mij 4,5***

Jeanine

Geen opmerkingen: